Δυτ. Ελλάδα «Φτώχεια» σε επενδυτικές προτάσεις μέσω του νέου «Αναπτυξιακού Νόμου»

Υποβλήθηκαν ελάχιστες επενδυτικές προτάσεις από τη Δυτική Ελλάδα, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, για μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα.

Δυτ.

Απογοητευτικά είναι για τη Δυτική Ελλάδα τα αποτελέσματα του 1ου κύκλου υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν σε όλη την Ελλάδα συνολικά 401 επενδυτικά σχέδια προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δις. ευρώ και βάσει των συγκεκριμένων αιτήσεων προβλέπεται η δημιουργία άνω των 3.800 νέων θέσεων εργασίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δυστυχώς, συγκέντρωσε μηδαμινό επενδυτικό ενδιαφέρον σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 9η θέση με μόλις 9 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ. Η υποβολή μόλις 9 προτάσεων στον νέο Αναπτυξιακό, σε έναν τόσο κομβικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη τομέα, όπως είναι η μεταποίηση και η εφοδιαστική αλυσίδα, μαρτυρά το σοβαρό έλλειμμα παραγωγικών επενδύσεων.

– Οι Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου προσέλκυσαν από 19 επενδυτικές προτάσεις η κάθε μια, συνολικού προϋπολογισμού 55 και 47 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

– Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκαλεί εντύπωση, ως ιδιαίτερη περίπτωση με 105 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 295,5 εκατ. ευρώ που την φέρνουν στην πρώτη θέση, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να ακολουθεί στην δεύτερη θέση με 55 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 173 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση ακολουθεί η Αττική με 53 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφαίρεσε σημαντικό επενδυτικό αντικείμενο από τις Περιφέρειες, τις οποίες περιόρισε σε σχέδια μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Παρατηρητές του θέματος αυτού εκφράζουν την εκτίμηση ότι η μεταφορά σημαντικού αντικειμένου του νέου αναπτυξιακού νόμου στο υπουργείο, ίσως να συνετέλεσε αποτρεπτικά για κάποιους υποψήφιους επενδυτές, κάτι που είχε επισημανθεί κατά την επεξεργασία του νόμου σε πρώιμο στάδιο.

Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής για να γίνει η τελική επιλογή των σχεδίων που θα ενισχυθούν.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των αιτήσεων για τα δύο άλλα καθεστώτα ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων και Αγροδιατροφής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 5 Δεκεμβρίου και 30 Δεκεμβρίου 2022, αντίστοιχα.

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ: «ΛΑΘΟΣ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, δήλωσε στην «Π» ότι «ήταν μεγάλο λάθος να αφαιρεθούν τα επενδυτικά σχέδια μέχρι 3 εκατ. ευρώ από την διαχείριση των περιφερειών».

Δυτ.

Ηταν κάτι, που ο ίδιος, είχε επισημάνει από την αρχή και εξακολουθεί να το πιστεύει. Ο λόγος που επικαλέστηκε το υπουργείο τότε, ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και υλοποίησης των επενδύσεων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε αν επιβεβαιώνεται στο τέλος, πρόσθεσε ο κ. Ζαΐμης.

Ο ίδιος τόνισε ότι καθημερινά υπογράφει 3-4 εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της γενικής επιχειρηματικότητας, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς της Περιφέρειας.