Δύο Πατρινοί στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πατρινή παρουσία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και ο αείμνησος μαέστρος Θοδωρής Γεωργόπουλος.

 

Πατρινοί

Το ντοκιμαντέρ «Μνήμη με ουρά» του πατρινού σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, ξεκινάει το ταξίδι του από το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σήμερα Δευτέρα (ώρα 21:30) στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» – Κτίριο Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους και από αύριο Τρίτη έως και την προσεχή Κυριακή θα προβάλλεται διαδικτυακά από την πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

Οπως τα χέλια επιστρέφουν στη θάλασσα που γεννήθηκαν, ένας 90χρονος ζωγράφος επιστρέφει στις μνήμες της παιδικής του ηλικίας, τα χρόνια του πολέμου στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού. Ο ηλικιωμένος καλλιτέχνης συναντάται με μια νευροεπιστήμονα κι ένα βιολόγο θαλάσσιας οικολογίας στον Αμβρακικό, ένα οικοσύστημα μεγάλου φυσικού πλούτου και ιστορίας. Ανάμεσα στα χέλια, τα υγρά τοπία και τις ακουαρέλες, ανακαλείται το παρελθόν στην κλίμακα της μικροϊστορίας και οι όροι επιβίωσης μιας γενιάς που βγήκε από τον πόλεμο επίμονη κι ανθεκτική. Ο κεντρικός ήρωας θυμάται μία μελωδία από μία σερενάτα του Σούμπερτ, την οποία τραγουδούσε ένας Αυστριακός αξιωματικός στην Κατοχή στο διπλανό επιταγμένο σπίτι. Είναι περιέργως, η ίδια μελωδία με το νανούρισμα που του τραγουδούσε η μητέρα του για να τον νανουρίσει. Σε αντίθεση με την σχέση μίσους που είχε η οικογένειά του για τον κατακτητή, ο ίδιος ως παιδάκι αγαπούσε εκείνη τη μελωδία, χωρίς να είναι σε θέση να καταλάβει τι σημαίνει πόλεμος, μίσος, καταστροφή…

Συμμετέχουν:
Λέανδρος Σπαρτιώτης, Φωτεινή Στυλιανοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια βιολογίας ΕΚΠΑ, νευροεπιστήμονας, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, καθηγητής βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας.
Επίσης οι Θανάσης και Χάρης Φασούλης, Θοδωρής Κοντονίκας, Γιάννης Λαζαρίδης και άλλοι φίλοι από την Πρέβεζα, την Αμφιλοχία, τη Βίγλα και την ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού.
Εκτός από την πρωτότυπη μουσική της Νεφέλης Μπερή, ηχογραφήθηκαν η Σερενάτα του Σούμπερτ και η ναπολιτάνικη κατσονέτα «Marechiare», θέματα που κατέχουν οργανικό ρόλο στην αφήγηση.

Στις ηχογραφήσεις αυτές συμμετείχαν οι Εφη Μηνακούλη, Σταύρος Μπερής, Δημήτρης Ανούσης, Ανδρέας Καραούλης και Αχιλλέας Μπερής, με την πολύτιμη βοήθεια του Ορέστη Φαληρέα.
H ταινία, διάρκειας 46΄, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος COVID 19 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία – σενάριο: Δημήτρης Ινδαρές
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης
Μοντάζ: Δέσποινα Κονταργύρη
Ηχος: Γιώργος Χελιδονίδης
Μουσική: Νεφέλη Μπερή
Παραγωγός: Δημήτρης Ινδαρές.

«Σπασμένος ήχος» – Η ιστορία του μπουζουκιού

Με τη συμμετοχή του αείμνηστου πατρινού μαέστρου Θοδωρή Γεωργόπουλου και της ορχήστρας του «Εν Χορδώ», παρουσιάζεται την Πέμπτη στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ «Σπασμένος Ηχος», το οποίο πραγματεύεται την ιστορία και την εξέλιξη του μπουζουκιού.

Πρόκειται για μια ταινία του Φοίβου Κοντογιάννη, στην οποία η συμμετοχή του πατρινού καλλιτέχνη συνιστά ιδιαίτερη τιμή για την Πάτρα, αφού ο Θοδωρής Γεωργόπουλος παίζει και μιλάει για το μπουζούκι, δίπλα στους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, όπως οι: Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Ζαμπέτας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μανώλης Καραντίνης, Δημήτρης Βύζας, Κώστας Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Στεργίου, Γιώργος Δράμαλης, Στέλιος Τατασόπουλος, Βαγγέλης Λιόλιος, Βαγγέλης Τρίγκας κ.ά.

Στο ντοκιμαντέρ ο Θοδωρής Γεωργόπουλος παίζει μπουζούκι συνοδευόμενος από την ορχήστρα του «Εν Χορδώ», η οποία αποτελεί φυτώριο της ομώνυμης Σχολής Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων και έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τα γυρίσματα του «Σπασμένου Ηχου» είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 στο θέατρο «Royal» το οποίο ευγενικά είχε προσφέρει ο επιχειρηματίας Χρήστος Λαλιώτης.