Τι ισχύει για τα μέτρα ασφαλείας στην πυγμαχία, τι λένε ο πρόεδρος της ΤΕ Αν. Συνοδινός και οι προπονητές Πλέας-Καπερώνης
Του ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει μετά τον θάνατο ενός ακόμα πυγμάχου, του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου ο οποίος «έφυγε» προχθές από την ζωή, μετά από πολυήμερη παραμονή του στο νοσοκομείο και με αρκετά ερωτηματικά για το τι έχει συμβεί.
Για το τραγικό περιστατικό διεξάγεται έρευνα και μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της, όλοι (μας) οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τι θα πουν οι ειδικοί. Για το θέμα και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται στην πυγμαχία, μίλησαν στην «Π» ο πρόεδρος της Τ.Ε Πυγμαχίας, Ανδρέα Συνοδινός, ο προπονητής της Παναχαϊκής, Νίκος Πλέας, και ο προπονητής της Αμυνας, Μάριος Καπερώνης.
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ
Να θυμίσουμε ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια προπόνησης- αγώνα σπάρινγκ το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, σε γυμναστήριο στην Καλλιθέα, όπου ο 16χρονος πυγμάχος κάποια στιγμή ένιωσε έντονη αδιαθεσία, ενόχληση στην κοιλιακή χώρα και τάση για εμετό. Ακολούθως πήγε στο μπάνιο του γυμναστηρίου όπου φέρεται να λιποθύμησε και να χτύπησε σε κάποια σκληρή επιφάνεια.
Στην συνέχεια ένας συναθλητής του που τον είδε να βρίσκεται στο έδαφος ειδοποίησε τον πατέρα του και τον υπεύθυνο του γυμναστηρίου. Οι δυο άνδρες έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Υπεβλήθηκε σε χειρουργείο στο κεφάλι και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, ωστόσο δεν τα κατάφερε.
Α. ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ: «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Στην αυστηρότητα του σε θέματα ασφαλείας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Πυγμαχίας, Ανδρέας Συνοδινός, ο οποίος είπε: «Για την Ομοσπονδία Πυγμαχίας η ασφάλεια είναι προτεραιότητα και αυτό φαίνεται και από τον τελευταίο αθλητικό νόμο του κ. Αυγενάκη σχετικά με την κάρτα υγείας που είναι υποχρεωτική για όλους. Εμείς, ως ΤΕ δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία και γνωρίζω ότι και τα σωματεία τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και στις προπονήσεις. Το ίδιο ισχύει και στα σπάρινκ που γίνονται, όπως για παράδειγμα στο σπάρινγκ που έγινε πριν από λίγο διάστημα, στο γυμναστήριο του κ. Πελεκούδα, υπήρχε η παρουσία δύο γιατρών ενώ με τη συνδρομή των προπονητών γίνονται τα κατάλληλα ζευγαρώματα πάνω στο ρινγκ.
Να προσθέσω ότι σύμφωνα με το πρωτοκόλλο, όλοι οι αθλητές μέχρι και στην ηλικία των 18 ετών που είναι οι Εφηβοι, φορούν υποχρεωτικά κάσκα και μασέλα, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η πυγμαχία τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτή».
ΠΛΕΑΣ: «ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΙΒΑ»
Ενας προπονητής με πολύ μεγάλη εμπειρία και παρουσία με την Εθνική ομάδα σε αποστολές στο εξωτερικό, είναι ο προπονητής της Παναχαϊκής, Νίκος Πλέας ο οποίος τόνισε: «Χωρίς καμία υπερβολή, τηρούμε στο ακέραιο το πρωτοκόλλο της ΙΒΑ (Παγκόσμια Ομοσπονδία) και κάθε αθλητής έχει την δική του κάρτα υγείας η οποία σφραγίζεται από καρδιολόγο κα παθολόγο, ώστε να εκδοθεί δελτίο. Επίσης, πριν από τους επίσημους αγώνες, αλλά και μετά, υπάρχει νέος ιατρικός έλεγχος για να δούμε σε τι κατάσταση είναι ο αθλητής.
Σε οτι αφορά τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν για τις προπονήσεις, είναι η κάσκα, τα σπασουάρ, η μασέλα και τα γάντια, και εμείς στην Παναχαϊκη τα τηρούμε όλα, οπότε δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα».
ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ: «ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Την διαβεβαίωση ότι τηρούνται όλα όσα προβλέπονται, έκανε και ο προπονητής της Αμυνας, Μάριος Καπερώνης ο οποίος επίσης έχει μεγάλη εμπειρία.
«Με το νέο αθλητικό νόμο, ο κάθε αθλητής, είναι αγωνιστικός, είτε δεν είναι, έχει κάρτα υγείας και υπάρχει πλήρης ιατρικός έλεγχος» αναφέρει ο Μάριος Καπερώνης και προσθέτει: «Στους επίσημους αγώνες, υπάρχουν νέες εξετάσεις από τους γιατρούς, αλλά και στις προπονήσεις τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Σε κάθε αθλητή και σε κάθε προπόνηση, φοράμε κάσκα, μασέλα, γάντια και φυσικά υπάρχει η παρουσία προπονητή η οποία ελέγχει τα πάντα. Για εμάς, η ζωή είναι το μέγιστό αγαθό, τηρείται το πρωτοκόλλο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποιο ατύχημα».
Kαραμανάκος: «Οι ιατρικές εξετάσεις καλύπτουν τους αθλητές»
Ζητήσαμε και την άποψη ενός εξειδικευμενου γιατρού προκειμένου να μας μιλήσει σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και αν οι ιατρικές εξετάσεις που είναι υποχρεωτικές από το νόμο, καλύπτουν τους αθλητές.
Μιλήσαμε για αυτό με τον νευροχειρούργο, Πέτρο Καραμανάκο ο οποίος συνεργάζεται με νοσοκομεία της Πάτρας, αλλά και της Αθήνας.
«Εκτιμώ ότι οι ιατρικές εξετάσεις που είναι πλέον απαραίτητες, δηλαδή ο καρδιολογικός και ο παθολογικός έλεγχος, καλύπτουν τους νεαρούς αθλητές» είπε αρχικά ο Πέτρος Καραμανάκος και πρόσθεσε: «Ενας νέος αθλητής μπορεί να κινδυνεύει μόνο από την καρδιά του, όποτε από την στιγμή που υπάρχει καρδιολογικός έλεγχος, δεν χρειάζεται κάτι περαιτέρω, προκειμένου να αθληθεί. Από εκεί και πέρα, ότι άλλο συμβεί, θα έχει να κάνει με κάποιο ατύχημα και όχι με κάποιο ιατρικό πρόβλημα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News