Tραγωδία στα Κύθηρα: Έβλεπα ανθρώπους να χάνονται στη θάλασσα
«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» δήλωσε ο ιδιοκτήτης του γερανοφόρου οχήματος στα Κύθηρα.
«Γροθιά» στο στομάχι είναι οι τραγικές εικόνες που αντικρύζουν όσοι μετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των δέκα αγνοουμένων ναυαγών από το ναύαγιο του ιστιοφόρου στα Κύθηρα.
Η μανιασμένη θάλασσα και το δυσπρόσιτο σημείο της περιοχής κάνουν αδύνατη την περισυλλογή των σορών των πέντε μεταναστών που παραμένουν, για δεύτερη ημέρα να επιπλέουν στη μανιασμένη θάλασσα, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για όλους όσοι παρασύρθηκαν από τα κύματα.
Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Αλέξανδρος Καλαφάτης βρέθηκε στο λιμάνι Διακόφτι όπου το πρωί της Παρασκευής πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολες τις προσπάθειες εντοπισμού των δέκα αγνοουμένων.
Στο σημείο της προσφυγικής τραγωδίας ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ συνομίλησε με έναν εθελοντή που χάρη στα έγκαιρα αντανακλαστικά του συνέβαλε στη διάσωση από ξηράς ογδόντα ναυαγών. Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ιδιοκτήτης γερανοφόρου οχήματος, μίλησε στις «Συνδέσεις» για τα όσα βίωσε στην προσπάθεια διάσωσης των ναυαγών το βράδυ της Τετάρτης (5/10) στα Κύθηρα.
«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης που κατάφερε με το περονοφόρο όχημα που διαθέτει να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρυμνα βράχια.
«Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.
«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται» είπε στην ΕΡΤ ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφοντας τις απέλπιδες προσπάθειες των ναυαγών.
«Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News