Ούνα ράτσα, κοινά φαινόμενα σε κοινή κρίση
Η ΙΤΑΛΙΑ δεν απέχει από την Ελλάδα. Η παραίτηση Ντράγκι, η οποία πιθανότατα θα εξάγει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη, και μάλλον καθόλου καλές, μας παραπέμπει στην περιπετειώδη περίοδο κατά την οποία η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επέβαλλε ομοθυμία, που όμως δεν παρείχετο με γενναιδωρία, εθνική ευθύνη και αυταπάρνηση από το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αντιθέτως, ακόμα και σε φάση μείζονος εθνικού κινδύνου, ο πειρασμός άλωσε συνειδήσεις: Οι δυσκολίες του ενός πολιτικού εταίρου που βρέθηκε με τον μουντζούρη στο χέρι, θεωρήθηκε ευκαιρία για τον αντίπαλο. Αυτό προκάλεσε σοβαρή εθνική διαίρεση και καταστροφικό ξόδεμα πολιτικού και κοινωνικού κεφαλαίου, όπως και καθυστερήσεις και παλιννωδίες που κόστισαν βαριά.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, δεν μπορεί το επιχείρημα των κρίσιμων περιστάσεων να ουδετεροποιήσει και να ομογενοποιήσει το πολιτικό σύστημα, εξαλείφοντας διαφορές και αντιθέσεις που προσδίδουν δυναμική και κινητικότητα στην εθνική ζωή. Οντως, η οικουμενικότητα στη διακυβέρνηση εγείρει τον κίνδυνο της αφασίας, αλλά και της αλαζονικής και καταχρηστικής άσκησης της εξουσίας, στο όνομα του πατριωτισμού. Στην Ιταλία όμως, όπως νωρίτερα και παρ’ ημίν, φαίνεται, ότι επικράτησαν άλλοι λογαριασμοί, όπως βέβαια και ο αθεράπευτος λαϊκισμός. Προτιμήθηκαν από καίριες πολιτικές δυνάμεις, οι δημοφιλείς θέσεις.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ έρχεται αστάθεια και έλλειψη στέρεης πολιτικής αντιμετώπισης των έκτακτων και πολύ επικίνδυνων συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον. Ο χειμώνας δεν θα είναι προβληματικός και βαρύς μόνο για την Ιταλία, στο μέτρο που οι σειρήνες των εύκολων ρητοριών και της φυγής από την ευθύνη δεν είναι μια στενά ιταλική υπόθεση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News