Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός για το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε η Ρωσία – Νεκροί 27 άμαχοι στο Χάρκοβο – ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους στην Ουκρανία Αγωνία για τη νέα κατάπαυση του πυρός. Βομβαρδίστηκε δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για το πρωί της Τετάρτης

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για το πρωί της Τετάρτης για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Η απόφαση έχει παρθεί για να απομακρυνθούν οι άμαχοι, όπως αναφέρει το AFP.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: 27 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο – 170 από την αρχή της εισβολής

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χαρκόβου 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 200 σχολεία και περισσότερα από 60 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί

Στο έλεος των βομβαρδισμών εξακολουθεί να βρίσκεται η Ουκρανία, με τα πυρά να πέφτουν αδιάκοπα στοιχίζοντας δεκάδες ζωές αμάχων και πλήττοντας κατοικημένες περιοχές. Στα 61 φτάνουν τα νοσοκομεία που δεν είναι πια λειτουργικά λόγω των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υγείας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσί Ρέζνικοφ, διεμήνυσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πάνω από 200 σχολεία, 34 νοσοκομεία και 1.500 κτίρια κατοικιών.

 

Ίσως και απόψε η τελική επίθεση του Πούτιν στο Κίεβο – Θα γίνει τις επόμενες 24 με 96 ώρες

Ανάλυση κορυφαίου αμερικανικού στρατιωτικού think tank υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για επίθεση στο Κίεβο άμεσα. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι η Ρωσία ετοιμάζει την επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και απόψε.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Η ανάλυση που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ, αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ρωσική επίθεση στο Κίεβο θα γίνει τις επόμενες 24-96 ώρες.

 

Πόλεμος – Ουκρανία: Ο ΠΟΥ κατήγγειλε αυξημένο αριθμό επιθέσεων σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα

Συγκεκριμένα, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα ο οργανισμός προειδοποίησε ότι εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες της Ουκρανίας.

 

Ουκρανία – Πόλεμος: Κατηγορούν τους Ρώσους για βομβαρδισμούς του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τους Ρώσους ότι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη. «Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του.
Πόλεμος – Ουκρανία: Το πρώτο κομβόι αμάχων απομακρύνθηκε από την πόλη Σούμι

Ύστερα από συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, ένα πρώτο κομβόι κατοίκων και ξένων φοιτητών απομακρύνθηκε από την πόλη Σούμι στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.

 

«Άνοιγμα» Ζελένσκι με στόχο την εκεχειρία: «Να συζητήσουμε για Κριμαία, Ντονμπάς, Λουγκάνσκ»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς όσον αφορά την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ άφησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ABC το βράδυ της Δευτέρας.

«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».

«Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία; Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και άλλες περιοχές

Oι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Κίεβο, Μαριούπολη και άλλες περιοχές, φέρονται να άνοιξαν από τον ρωσικό στρατό, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία άρχισε την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Χάρκοβο: Βομβαρδίστηκε δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

Ανησυχία σήμανε εκ νέου στην Ουκρανία, μετά τη νέα βομβιστική επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση, αυτή τη φορά στο Χάρκοβο.

Την επίθεση επιβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για την πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση στο Χάρκοβο, η οποία μάλιστα υπέστη ζημιές από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με ενημέρωση της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας.

ζελένσκι

Αρχίζει η πολιορκία της Οδησσού – Εγκαταλείπουν την πόλη οι κάτοικοι

Να πάρει υπό το έλεγχό της όλο τον ουκρανικό νότο και τις εξόδους προς τη θάλασσα θέλει η Ρωσία, με την στρατιωτική τανάλια να σφίγγει ασφυκτικά στις πόλεις που ακόμα δεν έχουν καταληφθεί.

Όπως όλα δείχνουν, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων η Οδησσός, με τα άρματα μάχης να πλησιάζουν την ιστορική πόλη της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ο ρωσικός στόλος έχει ήδη επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην περιοχή.

Η αγωνία για το «μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας» – όπως αποκαλείται η Οδησσός – κορυφώνεται, με τα ρωσικά στρατεύματα να προωθούνται τις τελευταίες ώρες στην πόλη Νικολάγιεφ, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Οδησσό.

Οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες, με αναλυτές να εκτιμούν πως οι Ρώσοι ενδέχεται να επιχειρήσουν ακόμα και σήμερα μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ιστορική ελληνική αποικία του 19ου αιώνα και τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας.

Απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι – Πούτιν ζητά το Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

ζελένσκι

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα Τρίτη (8/3) θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί στρατιώτες κατευθύνονται προς Ρουμανία και Πολωνία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.