Οι ψηφιακές λειτουργιες και η πόλη μας

Ο ΔΗΜΟΣ Αιγιάλειας προηγείται στο άτυπο «πρωτάθλημα» της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του προς τους πολίτες. Ο Δήμος Πατρέων έπεται. Θα τον θέλαμε ψηλότερα, αλλά οι προτεραιότητες που η δημοτική αρχή θέτει για τον εαυτό της και τον δημοτικό μηχανισμό ξεκινούν από προσανατολισμούς πιο άμεσα αισθητούς και μετρήσιμους από τις λαϊκότερες και τις ασθενέστερες τάξεις, που δεν έχουν τις ψηφιακές υπηρεσίες σε πρώτη ζήτηση.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ όμως είναι ήδη παρόν και έχει τις δικές του προτεραιότητες, στις οποίες όλοι μας πρέπει να ανταποκριθούμε εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια δεύτερη και τρίτη ταχύτητα, με άμεση συνέπεια στην καθημερινότητά μας, τους χρόνους μας, την αξιοποίηση των υπηρεσιακών τομέων και την αναπτυξιακή μας δυναμική.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη σήμερα περνάει μέσα από τα νέα ψηφιακά εργαλεία στην οργάνωση και την επικοινωνία.

Αλλωστε ανέκαθεν η τεχνολογία ήταν αποφασιστικός καταλύτης στη ζωή και την παραγωγική δομή των κοινωνιών, το ίδιο επομένως ισχύει και για την άυλη εκδοχή της, η οποία μετασχηματίζεται πρακτικά σε ύλη, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινής και ατομικής μας ζωής.

ΔΕΝ ΘΑ κουραστούμε να λέμε, και ας κουράζουμε όταν το λέμε, ότι η Πάτρα έχει την πολυτέλεια να διαθέτει ένα δυναμικό Πανεπιστήμιο και πολλούς παράπλευρους ερευνητικούς και καινοτόμους θύλακες που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση των ψηφιακών λειτουργιών της αυτοδιοίκησης, και όχι μόνον.

ΑΥΤΟ απαιτεί συμπράξεις και εναρμόνιση σε κοινούς προβληματισμούς, πειραματισμούς, στοχεύσεις και προγράμματα.

ΕΠΕΙΔΗ μιλάμε για την αξιοποίηση των νέων ανθρώπων. Ας δούμε κάτι παραπέρα από την ξύλινη συνθηματολογία για προσλήψεις στις κείμενες υπηρεσίες για τις κείμενες δουλειές.