Η «Μνήμη με Ουρά» του Δημήτρη Ινδαρέ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Όταν συναντήθηκαν ένας 90χρονος ζωγράφος, μια νευροεπιστήμων και ένας βιολόγος θαλάσσιας οικολογίας.

Μνήμη

Ανακοινώθηκαν χθες τα 77 μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που θα συμμετάσχουν στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου, τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά.

Ανάμεσα σε αυτά, και στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» βρίσκουμε το ντοκιμαντέρ του γνωστού Πατρινού σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ με τίτλο «Μνήμη με Ουρά».

Σε αυτό, ένας 90χρονος ζωγράφος, μια νευροεπιστήμων κι ένας βιολόγος θαλάσσιας οικολογίας συναντώνται στον Αμβρακικό, ένα οικοσύστημα μεγάλου φυσικού πλούτου και ιστορίας. Ανάμεσα στα χέλια, τα υγρά τοπία και τις ακουαρέλες ανακαλείται το παρελθόν στην κλίμακα της μικροϊστορίας και οι όροι επιβίωσης μιας γενιάς, που βγήκε από τον πόλεμο επίμονη κι ανθεκτική.

Όπως είχε πει μιλώντας παλαιότερα στην «Π» ο Δημήτρης Ινδαρές,  αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκε το «ξέσπασμα» του Σωτήρη Τσιόδρα όταν μίλησε με συγκίνηση για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. «Αυτό με έκανε να σκεφτώ ποιοι είναι οι παππούδες που χάνονται αυτή τη στιγμή, που απειλούνται;» και συνέχισε: «Είναι οι τελευταίοι της γενιάς του πολέμου και του εμφυλίου που φεύγουν μαζί τους έχοντας αυτό που λέμε προφορική μαρτυρία. Παίρνουν την μικροιστορία τους, τις δικές τους μικρές ιστορίες που είναι εξίσου και πολλές φορές και παραπάνω πιο συναρπαστικές και που αν δεν καταγραφούν κάπου θα τις καταπιεί το μαύρο σκοτάδι της λήθης».

Μάλιστα, όπως μας είχε πει, ο ίδιος τυχαίνει να συνδέεται με έναν τέτοιο άνθρωπο «που αφηγείται πάρα πολύ ωραίες ιστορίες» και σκέφτηκε το να μπει στο κομμάτι της προφορικής ιστορίας. Μάλιστα όλο αυτό το συνδέει με το νερό. «Το στοιχείο του νερού, είναι ένα στοιχείο που πάντα έχει τους δικούς του συμβολισμούς και τα δικά του πλεονεκτήματα, ο μηχανισμός της μνήμης, το πώς η εμπειρία κωδικοποιείται και γίνεται ανάμνηση, μοιάζει πάρα πολύ και με το ψάρεμα» μας λέει.