Αχαΐα: Μεγάλος ασθενής ο «Προσωπικός Γιατρός» – Έρευνα «Π»: Ελάχιστοι με πάνω από 30 ραντεβού… αντί για 2.000

Ελάχιστοι Προσωπικοί Γιατροί έχουν ξεπεράσει τα 30 ραντεβού και αντίστοιχα έχουν ετοιμάσει τους ατομικούς φακέλους για τους πολίτες που έχουν γραμμένους στη λίστα τους.

Αχαΐα

Στην αναμονή για το πρώτο ραντεβού με τον Προσωπικό τους Γιατρό και το άνοιγμα του ατομικού φακέλου υγείας, βρίσκονται χιλιάδες πολίτες.

Η έναρξη της διαδικασίας του πρώτο ραντεβού έφερε στην επιφάνεια μία σειρά από προβλήματα κυρίως για τους γιατρούς του Δημοσίου που υποχρεωτικά συμμετέχουν στον θεσμό. Από τον κλοιό της πίεσης δεν έχουν ξεφύγει και οι ιδιώτες γιατροί.

Από μία πρώτη έρευνα της «Π» διαπιστώνεται ότι ελάχιστοι Προσωπικοί Γιατροί έχουν ξεπεράσει τα 30 ραντεβού και αντίστοιχα έχουν ετοιμάσει τους ατομικούς φακέλους για τους πολίτες που έχουν γραμμένους στη λίστα τους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κάθε γιατρός έχει χρεωθεί 2.000 πολίτες είναι εύκολο να αντιληφθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να πραγματοποιήσει μόνο το πρώτο ραντεβού.

«Εχουν αναδειχτεί πολλά προβλήματα στην όλη διαδικασία. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κλείσουν το πρώτο ραντεβού ώστε δημιουργηθεί και ο ατομικός τους φάκελος με το πλήρες ιστορικό τους και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου που βρίσκεται σε καθημερινή καταγραφή των ζητημάτων που της θέτουν οι συνάδελφοί τους που συμμετέχουν στον θεσμό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του Δημοσίου που έχουν πολλές ασχολίες και πολλά καθήκοντα να επιτελέσουν. Το πρώτο ραντεβού θέλει πολύ χρόνο διότι πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη διαδικασία. Η σύνταξη του ατομικού φακέλου θέλει πολύ προσοχή διότι θα ακολουθεί τον ασθενή σε όλη του τη ζωή. Επομένως δεν αφήνει περιθώρια για επιπολαιότητες και βιασύνες. Είναι μία υπεύθυνη διαδικασία που θέλει χρόνο» σημειώνει η κ. Μαστοράκου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει η ίδια, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα οι ρυθμοί του πρώτου ραντεβού είναι αργοί. «Υπάρχουν πολίτες που έχουν κάνει την εγγραφή μέσα από το φαρμακείο τους ή την ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά δεν έκλεισαν ραντεβού με τον Προσωπικό Γιατρό. Κι αυτό συμβαίνει είτε γιατί ο γιατρός τους έχει εργασιακό φόρτο είτε γιατί έχει ατονίσει το ενδιαφέρον των ίδιων. Ξέρετε, πολλοί έσπευσαν να γραφτούν υπό την πίεση του προστίμου αλλά δεν προχώρησαν στο επόμενο βήμα» αναφέρει η κ. Μαστοράκου.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ 

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει κι ένας αριθμός αχαιών πολιτών που δεν βρήκαν διαθέσιμο γιατρό. Κι αυτό συνέβη διότι, όπως έχει γράψει η «Π» οι Προσωπικοί Γιατροί της Αχαΐας ανέρχονται συνολικά στους 90 (20 ιδιώτες και 70 του Δημοσίου) ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 110 με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Προφανώς για όσους δεν πρόλαβαν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα λύση καθώς από 1η Ιανουαρίου – σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα – θα υπάρχει πρόστιμο για τους μη εγγεγραμμένους σε Προσωπικό Γιατρό.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ

Μία από τις παρενέργειες που αφορά τους γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας έχει να κάνει με τα ραντεβού για τους ασφαλισμένους.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νίκος Κοσκινάς, εξηγεί: «Για παράδειγμα ένας γιατρός του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου), θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα εξής μέτωπα: Ημερήσια ραντεβού με ασφαλισμένους, έκτακτα περιστατικά, εφημερίες, επιτροπές, ορισμένοι καλούνται να καλύψουν κενά σε άλλες δομές κ.ά.

Μέσα σε όλα αυτά, πού θα βρει χρόνο να λειτουργήσει ως προσωπικός γιατρός; Αφήστε δε που με την άυλη συνταγογράφηση ο κάθε πολίτης τηλεφωνεί οποιαδήποτε ώρα και ζητάει είτε φάρμακο, είτε κάποια εξέταση. Προκύπτει λοιπόν σοβαρό θέμα με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το σύστημα είναι καλό και πρέπει να προχωρήσει, αλλά πρέπει να λυθούν και τα ζητήματα που προκύπτουν».