Τι κάνει νιάου νιάου

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Ποια γνώμη μπορεί να έχει ένας γάτος για έναν άλλο γάτο; Μάλλον δεν έχει καμία. Τα ζώα εναρμονίζονται ή πλακώνονται ανάλογα με τις επιδιώξεις τους, διαρκείας ή της στιγμής, και τα συμφέροντά τους. Το ίδιο κάνουν και οι άνθρωποι, ως ζώα που είναι, με τη διαφορά ότι σχηματίζουμε άποψη ο ένας για τον άλλον. Συμπαθούμε, εγκρίνουμε, απορρίπτουμε, γουστάρουμε τους άλλους ανθρώπους, στη βάση συγκεχυμένων κριτηρίων, τα οποία είναι σταθερά, αλλά ποικίλλει ο βαθμός ικανοποίησης των κριτηρίων εκ μέρους του άλλου, του ίδιου άλλου. Τον Δεκέμβριο θέλουμε να τον σφάξουμε, τον Ιανουάριο λέμε πως πλάκα έχει ο τύπος, ίσα για έναν καφέ. Τον Μάρτιο τα φτιάχνουμε μαζί του. Η ψυχή μας είναι μια ευμετάβλητη θάλασσα, που τα κύματά της φουσκώνουν ή υποχωρούν, κινούνται ή αδρανούν, ταράζονται με μια πετριά, φουντώνουν ή αδειάζουν από ενέργεια. Μάρτυρας
των μεταβολών, το τηλέφωνο. Ευτυχώς που δεν μας παρακολουθούν, ευτυχώς που δεν τους παρακολουθούμε, προσευχόμαστε οι συνομιλητές μας να είναι εχέμυθοι ή έστω σώφρονες: Να ξέρουν, δηλαδή, πως αν μας εκθέσουν για όσα καταμαρτυρούμε για τους τρίτους, θα τους εκθέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας για όσα μας εκμυστηρεύονται. Οι τρίτοι είναι εναλλασσόμενοι, παίζει ρόλο κάθε φορά με ποιόν συνομιλούμε και ποιος λείπει από την ακρόαση.

Αν ακούγαμε τι λέγανε οι άλλοι για μας, κατά κανόνα επικριτικό- γιατί μέσα από την έξαψη της κατηγορίας νοιώθουμε την ασφάλεια της ορθότητας, μια σκέτη ψευδαίσθηση, ως γνωστόν- η ψυχή μας θα χαλούσε. Α, ώστε έτσι ο κερατάς, ο αγνώμων, ο κουτσομπόλης, ο μονομερής, ο διαστρεβλωτής, ο άδικος ρουφιάνος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μας πλημμυρίζει μια αφροδισιακή έξαψη: Το απόκρυφο είναι ερεθιστικό, σκανδαλιστικό. Πιάνεις τον εαυτό σου να παραμερίζει τους καλούς, τους τίμιους, τους αξιοπρεπείς και τους προσεκτικούληδες, και να θέλει να διασταυρωθεί με τον ρουφιάνο, τον ραδιούργο, να του επιδείξει μια επίσης αφροδισιακή ανωτερότητα ή μια ηδονιστική εκδικητικότητα ή και τα
δύο, αλλά σίγουρα η σχέση σας έχει υπονομευθεί και η συνείδησή σου θα μένει εσαεί τραυματισμένη. Όχι, μη μου πεις, δεν θέλω να ακούσω τίποτα από όσα κουβεντιάστηκαν σε βάρος μου πισώπλατα, άσε με στην παρηγορητική, εθελότυφλη αφέλειά μου.

Η γνώση γύρω από τη ζωή των άλλων είναι διεγερτικός χορηγός εξουσίας. Η εξουσία χορταίνει με επαυξημένη δόση εξουσίας. Σαν τους χάρτες της Ρωμαϊκής ή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Κτήσεις, διεισδύσεις, επέκταση ορίων, αχανές εμβαδόν, ίσον ασφάλεια και πείνα για περισσότερο εμβαδόν. Μεγαλώστε τον χάρτη ή μεγαλώστε την υφήλιο. Οσο ο κόσμος γύρω από τον αυτοκράτορα μεγαλώνει, τόσο ο αυτοκράτορας μικραίνει ψηλώνοντας και μένει τρυπωμένος σε μια γωνιά περίκλειστη, οχυρωμένος από ορκισμένους φρουρούς, κίονες, τάφρους, αλιγάτορες και δοκιμαστές χυμών και εδεσμάτων. Αλλά δεν αρκούν αυτά: Καλό είναι να ξέρουμε τι λένε οι γύρω μας, οι παρακοιμώμενοι, οι ευνοούμενοι, οι έμπιστοι συνεργάτες, πολλώ δε μάλλον αν έχουν κατακτήσει το αυτεξούσιο. Αλλά ακόμα καλύτερο είναι να μη φτάνει στον αυτοκράτορα καμία πληροφορία, αρκετή είναι η εξουσία του, καλό είναι να επαυξάνουμε τη δική μας, να αυτοαναγορευθούμε σε αυτοκράτορες των παρασκηνίων, των απορρήτων και των αποκρύφων.

Τρύπες στους τοίχους, αόρατα σύρματα, καθρέφτες διπλής όψης, σημειώματα σε πόδια περιστεριών ή σε κοιλότητες ευνούχων, ραμμένα γραπτά σε φόδρες, η σύγχρονη τεχνολογία μας παρέχει σπουδαία όπλα και εργαλεία για την αποστολή.

Και αν εκτεθούμε- πράγμα δύσκολο για τους αυτοκράτορες του σκότους- δεν έχουμε παρά να παζαρέψουμε πληροφορίες και υλικό, και θα σώσουμε το κεφάλι μας.

Οι γάτοι δεν έχουν γνώμη για τους άλλους. Αλλά συγκεντρώνουν τις γάτες των άλλων, γλείφοντας τα μουστάκια τους, τάχα αμέριμνοι, αθώοι, αδιάφοροι, χαριτωμένοι και αβλαβείς.