Συντριβή Antonov στη Καβάλα: Drones του στρατού ερευνούν για διάσπαρτα βλήματα – Εφιστά την προσοχή στους πολίτες ο δήμος
Ο Ελληνικός Στρατός έχει ξεκινήσει επιχείρηση ενδελεχούς έρευνας για τον εντοπισμό διάσπαρτων βλημάτων από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά την πτώση και μετά τη συντριβή του Antonov στο Παλαιοχώρι Καβάλας.
Ο Ελληνικός Στρατός έχει ξεκινήσει επιχείρηση ενδελεχούς έρευνας για τον εντοπισμό διάσπαρτων βλημάτων από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά την πτώση και μετά τη συντριβή του Antonov στο Παλαιοχώρι Καβάλας.
Για τον σκοπό αυτό, από σήμερα ρίχνονται «στη μάχη» drones, τα οποία θα χαρτογραφήσουν μια μεγάλη έκταση γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, ώστε να βρεθούν τα βλήματα αυτά, που έχουν διασκορπιστεί σε χωράφια από το φορτίο του Antonov. Κατόπιν, οι ομάδες του στρατού θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις.
Συντριβή Antonov: Πολλά τα ερωτήματα για την πτήση και το φορτίο – Τρεις ειδικοί μιλούν στην «Π»
Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει, το συγκεκριμένο σχέδιο θα εξελιχθεί μέσα σε ένα μήνα και θα υποστηριχθεί από πέντε ομάδες του Τάγματος Ναρκοπεδίου Ξηράς, αποτελούμενο από 36 άτομα και θα επεκταθεί σε περίπου 1.000 στρέμματα.
Καβάλα – Συντριβή Antonov: Νέο βίντεο από τη μοιραία πτώση του αεροσκάφους
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο Δήμος Παγγαίου κάλεσε από τους πολίτες που κινούνται στην περιοχή γύρω από το σημείο συντριβής να ειδποιήσουν αμέσως τις Αρχές αν εντοπίσουν πυρομαχικά.
Η επείγουσα ανακοίνωση του Δήμου:
Προσοχή !!!!
Όσοι πολίτες αγρότες κινούνται στην περιοχή γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και εντοπίσουν τα παρακάτω πυρομαχικά να ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ τον Δήμο Παγγαίου, τηλ επικοινωνίας 693 6108070 ή την Ελληνική Αστυνομία !!!
Εν τω μεταξύ, δημόσιες ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους απηύθυνε χθες και ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, καθώς εξακολουθούν αδιάκοπα οι έρευνες, αλλά και οι εργασίες «αποψίλωσης» της περιοχής από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τα στρατιωτικά υλικά, που αυτό κουβαλούσε.
Οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος
Στο μεταξύ, σε πολιτικό και δη διπλωματικό επίπεδο έχει περάσει η πολυεπίπεδη έρευνα αναφορικά με τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους Antonov12, το οποίο κατέπεσε φλεγόμενο σε γεωργική έκταση του δήμου Παγγαίου Καβάλας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου.
Με τις έρευνες στο σημείο πρόσκρουσης να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σε διπλό διάβημα προέβη χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανεβάζοντας το επίπεδο ως προς την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε άμεσα διάβημα προς τη σερβική πλευρά. Η αιτία που ώθησε τη Βασιλίσσης Σοφίας στην παραπάνω κίνηση, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε η ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ, κάτι το οποίο, ωστόσο, δε συνέβη ποτέ.
Υπενθυμίζεται ότι το μοιραίο αεροσκάφος απογειώθηκε νωρίς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από τη σερβική πόλη Νις με τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές, μεταφέροντας κατά τις σερβικές Αρχές εκπαιδευτικά και φωτιστικά βλήματα, στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Εκτός, ωστόσο, των σερβικών Αρχών, σε διάβημα προχώρησε χθες το ελληνικό ΥΠΕΞ και κατά της Ουκρανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Όπως μετέδωσαν διπλωματικές πηγές, με εντολή του Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.
Κοινώς, η Βασιλίσσης Σοφίας διαμαρτυρήθηκε εντόνως τόσο προς τη Σερβία, από όπου αναχώρησε το αεροσκάφος πριν εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο, όσο και προς την Ουκρανία, καθώς επρόκειτο για μέρος του στόλου της ουκρανικών συμφερόντων εταιρίας Meridian, καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει την Αθήνα για την ακριβή σύνθεση του φορτίου.
Η διπλή, διπλωματική κίνηση απηχεί το κλίμα απέναντι στις υπηρεσίες των δύο χωρών, που δεν έπραξαν τα δέοντα, ιδίως όταν το αεροσκάφος τελικά συνετρίβη σε απόσταση μερικών μέτρων από κατοικημένη περιοχή, χωρίς από τύχη να υπάρξουν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες από τις 8 σωρούς των μελών του πληρώματος, που εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία.
Παρότι η Σερβική πλευρά έσπευσε να διευκρινίσει ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά και φωτιστικά βλήματα, ο ακριβής τους αριθμός δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, ενώ έκκληση απηύθυνε χθες ο Δήμος Παγγαίου προς τους αγρότες της περιοχής, εφιστώντας τους την προσοχή στην περίπτωση που εντοπίσουν τυχόν πυρομαχικά και βλήματα, διάσπαρτα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Δεν υπάρχει ανάγκη για μάσκα στους κατοίκους
Περιγράφοντας τις ενέργειες που απαιτούνται για την επόμενη ημέρα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως «τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος».
Για το λόγο αυτό, «καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής», όπως εξήγησε, αναφερόμενος πρακτικά σε μία έκταση 3,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «για 1-2 μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης», σημείωσε, διευκρινίζοντας, τέλος πως όσον αφορά στους κατοίκους της περιοχής, «δεν αφορά τους κατοίκους της περιοχής, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει».
Προειδοποίησε, ωστόσο, για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση (σ.τ.σ. σωματιδίων, δηλαδή σήκωμα σκόνης) από αγροτικές εργασίες κτλ.», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής, γύρω από το σημείο της συντριβής.
Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης έστρεψε την προσοχή των εμπλεκόμενων στην ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», υποδεικνύοντας προβλήματα που μπορεί να αφορούν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τρόφιμα.
Για το λόγο αυτό, στην περιοχή παραμένουν τόσο το κλιμάκιο του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής) ‘Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από την Αθήνα, αλλά και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως και το κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Παράλληλα με τις εργασίες «αποψίλωσης» του χώρου και περισυλλογής τμημάτων του αεροσκάφους, τα ειδικά συνεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ανοίγουν ασφαλείς διαδρόμους τόσο για τα κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και για τον έλεγχο των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης.
Το δεύτερο «μαύρο κουτί»
Επιπρόσθετα, οι ενδελεχείς έρευνες των ειδικών συνεργείων προσανατολίζονται στην ανεύρεση του δεύτερου από τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου (το ένα έχει ήδη βρεθεί), ώστε να καταλήξουν στις πιθανές αιτίες που οδήγησαν στη συντριβή του, καθώς η τελευταία συνομιλία του πιλότου με τον Πύργο Ελέγχου, την οποία μετέδωσε το Star, δείχνει ότι το αεροσκάφος είχε αρχίσει να εμφανίζει πολλαπλά μηχανικά προβλήματα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News