ΑΦΙΕΡΩΜΑ της «Π» – Κώστας Τριανταφύλλου: «Πνευματώδης και ευαίσθητος»

Σαν σήμερα «έφυγε» το 2002 ο ιστορικός Κώστας Τριανταφύλλου – Μιλάει στην «Π» ο πρόεδρος της Διακιδείου Ιωάννης Αθανασόπουλος

 

Κώστας

Σαν σήμερα (23 Φεβρουαρίου 2002), εγκατέλειπε τα εγκόσμια ο Κωνσταντίνος Ν. Τριανταφύλλου, διαπρεπής δικηγόρος και ιστορικός των Πατρών, πρόεδρος της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, από το 1970 και έως το θάνατό του, καθώς επίσης και της Αχαϊκής Εταιρείας.

Σπουδαίο πνευματικό μέγεθος, προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και για το λόγο αυτό ο Δήμος τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε πλατεία της πόλης και απονέμοντάς του το χρυσό Μετάλλιο του Δήμου, παρουσία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1912. Εχει συνδεθεί με το μνημειώδες έργο του «Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών», που βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ από το 1943 ήταν διευθυντής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού «Αχαϊκά».
Διετέλεσε επί πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος, ενώ είχε τιμηθεί πολλές φορές από θεσμούς και ιδρύματα και είχε τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με το οφίκιο του «Αρχοντος Εκδίκου».

“ΑΚΑΜΑΤΟΣ ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ”

Ο πρόεδρος της Διακιδείου Σχολής, Ιωάννης Αθανασόπουλος, σημειώνει στην «Π», για τον αείμνηστο Κώστα Τριανταφύλλου:
«Ακάματος και αθόρυβος σκαπανέας της ιστορικής επιστημονικής έρευνας και της γραφίδος, έγκριτος νομικός, κριτικός και λογοτέχνης με σημαντική παρουσία στα ελληνικά γράμματα, με σκέψη σοβαρή, μια προσωπικότητα των Πατρών που εκινείτο μέσα στις συντεταγμένες – ιστορικές και κοινωνικές – του Νέου Ελληνισμού, αφοσιωμένος και ευσυγκίνητος για ό,τι Ελληνικό, ο Κώστας Τριανταφύλλου υπήρξε πολύτιμο κεφάλαιο για την Διακίδειο Σχολή, της οποίας το έργο και την έως τότε προσφορά της ανέδειξε έτι περαιτέρω διατελέσας πρόεδρος αυτής επί 32 έτη.

Κατά τους χρόνους της προεδρίας του παρήλασεν από το βήμα της Σχολής ό,τι εκλεκτόν είχε να επιδείξει ο πνευματικός κόσμος της χώρας, επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, ακαδημαϊκοί, καθηγηταί Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου, ερευνητές, ιστορικοί, λογοτέχνες κ.ά., πολλοί των οποίων επώνυμοι, οι οποίοι έδωσαν διαλέξεις και μαθήματα ποικίλης μορφωτικής ύλης σε πληθώρα ακροατών.

Ο Κώστας Τριανταφύλλου, κάτοχος υψηλής κατάρτισης στον τομέα της ιστορικής έρευνας, με πλούσιο συγγραφικό έργο, πνευματώδης, κοινωνικός και ευαίσθητος στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, φιλικός και ανοικτός προς όλους, έγραψε κάπου ότι «ο επιστήμων δεν πρέπει να έχει απλώς καρδίαν ανθρώπου του λαού, αλλά να ευρίσκεται μέσα εις τον λαόν, να λογοδοτεί προς τον λαόν και τον λαόν τούτον διακονούμεν ανέκαθεν από του βήματος αυτού της Διακιδείου Σχολής Λαού».

Πέρα όμως των πολύπλευρων και πολυποίκιλων εκδηλώσεων της Διακιδείου Σχολής, επί των ημερών του Κώστα Τριανταφύλλου, πραγματοποιήθηκαν εντός της αιθούσης και πολύ σημαντικά έργα, τα οποία εβελτίωσαν έτι περαιτέρω την εξωτερική και εσωτερική εμφάνιση αυτής. Σε έκθεση πεπραγμένων των ετών 1971-1972 αναφέρεται ότι κατά τα έτη αυτά «η Διακίδειος ανεκαινίσθη πλήρως.

Διακατεχόμενος ο Τριανταφύλλου από βαθύ αίσθημα ιστορικής ευθύνης ουδέποτε απεθαρρύνθη από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τους χρόνους της θητείας του ως προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε απεμακρύνθη από το φιλοπρόοδο πνεύμα της πρώτης εκείνης ομάδας, η οποία ίδρυσε την Σχολή Λαού Πατρών. Συνέχισε το έργο των προκατόχων του και παρέμεινε αμετακίνητος από τις αρχές και τον ιδεολογικό προσανατολισμό που ακολούθησε η Σχολή στην πορεία του χρόνου, ενώ ανέδειξε σε εγνωσμένης σοβαρότητος και εξαιρέτου πνευματικής δραστηριότητος την Διακίδειο Σχολή.

Ο Κώστας Τριανταφύλλου απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών το απόγευμα του Σαββάτου της 23ης Φεβρουαρίου 2002. Κατά συγκυρίαν ο θάνατός του ανηγγέλθη στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής κατά την ώρα ομιλίας μου.
Εκηδεύθη με τιμές και με Δημοτική δαπάνη από τον ιερό Ναό Παντανάσσης, παρουσία προσωπικοτήτων και πλήθους κόσμου. Εκφωνήθηκαν λόγοι και εκδόθηκαν ψηφίσματα με αναφορά στο έργο και την πολυετή προσφορά του από Συλλόγους και Οργανώσεις των Πατρών”.