Πάτρα – Αντικειμενικές αξίες: Η «καυτή πατάτα» στις κοινότητες – «Ναυάγιο» στο δημοτικό συμβούλιο για ενιαία πρόταση
Ο Δήμος Πατρέων θα ζητήσει αιτιολογημένη πρόταση για μείωση των αντικειμενικών αξιών από την κάθε Κοινότητα ξεχωριστά.
Η αντιδήμαρχος Τασία Τογιοπούλου στην αρχική εισήγηση, κατέθεσε την πρόταση για οριζόντια μείωση 30% στις κοινότητες που εντάχθηκαν το 2022 για πρώτη φορά στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, συνάντησε πολλές επιφυλάξεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ετσι, η δημοτική αρχή με τις ψήφους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έριξε την «καυτή πατάτα» της διαμόρφωσης αιτιολογημένης πρότασης για τις αντικειμενικές αξίες, στην κάθε κοινότητα ξεχωριστά, την οποία θα υποστηρίξει στην κατάθεσή της, ο δήμος.
Η αντιπολίτευση εξέφρασε από την αρχή της συζήτησης σοβαρές επιφυλάξεις για την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό 30%.
Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά πως,η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν ήταν αιτιολογημένη με ισχυρά επιχειρήματα και ως εκ τούτου θα ήταν καταδικασμένη να απορριφθεί από το υπουργείο Οικονομικών. «Πάμε για να χάσουμε. Αυτή η πρόταση δεν θα έχει καμία τύχη» είπε.
Ο Κώστας Σβόλης, ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Πέτρος Ψωμάς,συμφώνησαν με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Ο Γιώργος Ρώρος σημείωσε επιπλέον ότι η οριζόντια μείωση αντικειμενικών αξιών, υποκρύπτει και το στοιχείο της αδικίας, γιατί όλες οι περιοχές δεν είναι ίδιες. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ωρας Πατρών» Γιάννης Τσιμπούκης, στο προηγούμενο καθεστώς, στα Αραχωβίτικα διαφορετικά τιμολογείτο η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο του Τιτάνα και διαφορετικά.
Ο πρόεδρος του Ακταίου Δημήτρης Καραΐσκος διαφώνησε με το να «ρίχνεται η μπάλα» στις κοινότητες, οι οποίες όπως είπε, δεν διαθέτουν μηχανισμούς και εξειδικευμένο προσωπικό για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.
Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, στην συζήτηση του θέματος λίγο έλειψε να μετατρέψει το ΔΣ σε γαϊτανάκι προτάσεων, λέγοντας …«και γιατί να μείνουμε στο 30% και να μην ζητήσουμε μείωση 90%;». Μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο του θέματος, η δημοτική αρχή «έριξε» την ευθύνη της διαμόρφωσης πρότασης στις κοινότητες, οι εκπρόσωποι των οποίων, προφανώς ανταποκρίθηκαν με δυσφορία.
Γεγονός είναι ότι οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν σε εφαρμογή του υπ. Οικονομικών μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και μάλιστα αιτιολογημένες. Σε κάποιες περιοχές «καίγονται» οι ιδιοκτήτες ακινήτων, γιατί οι αντικειμενικές αξίες εμφανίζονται αυξημένες ακόμα και κατά 400% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, όπως είπε ο πρόεδρος του Ακταίου Δημήτρης Καραΐσκος.
Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, ιδιοκτήτης ακινήτου που στο παρελθόν είχε αποτιμηθεί έναντι 22.000 ευρώ, με τις νέες αντικειμενικές αξίες ανέβηκε στις 93.000 ευρώ. Αυτό είχε ως συνέπεια ο ιδιοκτήτης να φορολογείται πολύ περισσότερο και να χάνει ακόμα και κοινωνικές παροχές που προσδιορίζονται και με βάση περιουσιακά κριτήρια.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1 η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη, ανέφερε παράδειγμα Πατρινού, που έχει πολύ χαμηλό εισόδημα, αλλά επειδή κληρονόμησε ένα ακίνητο μεγάλης σχετικά αντικειμενικής αξίας, έχασε το δικαίωμα να λαμβάνει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και άλλες παροχές.Στον Δήμο Πατρέων, στο νέο σύστημα εντάχθηκαν όλοι οι παραλιακοί οικισμοί και συγκεκριμένα Αγίου Βασιλείου με 900 ευρώ ανά τ.μ., Ακταίου με 1.100 ευρώ ανά τ.μ. και Ρίου με 1.250 ευρώ ανά τ.μ., Καστελλοκάμπου με 1450 ευρώ, Δαφνών με 1.350 ευρώ. Επίσης, όλη η νοτιοδυτική παραλιακή ζώνη της Πάτρας εντάχθηκε και αυτή στο νέο σύστημα με όλους τους οικισμούς της, αλλά με αντικειμενικές αξίες που κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια, από 850 έως 950 ευρώ/τ.μ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News