Πάνος Νιάγκος: H ανθρωπο-γέφυρα που δίνει ελπίδα
Ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Πάνος Νιάγκος για το εγχείρημα και την εμπειρία του.
«Μια μικρή Ελλάδα» ο τίτλος της σπονδυλωτής ταινίας που «γεννήθηκε» εν μέσω καραντίνας και προβάλλεται online (viva.gr) μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δημιουργός της ο βραβευμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης. Σε αυτή συμμετέχει ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Πάνος Νιάγκος, ο οποίος μιλάει στην «Π» για το εγχείρημα και την εμπειρία του.
Πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα και πόσοι συμμετείχατε στην ταινία;
Η ιδέα ήταν του Κώστα Γάκη όπως και η σκηνοθεσία και η μουσική. Η Νατάσσα Φαίη Κοσμίδου, ακούραστη συνεργάτης του, εργάστηκε -όπως πάντα- με πάθος στο μοντάζ όλων των ιστοριών και επίσης ήταν βοηθός στη σκηνοθεσία του Κώστα. Οι «μαθητές» τους -εμείς- που συμμετείχαμε στη δημιουργία αυτής της ταινίας-ντοκιμαντέρ, είμαστε 12. Και ο κάθε ένας έδωσε ζωή με τον τρόπο του, σε μια αληθινή ιστορία που έχει ρίζες στην Ελλάδα μας.
Τι αφηγείται, λοιπόν, η δική σου ιστορία;
Αναφέρεται στο όνειρο ενός μετανάστη στις αρχές του 1900. Τότε που τα όνειρα στην πατρίδα μας, πέθαιναν από τη φτώχεια, και οι άνθρωποι ξεκινούσαν προς αναζήτησή τους στην Αμερική, Αυστραλία και όπου αλλού, για να τα αναστήσουν. Ομως η δική μου ιστορία είναι απλώς μια χορδή. Μεταδίδει τη μελωδία της μόνο όταν πάλλεται με τις χορδές και των άλλων ιστοριών.
Πόσο εύκολο ήταν να δημιουργηθεί αυτή η «γέφυρα» μεταξύ τόσων ανθρώπων και τι καταδεικνύει το αποτέλεσμα;
Δε μου φάνηκε καθόλου εύκολο. Αλλά η δυσκολία λυγίζει στο τέλος από την απόφαση. Ανθρωποι από τόσα μακρινά σημεία του χάρτη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτή τη γέφυρα. Να την περπατήσουν, να συναντηθούν, και να επικοινωνήσουν. Το αποτέλεσμα δεν τελειώνει με την ταινία. Μας ακολουθεί. Γιατί οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν και οι ιδέες που μοιράστηκαν, γέννησαν κάτι ωραιότερο από μια γέφυρα. Ελπίδα.
Τι πορεία θα ακολουθήσει η ταινία;
Υπάρχει σκέψη να συμμετάσχει σε κάποια φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Για την ώρα διανύει τον πρώτο κύκλο της και είμαστε συγκινημένοι από την ανταπόκριση που βρίσκει.
Ο εγκλεισμός πώς λειτούργησε για σένα; Τι διαπιστώσεις έκανες;
Διαπίστωσα ότι μπορούσα να αντέξω λίγο παραπάνω απ’ ό,τι υπολόγιζα. Πιστεύω ότι όλοι μέσα μας διαθέτουμε ένα κρυφό απόθεμα δυνάμεων, σωματικών και ψυχικών, που εμφανίζονται τότε που τελειώνει η «μπαταρία». Τα διαδικτυακά σεμινάρια του Κώστα Γάκη ήταν ένας από τους λόγους που αυξήθηκε το προσωπικό μου απόθεμα και είμαι ευγνώμων.
Αυτή την εποχή, με τι ασχολείσαι;
Υστερα από πολλούς μήνες αναγκαστικής αποχής, το Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας, σκέφτηκε να πλησιάσει τον Σάμιουελ Μπέκετ. Με φόβο και σεβασμό μαζί, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το έργο του «Περιμένοντας τον Γκοντό».
Επίσης συνεχίζω να γράφω. Χωρίς να είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι ένα καλό νέο για τους φίλους και αναγνώστες μου.
Τι διακρίνεις στον ορίζοντα ως προς το Μετά της πανδημίας;
Βλέπω πολλές περιττές «αποσκευές» να εγκαταλείπονται στην άκρη του δρόμου και να συνεχίζουμε μόνο με τα απαραίτητα και ουσιώδη. Βλέπω την ανάγκη για χτίσιμο γεφυρών ανάμεσα στους ανθρώπους να γίνεται πιο έντονη. Κάτι που έπρεπε να υπάρχει και προ πανδημίας. Μείναμε μετεξεταστέοι στο μάθημα της ανθρωπιάς. Τώρα θα ξαναδοκιμάσουμε να γνωριστούμε μεταξύ μας, αλλά κυρίως να γνωρίσουμε το σημαντικότερο. Ποιοι είμαστε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News