Για το μέλλον της αυτοδιοίκησης

Του Δημήτρη Παπαδόπουλου, Συντονιστής της δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών».

Την τελευταία τριετία το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων άλλαξε μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην απλή αναλογική. Η απλή αναλογική δεν απέτυχε, γιατί απλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ας μην γελιόμαστε. Ουσιαστικά την κατήργησε με τις υπερεξουσίες που παραχώρησε στις δημοτικές αρχές, αφού μετέτρεψε μειοψηφίες σε πλειοψηφίες. Η έλλειψη κυβερνησιμότητας στους Δήμους αποτέλεσε πρόφαση. Oι παρατάξεις δεν κατέληξαν ποτέ σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα προτεραιοτήτων και συγκλίσεων, αφού οι νομοθετικές παρεμβάσεις ήρθαν ακριβώς πριν την έναρξη των νέων θητειών. Εχουμε το παράδοξο παρατάξεις που έλαβαν την πρώτη Κυριακή 16% να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Ποιότητας Ζωής! Αυτό και αν δεν ήταν ωμή παραβίαση της βούλησης των πολιτών.

Οι Δήμοι σε όλη αυτή την περίοδο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σειρά ζητημάτων, με την κεντρική εξουσία να απουσιάζει. Για θέματα όπως τα παραπάνω οι Δήμοι δαπάνησαν ποσά με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη κυβερνητική στήριξη. Τα όποια αποθεματικά των δήμων εξαντλούνται και τα ταμεία είναι στο κόκκινο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι σαφές ότι έχει τεράστια απόσταση από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Χρειάζεται ένας δίκαιος καταμερισμός πόρων και δημοκρατικός προγραμματισμός. Οι αυτοδιοικητικοί αποτέλεσαν ένα ακροατήριο εξαγγελιών από την κυβέρνηση.

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε από κυβερνητικά στελέχη το νέο σχέδιο, ώστε να προχωρήσουν ιδιώτες σε δημιουργία εργοστασίων διαλογής και καύσης των απορριμμάτων. Δεν απαντήθηκε ωστόσο για ποιο λόγο έχει καθοριστεί η τιμή μονάδας 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που παράγεται από τους Δήμους και γιατί αυτούς τους πόρους τους μεταφέρει στον ΕΟΑΝ (Οργανισμός Ανακύκλωσης),αντί να ενισχύει με πόρους την εισφορά κυκλικής οικονομίας στους ΟΤΑ ώστε να ενισχύσουν τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Ο Δήμος Πατρέων, τρανταχτό παράδειγμα, που πληρώνει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για το τέλος ταφής, αφού δεν υλοποίησε το πρόγραμμα που είχε εκπονήσει η δημοτική αρχή το 2015, για ανακύκλωση 50% το 2022. Το ποσό θα διογκωθεί σημαντικά, όταν θα αρχίσει η αποστολή των απορριμμάτων στη νέα υπό δημοπράτηση μονάδα, με αυξημένο το κόστος μεταφοράς.

Οι Δήμοι, αν δεν προχωρήσουν στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων βιωσιμότητας σε συνεργασία με φορείς και πολίτες το μέλλον θα είναι ζοφερό. Δίχως ισχυρό πλαίσιο διεκδίκησης και δίχως συνεχή αγώνα υπεράσπισης των αιτημάτων προς την κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της.

Παράλληλα η θεσμική απαξίωση θα ενταθεί. Η οικονομική εξάντληση των δήμων θα έχει επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής των δημοτών όσο και την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνσή τους.

Ως Δημοτικές Κινήσεις, οφείλουμενα υπερασπιστούμε τις πόλεις μας με όραμα και προοπτική, για όσους έχουν…