Θαλάσσιες έρευνες για ενέργεια – Ο Πατρινός Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος μιλά στην «Π»
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αρης Στεφάτος μίλησε στην «Π» για την πορεία του προγράμματος για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα.
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, αλλά παραμένει προσηλωμένη στους στόχους και στο πρόγραμμα που έχει θέσει για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αρης Στεφάτος με δηλώσεις που έκανε στην «Π», στο περιθώριο του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου της Γεωλογικής Εταιρείας Ελλάδας, που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από το Τμήμα Γεωλογίας.
Ο κ. Στεφάτος, μιλώντας στην «Π» στο περιθώριο του συνεδρίου, δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην Πάτρα, στον τόπο καταγωγής του και στο Πανεπιστήμιο απ όπου αποφοίτησε. «Χαίρομαι που το τμήμα Γεωλογίας έχει διοργανώσει ένα πολύ καλό συνέδριο, με πολλές και καλές συνεργασίες και διεθνή συμμετοχή, οπότε νομίζω ότι ο σκοπός της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας έχει επιτευχθεί με ένα καλό και δυνατό επιστημονικά συνέδριο.
Εμείς παρουσιάσαμε επ΄ευκαιρίας του συνεδρίου, τον μετασχηματισμό της ΕΔΕΥ σε ΕΔΕΥΕΠ, όπου επισήμως πλέον, έχουμε μεγαλώσει το αντικείμενο της εργασίας μας, ώστε να συμπεριλάβουμε, πέρα από τους υδρογονάνθρακες, την υπόγεια αποθήκευση αερίων -ιδιαίτερα διοξειδίου του άνθρακα- όπως και τον εθνικό σχεδιασμό για τα υπεράκτια αιολικά έργα, που είναι δύο τομείς κρίσιμοι για την ενεργειακή μετάβαση».
Ο κ. Στεφάτος ερωτήθηκε από την «Π», πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα ερευνών για τους υδρογονάνθρακες. Είπε συγκεκριμένα τα εξής:
«Επικοινωνήσαμε φυσικά ότι ο στόχος μας για τους υδρογονάνθρακες παραμένει. Εχουμε δώσει ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα σχετικά πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού (στην ΕΔΕΥΕΠ) και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά σε όλα αυτά τα μέτωπα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από την εμπιστοσύνη που μας έχει δείξει η Ελληνική Πολιτεία, στο να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας. Από εδώ και πέρα πρέπει να δουλέψουμε για να παράγουμε έργο. Το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, ισχύει και θα προσπαθήσουμε να το τηρήσουμε ευλαβικά».
ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Ο κ. Στεφάτος ερωτήθηκε ακόμα από την «Π», αν στους ευρύτερους σχεδιασμούς για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, περιλαμβάνεται η περιοχή του Πατραϊκού ή Κορινθιακού κόλπου. Τόνισε ότι αυτή την περίοδο η ΕΔΕΥΕΠ παραλαμβάνει τις μελέτες που είχε κάνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια, ακόμα δεν είναι σε θέση να πει κάτι συγκεκριμένο, παρ΄όλα αυτά, ο κ. Στεφάτος τόνισε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα και με το που θα ολοκληρωθεί η παραλαβή όλης αυτής της εργασίας, η ΕΔΕΥΕΠ θα βγει να ενημερώσει.
Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε ότι οι υποψήφιες περιοχές να δεχθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα, δεν αρκεί να έχουν μόνο αιολικό δυναμικό, αλλά και να πληρούν και άλλες προϋποθέσεις, όπως το βάθος του νερού, να μην υπάρχει σύγκρουση με άλλες χρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, κ.ά.
Συνέδριο: «Η Γη μας, το σπίτι μας»
Το συνέδριο που φέρει τον τίτλο «Η Γη μας, το σπίτι μας», είναι το μεγαλύτερο γεγονός και σημείο συνάντησης των γεωεπιστημόνων στην Ελλάδα, και όπως είναι φυσικό δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα καθαρά επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά περιλαμβάνει και πτυχές με ευρύτερο κοινωνικό – οικονομικό ενδιαφέρον, όπως η συνεδρία για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Μάλιστα, πλατινένιος χορηγός ήταν η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και ο Πατρινός στην καταγωγή και απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας, διευθύνων σύμβουλος Αρης Στεφάτος, έκανε την εναρκτήρια ομιλία παρουσιάζοντας τις νέες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό που έχει θέσει σε υλοποίηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Ζεληλίδης: Μπορεί και σε 1 χρόνο οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις
Στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου της Γεωλογικής Εταιρίας Ελλάδας, οργανώθηκε και μια θεματική όπου παρουσιάστηκαν 13 εργασίες και αναρτήθηκαν 5 πόστερ για τις έρευνες υδρογονανθράκων από την HELLENΙQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ), την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, τα Ινστιτούτα Υδρογονανθράκων Κρήτης και Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδη που προήδρευσε στο πάνελ, οι περισσότερες εργασίες ήταν επικεντρωμένες στην αναζήτηση μητρικών πετρωμάτων και άλλες στις δυνατότητες αποθήκευσης υδρογονανθράκων, καθώς επίσης και με σεισμικές έρευνες και τις επιδράσεις τους στο περιβάλλον.
Ο κ. Ζεληλίδης τόνισε στην «Π» ότι αυτό που εξέλαβε ο ίδιος ως συμπέρασμα από τις ανακοινώσεις που έγιναν, είναι πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές και θετικές εκτιμήσεις από την πλευρά των επιστημόνων. Από εδώ και στο εξής, εναπόκειται στην πολιτεία να πραγματοποιήσει τις επόμενες κινήσεις, τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.
Ανέφερε ακόμα ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κυπαρισσίας και της Πρέβεζας. Οι ανάδοχοι έχουν ολοκληρώσει τις δισδιάστατες έρευνες και τώρα περνούν στην φάση διεξαγωγής των τρισδιάστατων ερευνών και αν όλα κυλίσουν με βάση το πρόγραμμα, του χρόνου τέτοια εποχή θα οριοθετούνται οι στόχοι για να γίνουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, που θα εξάγουν τις αρχικές εκτιμήσεις όγκου και έκτασης των πιθανών κοιτασμάτων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News