Ο ιστορικός μόλος της Πάτρας ως «Αγιος Παντελεήμονας» – ΦΩΤΟ
Οι Πατρινοί φωτογραφίζουν και διαμαρτύρονται για την εικόνα που παρουσιάζει ο μόλος της Αγίου Νικολάου.
Οι συνήθειες χρόνων δεν κόβονται. Οι βόλτες στον μόλο της Αγίου Νικολάου είναι εγγεγραμμένες στο DNA των παλιότερων, έστω, πατρινών. Που δεν λένε να συμβιβαστούν με τη μοίρα της απαξίωσης. Και γιατί να συμβιβαστούν; Πολύ δε περισσότερο κάποιοι πονάνε διπλά: Σηκώσαμε τα χέρια ψηλά ως πόλη από τη στιγμή, που ο ιστορικός αυτός χώρος πέρασε στη δικαιοδοσία των αιρετών της οργάνων, και μάλιστα με αγώνα. Και βάλαμε στο ψυγείο τη δικαιοδοσία, στο όνομα- ή με το άλλοθι;- μιας ανάπλασης που θα πάρει χρόνια: Ακόμα είναι στο στάδιο της σύνθεσης των αρχιτεκτονικών προτάσεων. Και ήδη συμπληρώσαμε μια πενταετία αδράνειας.
Οι διαμαρτυρίες προς την εφημερίδα «Πελοπόννησος» για εγκατάλειψη είναι συνεχείς και τροφοδοτούν συχνά κάποια σχόλιά μας, που «κατάντησαν» να είναι μονότονα στο ύφος.
Τελευταία αναφορά προς την εφημερίδα έγινε από Πατρινό που έχει υπηρετήσει τα κοινά. Συνηθίζει και αυτός, παλιά καραβάνα όντας, τα περπατήματα στον ιστορικό μόλο, αλλά κάθε φορά επιστρέφει αποκαρδιωμένος: Χορταριάσματα, απεριποίητοι χώροι, ξεχαρβαλωμένα δομικά στοιχεία, ρυπαρογραφία, καμία αισθητική παρέμβαση και βέβαια μονιμοποίηση της αυθαίρετης εγκαταστάσης και διαβίωσης από περιθωριακά στοιχεία, που συμπεριφέρονται στον χώρο με αντίληψη ενοίκου, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό από την άποψη της αισθητικής. Παράλληλα, το σκηνικό δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες κατά τις βραδινές ώρες, δικαιολογημένα ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση, τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα ως προς την ανοχή της πόλης, δήμου και διοικητικών αρχών, στο φαινόμενο της οικειοποίησης του κοινόχρηστου χώρου από περιθωριακές- μειονοτικές ομάδες, ακόμα και σε εμβληματικά σημεία της πόλης.
Στη βιτρίνα της, με απλά λόγια. Πριν κάποια χρόνια θα θεωρείτο ανήκουστο να μετατρέπουν σε κοινόβιο τέτοιες ομάδες και οικογένειες την κεντρική παραλιακή ζώνη της πόλης, τον Μόλο ή τα πάρκα της, όπως και κάποιες πλατείες. Πλέον, η αυθαιρεσία έχει μετατραπεί σε έθιμο και η διάρκειά της εξαρτάται από τις προτεραιότητες και τις βολές του αυθαιρετούντος.
Αυτή θα είναι η κατάσταση του Μόλου μέχρι να έρθει η ώρα της ανάπλασης; Ας αφήσουμε την εικόνα στα μάτια του επισκέπτη- έχουμε συνθηκολογήσει ως πόλη ως προς το ζήτημα αυτό-, μήπως τουλάχιστον να σεβαστούμε λίγο περισσότερο τον απλό δημότη;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News