Υπόθεση Αχαϊκής Τράπεζας: Μια δίκη για το… Γκίνες!
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση της Αχαΐκής Συνεταιριστικής Τράπεζας πρόκειται να καθίσουν 83 κατηγορούμενοι.
Συνομιλήσαμε χθες με έμπειρους δικαστικούς, που έχουν υπηρετήσει ανά την Ελλάδα, αλλά και με δικηγόρους της Πάτρας, με αφορμή τον προσδιορισμό της δίκης των 83 κατηγορουμένων της πρώην Αχαϊκής Τράπεζας.
Πάτρα: Η ώρα της Δικαιοσύνης για την «Αχαϊκή» – Ορίστηκε η δίκη της Διοίκησης
Στις 11 Οκτωβρίου με κατηγορίες που διαφέρουν ανά άτομο, στελέχη, υπάλληλοι και αρκετοί δανειολήπτες θα καθίσουν σε ειδικά διαμορφωμένο εδώλιο, ώστε χωροταξικά να είναι δυνατή η διενέργεια της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς είναι δεδομένο ότι στον αριθμό των κατηγορουμένων προστίθενται πολλές δεκάδες δικηγόρων και μαρτύρων κατηγορίες και υπεράσπισης! Λίγο αν αφήσουμε τη φαντασία να «τρέξει», είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό! «Δεν θυμάμαι άλλη δίκη στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο αριθμό διαδίκων», αναφέρει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ανώτερος δικαστικός λειτουργός.
Καλώς ενθυμείται. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση η μεγαλύτερη δίκη ήταν των πρωταίτιων της Χούντας. Στο «σκαμνί» του Στρατοδικείου κάθισαν 24 απόστρατοι αξιωματικοί – πραξικοποιηματίες. Στα σύγχρονα χρόνια η δίκη που προσεγγίζει, χωρίς να ξεπερνά τον αριθμό των κατηγορουμένων της Αχαϊκής Τράπεζας, αφορά την εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», με 69 άτομα στο εδώλιο. Πέρυσι, εξ άλλου, εκδικάσθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης υπόθεση που αφορούσε εγκληματική οργάνωση των Σερρών με 29 κατηγορούμενους για εκβιάσεις και παράνομο τζόγο.
Τουτέστιν, η Πάτρα πλέον κατέχει το πανελλήνιο… ρεκόρ, όσον αφορά τον αριθμό των 83 κατηγορουμένων. Πέραν τούτου, εγείρεται μείζον χωροταξικό ζήτημα. Οι υπάρχουσες αίθουσες του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας δεν προσφέρονται για την «φιλοξενία» τόσων κατηγορουμένων και διαδίκων. «Είναι μέγιστο το πρόβλημα και σίγουρα θ’ αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, ώστε να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση», ανέφερε στην «Π» ανώτερη Εισαγγελική πηγή. Φυσικά, εκτός από τον χώρο, έχει και ο χρόνος τη δική του σημασία, όσον αφορά την ακροαματική διαδικασία και το «μάκρος» αυτής.
Στην περίπτωση των χουντικών, η απόφαση εκδόθηκε σε ένα μήνα, τον Αύγουστο του 1975. Αντιθέτως, η δίκη της Χρυσής Αυγής διήρκεσε 5,5 χρόνια (Απρίλιος 2015 – Οκτώβρης 2020) και απαιτήθηκαν 43 συνεδριάσεις, ενώ παρεπιπτόντως στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει η επανεκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Το ίδιο χρονοβόρα προβλέπεται και η διαδικασία, που αφορά στην Αχαϊκή Τράπεζα και σίγουρα θα επιμηκυνθεί ο χρόνος μέχρι την έκδοση απόφασης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας αν προκύψουν και αναβολές, που είναι σύνηθες φαινόμενο στα δικαστικά χρονικά της χώρας. Εύγλωττα, δικαστικοί κύκλοι έκαναν λόγο χθες «για κάποια χρόνια μέχρις ότου τελεσιδικήσει η απόφαση…».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News