Πανεπιστήμιο Πατρών: 15 μόνιμοι σταθμοί δίνουν ζωή και ελπίδα – «Σύμπραξη ζωής» με Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και «Φλόγα»

Με τους πρωτοποριακούς σταθμούς εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών που τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών οι φοιτητές μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας ενημερώνονται και μπορούν να δώσουν στοματικό επίχρισμα.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωτοστατεί πανελλαδικά στην προσέλκυση εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Χθες παρουσιάστηκαν οι 15 μόνιμοι σταθμοί εγγραφής εθελοντών δοτών που έχουν εγκατασταθεί σε κτίρια του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος.

Στόχος είναι να προσελκύσουν τους χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου να ενημερωθούν, να δώσουν δείγμα σάλιου και με την εγγραφή τους στην παγκόσμια τράπεζα υποψηφίων δοτών μυελού των οστών, να δώσουν ελπίδα ζωής στους πάσχοντες.

Οι σταθμοί αυτοί δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του καθηγητή και διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΠΓΝΠ και διευθυντή του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», Αλέξανδρου Σπυριδωνίδη και τη χρηματοδότηση από τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Πανεπιστήμιο Πατρών

Παναγιώτης Δημόπουλος, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Χρήστος Μπούρας και Μαρία Τρυφωνίδη στην συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των σταθμών εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

«Είναι σημαντικό οι φοιτητές να συνειδητοποιήσουν την αξία του προσφέρω ζωή» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως κέντρο την ανθρώπινη ζωή. Θέλουμε οι φοιτητές μας να εντάξουν εμπράκτως στη ζωή τους την προσφορά στον συνάνθρωπο. Να κατανοήσουν ότι μπορεί οι ίδιοι να κρατήσουν στη ζωή έναν πάσχοντα».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ

Ο κ. Σπυριδωνίδης υπενθύμισε ότι το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το πρώτο Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε όλη την χώρα. «Εχουμε ήδη προσελκύσει μέχρι σήμερα 80.000 δότες και έχουμε δωρίσει πάνω από 200 μοσχεύματα σε όλο τον κόσμο. Οταν ξεκίνησε το ΚΕΔΜΟΠ, η Ελλάδα δεν είχε δώσει ποτέ -παρά μόνο μια φορά- ένα μόσχευμα στο εξωτερικό. Πάντοτε έκανε εισαγωγή από δότες που υπήρχαν στο εξωτερικό και είχαμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα να βρούμε δότες για τους ασθενείς μας, για τα παιδιά μας. Πλέον, μετά από προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια με προσπάθειες που ξεκινήσαμε από το Πανεπιστήμιο Πατρών καλύπτουμε το 40% των ασθενών μας» ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας:

«Βασικός μας στόχος είναι να προσελκύσουμε και να μεταφέρουμε το μήνυμα του εθελοντισμού στη νεολαία. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ο ιδανικός χώρος για να εγγράψουμε νέους εθελοντές και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Σύγκλητο που πήρε τη σχετική απόφαση, τον κ. Μπούρα και τον αντιπρύτανη τον κ. Δημόπουλο. Περισσότερο όμως απ’ όλους ευχαριστούμε  τη ”Φλόγα”, η οποία υποστηρίζει αυτή τη δράση με τους 15 μόνιμους σταθμούς εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, συνολικού κόστους 15.000 ευρώ. Πέραν όμως από τους 15 αυτούς σταθμούς, η ”Φλόγα” διαχρονικά στηρίζει το έργο μας. Εχει ήδη τυποποιήσει πάνω από 30.000 δότες και συνεχίζει να υποστηρίζει την εγγραφή εθελοντών δοτών με οικονομική υποστήριξη, αναλαμβάνοντας το κόστος ώστε 3.000 από τους νέους εθελοντές του Πανεπιστημίου μας να εντάσσονται στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή» και εξήγησε: «Αυτό δίνει τεράστια βοήθεια στο Κέντρο ώστε να συνεχίσει διαχρονικά τη λειτουργία του και την αύξηση του Εθνικού Μητρώου Δοτών Μυελού των Οστών. Η ”Φλόγα” είναι ένα κομμάτι του ΚΕΔΜΟΠ και το ΚΕΔΜΟΠ ένα κομμάτι της ”Φλόγας”».

Κλείνοντας, δήλωσε ικανοποιημένος διότι μετά από τόσα χρόνια υλοποιείται η συνέργεια, μεταξύ ενός ακαδημαϊκού ερευνητικού ιδρύματος, του Πανεπιστημίου και του ΚΕΔΜΟΠ μαζί με τη «Φλόγα», που είναι ένας φορέας κοντά στην κοινωνία, με αντίκτυπο στη νεολαία.

ΜΑΡΙΑ ΤΡΥΦΩΝΙΔΗ

«Είμαστε γονείς παιδιών που νόσησαν, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και πρωταρχικός στόχος μας είναι να ζήσουν. Και για να ζήσουν πρέπει να βοηθήσουμε την ιατρική φροντίδα», ανέφερε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ, Μαρία Τρυφωνίδη. Η ίδια σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι ομόφωνα στο ΔΣ της ”Φλόγας” να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του ΚΕΔΜΟ – ”Χάρισε Ζωή” με κάθε τρόπο. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για έναν φορέα με αξιοπιστία, με αξιοπρέπεια, με σοβαρότητα. Εχουμε μια άψογη συνεργασία και οφείλω να ευχαριστήσω εκ μέρους των γονιών και των παιδιών τη συνέπειά σας κ. Σπυριδωνίδη, στο τόσο σπουδαίο έργο σας. Είμαστε δίπλα σας, όσο μπορούμε. Είναι υποχρέωσή μας αφού στηρίζεται τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αντιπρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη συνέργεια του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΚΕΔΜΟΠ- «Χάρισε Ζωή» και της «Φλόγας».

«Στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου κάνουμε όλες τις προσπάθειες που χρειάζονται προκειμένου το ΚΕΔΜΟΠ να πάρει μια άλλη μορφή και να πολλαπλασιάσει τα οφέλη του στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, τονίζοντας πως «ως Πανεπιστήμιο στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο του ”Χάρισε Ζωή” γιατί είναι σημαντικό στην κοινωνία να κατανοήσουμε όλοι πώς από έναν εθελοντή δότη μπορεί να σωθεί μια ζωή».

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο έχει ήδη χωροθετήσει τους 15 καλαίσθητους σταθμούς εκ των οποίων τους 14 στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου και έναν στις εγκαταστάσεις στο Κουκούλι.

«ΕΔΩ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ»

Σημεία Τοποθέτησης των σταθμών  στα κτίρια του Πανεπιστημίου
ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
  • Πρυτανεία -Κτίριο Α
  • Πρυτανεία -Κτίριο Β
  • Φοιτητική Λέσχη
  • Βιβλιοθήκη
  • Πάρκο Ειρήνης
  • Συνεδριακό Πολ. Κέντρο
  • Αίθουσα Α ΤΕΕΑΠΗ
  • Αμφ. Οικονομικού,
  • Αμφ.Πολυτεχνικής (ΑΠ)
  • Αμφ. Φυσικών Επ. (ΑΦΕ)
  • Αμφ. Η/Υ Μηχ.&Πληροφ.
  • Αμφ. Ιατρικής
  • Βιολογίας Είσοδος
  • Κλειστό Γυμναστήριο
  • Πρώην ΤΕΙ Κουκούλι