Μητσοτάκης: Στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην ΝΑ Μεσόγειο -Τι θα πει για λιγνίτη, αέριο, πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κοζάνη σήμερα, Τετάρτη

Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί το πρωί της Τετάρτης (6/4) στην Κοζάνη για να παραστεί και να μιλήσει στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, του μεγαλύτερου σε λειτουργία έργου ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

«Φρένο» στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων λόγω ενεργειακής κρίσης

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση οδηγεί και σε τακτικές κινήσεις με αποτέλεσμα την μεταφορά του σχεδιασμού για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων κατά δύο χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι ο στόχος του 2023 μεταφέρεται για το 2025 και μέχρι τότε θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα διαθέσιμα αποθέματα από την ΔΕΗ. Βασική επιδίωξη του νέου σχεδιασμού είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός. Αυτή τη στιγμή μπορεί η τιμή του λιγνίτη να έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή του φυσικού αερίου λόγω της ρωσικής εισβολής, όμως μακροπρόθεσμα, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς, το κόστος θα κυμαίνεται στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα. Άρα, η αξιοποίηση των αποθεμάτων δεν έχει να κάνει με φθηνότερη ενέργεια, αλλά, την δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε ενέργεια ακόμα και με το δυσμενέστερο σενάριο που αφορά το εμπάργκο από την ΕΕ στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Θα σταλεί ένα μήνυμα και εκτός συνόρων, στους εναλλακτικούς προμηθευτές, ότι δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει κάποιος σε βάρος της χώρα», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε χθες και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ελληνική θέση είναι ότι Νοτιοανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ σημαντική «ειδικά όταν μιλάμε για την συνεργασία στην ενέργεια, την ώρα που θέλουμε να διαφοροποιηθούμε από τη ρωσική εξάρτηση σε πετρέλαιο και αέριο». Ειδικότερα για τον ρόλο της Ελλάδας συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι «δεν υπάρχει εξίσωση ενεργειακή που να μην περιλαμβάνει τη χώρα μας».