Τι κάνει η πόλη για το Πανεπιστήμιο

ΤΙ ΚΑΝΕΙ λοιπόν η Πάτρα για το Πανεπιστήμιο; ρωτήθηκε ο πρύτανης από τον ραδιοφωνικό σταθμό της «Πελοποννήσου», αλλά δεν φάνηκε πως έχει πολλά να πει. Αντιθέτως, είχε πράγματα να ζητήσει από την κοινωνία, τις αρχές της πόλης και… τα παχιά πορτοφόλια των Πατρινών.

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ δεν είναι φιλικά για τους φοιτητές. Μάλιστα διαπιστώνουμε πως η ζήτηση αύξησε τις τιμές. Είναι κατανοητό ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ασκήσουν φιλανθρωπία με τις περιουσίες τους, από τις οποίες εισπράττουν δυσανάλογα λίγα, σε σχέση με τους φόρους και το κόστος του ακινήτου, τα έξοδα συντήρησης, αλλά και το προσωπικό τους κόστος ζωής.
Δεν παύει όμως το υψηλό ενοίκιο να είναι μια μη φιλική πραγματικότητα για την οικογένεια του φοιτητή, που κατά κανόνα δεν πρόκειται για κροίσους.

ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ, πρόσθεσε, η χορηγική κουλτούρα προς το Πανεπιστήμιο. Πιθανώς επειδή οι περισσότεροι ιδιώτες κεφαλαιούχοι κινούνται σε αντικείμενα διάφορης βαθμίδας και περιεχομένου από τα ερευνητικά και καινοτόμα.
Τα τελευταία χρόνια όμως εμφανίστηκαν επιχειρηματικοί εταίροι υψηλής γνωστικής κλίμακας. Δεν πλησιάζουν το Πανεπιστήμιο. Ισως πρέπει να τους πλησιάσει εκείνο.

ΤΟ ΠΙΟ σημαντικό, ωστόσο, είναι οι αποστάσεις που κρατάει η δημοτική αρχή της Πάτρας από το ίδρυμα. Δεν είναι φιλική. Δεν προσεγγίζει το Πανεπιστήμιο και τα τμήματά του με ιδέες, με ανάγκες, με προτάσεις.
Η αιτία ανάγεται πιθανότατα σε ιδεολογικές αγκυλώσεις. Το αποτέλεσμα όμως είναι να μην εξάγεται τεχνογνωσία προς την πόλη, η οποία θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις λειτουργίες της και την καθημερινότητά της.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Ευκαιρία να ακούσουμε μερικές σκέψεις. Συγκεκριμένες και εφικτές και όχι μεγαλοστομίες.