ΔΕΘ – Τσίπρας: Με στόχο την πρωτιά και επιθέσεις στη ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει την πρωτιά στις εκλογές, αποκλείοντας συνεργασία με τη ΝΔ εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Τι απάντησε για τις υποκλοπές, τα ελληνοτουρκικά, τη ΔΕΗ και τα μέτρα που εξήγγειλε.

ΔΕΘ

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ομιλία του Σαββάτου κινήθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ που ολοκληρώθηκε χθες. Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που γνωρίζει ότι θέλει να ακούσει το κεντροαριστερό κοινό, ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως στόχος του κόμματος είναι «η πρωτιά στις επόμενες εκλογές, η οποία είναι η βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα αντιμετωπίσει τα κυρίαρχο πρόβλημα της ακρίβειας και θα επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστίασε στην υπόθεση των υποκλοπών ζητώντας την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπερασπίστηκε το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στην ομιλία του, κάνοντας γνωστό ότι είναι απόλυτα εφαρμόσιμο και κοστολογημένο, αποτιμώντας το κόστος στα 5,6 δις ευρώ.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΩΠΩΝ

Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων που του κατατέθηκαν είχε ως θέμα τις υποκλοπές, με τον κ. Τσίπρας να απευθύνει έκκληση στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου προκειμένου να παρέμβει για το ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου που έχει επικαλεστεί η κυβέρνηση και οι διοικητές της ΕΥΠ. Χαρακτήρισε το ζήτημα ως «δημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουν συναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά» και επιπλέον εγκάλεσε τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν ο κ.Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία», σημειώνοντας επίσης ότι έχει κάθε λόγο να θέλει αντίπαλο στις εκλογές τον νυν Πρωθυπουργό. Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση η διάθεσή του να μην ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία «με τέτοιες λειτουργίες» αλλά να προσωποποιήσει τα λεγόμενά του με τον Κ. Μητσοτάκη και τον περίγυρό του.

Τέλος, σχετικά με την παρακολούθηση Σπίρτζη σημείωσε ότι δεν αφήσει έτσι αυτή την υπόθεση, υποδηλώνοντας πως θα προσπαθήσει να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα και αναφέρθηκε σε «ποινικές ευθύνες που θα αντιμετωπίσουν όσοι αποκρύπτουν την αλήθεια». Σχετικά με την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, είπε για πρώτη φορά ότι δεν έδωσε καμία τέτοια εντολή και σημείωσε ότι δεν φοβάται την αλήθεια.

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Καταιγιστικές ήταν οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης και τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών, υποστηρίζοντας τον εκλογικό νόμο που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα. Απαντώντας στον χαρακτηρισμό που απέδωσε σε τέτοιες κυβερνήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κ.Μητσοτάκης λέει τερατογέννεση την πιθανότητα να μην είναι στην εξουσία, όμως οι πολίτες λένε τερατογέννεση το να παραμείνει στην εξουσία». Ανέφερε πως «στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας».

Τόνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυβερνήσεις με πολύ πλατιά νομιμοποίηση και προγραμματικές συγκλίσεις» αφού πλέον τέτοιες «μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τις συντηρητικές δυνάμεις». Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό το σχέδιο «για να προχωρήσει υπάρχει μόνον μία εκδοχή. Να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης απέρριψε σενάρια περί τρικομματικών κυβερνήσεων και προϋποθέτει σύμπραξη των δύο πόλων (Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ) τονίζοντας ότι τέτοιες εξελίξεις υπάρχουν «μόνον σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης». Την ίδια άποψη εξέφρασε και για κυβερνήσεις ανοχής – μειοψηφίας.

Κοστολογημένα τα μέτρα που εξήγγειλε
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το υπερβολικό κόστος των μέτρων που εξάγγειλε στην ομιλία τους και τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε μνημόνιο. Επισήμανε ότι «κατηγορούν εμάς αυτοί που μας οδήγησαν σε μνημόνια και σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές της χρεοκοπίας». Επισήμανε ότι τα μέτρα θα έχουν κόστος «5,6 δις ευρώ κοστολογημένα 1 προς 1» αν συνθέσει κανείς τα έσοδα και τα έξοδα. Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αν και έχει το ίδιο κόστος με αυτό που εξάγγειλε η Ν.Δ διαφέρει όσο προς το μοντέλο. Τόνισε ότι « εμείς θα καταργήσουμε την αισχροκέρδεια, θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στην μεσαία τάξη και τους μισθωτούς» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση το τελευταίο 6μηνο «έχει αυξήσει τους φόρους 7 δις».

ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Πέρα από τη μεσαία τάξη, ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε και τους συνταξιούχους. «Είχαμε κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019, τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, επιδόματα ψίχουλα ή καθόλου, κοροϊδία με τα αναδρομικά. Εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα αλλά δεν θα σας πετάξουμε στον δρόμο. Γι’ αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις, θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη, θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης» τόνισε.

>Με γνώμονα την μείωση των λογαριασμών του ρεύματος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αναλυτικά για την πρότασή του περί επαναφοράς της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο. Χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης που χρήζει διερεύνησης και σημείωσε ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ θα «λειτουργεί για την κοινή ωφέλεια και το κοινό συμφέρον και όχι για να έχουν κάποιοι ιδιώτες έσοδα» και ξεκαθάρισε πως «θα μπει ένα τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια της ΔΕΗ».

>Από τη συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για τα εθνικά θέματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει πως δεν αγνοεί τη ρητορική κλιμάκωση της τουρκικής πλευράς, με τη σημείωση πως αυτή εξυπηρετεί λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ασκώντας κριτική στους χειρισμούς Μητσοτάκη είπε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει “γιοκ” στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει “γιοκ”. Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Πάντως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην επικριτική στάση για «εξοπλισμούς χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας» και αποκάλυψε πως αν κυβερνήσει ξανά θα επαναδιαπραγματευτεί συμβάσεις, όπως αυτές της προμήθειας φρεγατών.

Για τη Δικαιοσύνη
Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου».
Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον ‘φτωχοδιάβολο’ που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί».