Η επιδημία της έλλειψης βιταμίνης D

Δυστυχώς παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση κι αυτό είναι επικίνδυνο. Η θεραπεία για την έλλειψη βιταμίνης D θα πρέπει να συνιστάται από τους ειδικούς γιατρούς

 

Επιδημικές διαστάσεις λαμβάνει η έλλειψη της βιταμίνης D ακόμα και στους πληθυσμούς που ζουν σε ηλιόλουστες χώρες. Από την άλλη καταγράφεται υπερσυνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του Πανελληνίου Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου «Ενδόραμα 2021» που φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Το πρόβλημα αυτό δεν εμφανίστηκε τώρα» μας αναφέρει ο καθηγητής ενδοκρινολογίας και εκ των διοργανωτών του συνεδρίου καθηγητής Νεοκλής Γεωργόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει: «Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα που αφορά τον πληθυσμό που κατοικεί σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που είναι ηλιόλουστες».
Ο κ. Γεωργόπουλος εξηγεί ότι «μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D είναι μία βιταμίνη που ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως ορμόνη. Αυτό σημαίνει ότι έχει πάρα πολλές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός δηλαδή από την επίδραση που έχει στα οστά, έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Κι αυτό το βλέπουμε για παράδειγμα τώρα στην πανδημία του κορονοϊού. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος βασικό όπλο είναι η βιταμίνη D. Επίσης καθοριστικός είναι ο ρόλος της στην κύηση».

ΕΠΟΧΙΚΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ
Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας κάνει και μία άλλη πολύ σημαντική επισήμανση, η οποία αφορά τη μεγάλη εποχική διακύμανση που εμφανίζει η βιταμίνη D στον οργανισμό. «Για παράδειγμα είναι άλλες τον χειμώνα και άλλες το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στη χορήγηση των συμπληρωμάτων».

ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργόπουλος έθεσε το θέμα της υπερσυνταγογράφησης. «Δυστυχώς παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση κι αυτό είναι επικίνδυνο. Η θεραπεία για την έλλειψη βιταμίνης D θα πρέπει να συνιστάται από τους ειδικούς γιατρούς. Ο ειδικός γιατρός έχει πλήρη γνώση του θέματος και χορηγεί τη θεραπεία όταν διαγιγνώσκεται σοβαρή έλλειψη και όχι όταν υπάρχει απλή ένδειξη έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης. Τα φάρμακα είναι πολύ χρήσιμα αλλά να μην υπάρχει υπερκατανάλωση και να μην συνταγογραφούνται κατά κόρον από γιατρούς που δεν είναι γνώστες του αντικειμένου».

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου συζητήθηκε εκτενώς και το κεφάλαιο που αφορά τη γυναικεία και ανδρική γονιμότητα. Ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν όλες τις παραμέτρους που αφορούν στην υπογονιμότητα στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για τα όπλα που διαθέτει σήμερα η επιστήμη στην αντιμετώπισή της.
Σχετικά με τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας έγινε αναλυτική περιγραφή ορμονικών καταστάσεων που παρεμβαίνουν στην ωορρηξία ή επηρεάζουν τη δεκτικότητα του ενδομητρίου.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Ανάμεσα σε αυτές είναι:
> Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας (περίπου 10% των γυναικών πάσχουν) και επηρεάζει τη γονιμότητα με πολλαπλούς τρόπους.
> Σακχαρώδης Διαβήτης.
> Υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής.
> Η ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος μπορεί επίσης να επηρεαστεί και από την ηλικία της, καθώς ο αριθμός και η ποιότητα των αβγών της μειώνονται σταδιακά από την ηλικία των 35 ετών και μετά.
> Πρώιμη εμμηνόπαυση.
> Κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, ναρκωτικά και αντικαρκινικά φάρμακα.
> Χρόνιες παθήσεις όπως η νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσος, HIV / AIDS και ηπατίτιδα Β ή C.
> Ελλειψη βιταμινών και κακή διατροφή.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη αναζήτηση βοήθεια του ειδικού γιατρού μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά σε όλες τις παραμέτρους τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής υπογονιμότητας.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα.