Ερντογάν: Θα επικοινωνήσει με Πούτιν και Ζελένσκι την Κυριακή

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με το reuters, κατά την ομιλία του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε με τον Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης.

 

Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή όπως επίσης και με τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να ενισχυθεί η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

“Προκειμένου να επιλυθεί αυτή η κρίση, θα έχω συνομιλίες με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν την Κυριακή ομοίως και με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο πρόεδρος είπε ότι η Τουρκική Δημοκρατία θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών που βοήθησε να σφυρηλατηθεί αυτό το καλοκαίρι και “σύμφωνα με τα λόγια του Πούτιν, να στείλει (σιτηρά) μέσω αυτού του διαδρόμου σε υπανάπτυκτες χώρες”.

Μέσω της συμφωνίας-ορόσημο αυτό το καλοκαίρι, η οποία ξεμπλόκαρε τις εξαγωγές σιτηρών και απέτρεψε μια επισιτιστική κρίση, η Ουκρανία μαζί με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη έβαλαν “τέλος στην απειλή της φτώχειας”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Τόνισε ότι η επισιτιστική κρίση που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει γίνει αισθητή παγκοσμίως.

“Η επισιτιστική κρίση που συνέβη φέτος οδήγησε σε αστάθεια στην παγκόσμια αγορά. Διαφορετικές χώρες αισθάνθηκαν τις αρνητικές επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης, ξεκινώντας από ορισμένες αφρικανικές και ασιατικές χώρες”.

Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες των Ουκρανών στρατιωτών να κρατήσουν ανοιχτά τα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα.

“Οι γενναίοι στρατιώτες μας πολέμησαν εναντίον της Ρωσίας και χάρη στη διπλωματία μας, εξασφαλίσαμε ότι οι παραδόσεις συνεχίστηκαν από τρία λιμάνια που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα”, πρόσθεσε.

Το επίτευγμα αυτό οφείλεται στις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρόεδρος.

“Βάλαμε τέλος στην απειλή της φτώχειας, καθώς υπερασπιζόμαστε πράγματι τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας”, πρόσθεσε.

Σχετικά με την ουκρανική φόρμουλα για τον τερματισμό της “ρωσικής επιθετικότητας”, είπε: “Η Ουκρανία τάχθηκε υπέρ του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των προβλημάτων”.

Η συμφωνία για τα σιτηρά έπαιξε “υποδειγματικό ρόλο”, από την άποψη αυτή, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: “Στη συμφωνία για τα σιτηρά, γίναμε επίσης μάρτυρες της ηγεσίας της Τουρκίας”.

Η συμφωνία που μεσολάβησε από την Τουρκική Δημοκρατία και τον ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο απελευθέρωσε τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα που είχαν μπλοκαριστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη λήξη της, το σύμφωνο-ορόσημο παρατάθηκε για άλλες 120 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 19 Νοεμβρίου.

Από την αρχή της κρίσης, είπε ο Ερντογάν, η Τουρκική Δημοκρατία διεξήγαγε έντονη διπλωματία με την αρχή ότι δεν θα υπάρξουν νικητές στον πόλεμο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρωτοστάτησε στην ειρηνική διπλωματία που θα αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο.

“Παρόλο που η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να έχει διακοπεί από τις εξελίξεις στο πεδίο, παραμένει το ιδανικό πεδίο διαπραγμάτευσης για τη διαρκή ειρήνη”, είπε.

“Ενώ υπερασπιζόμαστε σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αντιταχθήκαμε στην τροφοδότηση της έντασης στην περιοχή με παράλογες πολιτικές προς τη Ρωσία”, πρόσθεσε ο πρόεδρος.