Πόνος και δάκρυ επί σκηνής: Η Χριστίνα Αλεξανιάν μιλά στην «Π» για την παράσταση που ζωντανεύει το δράμα των Αρμενίων
Παρουσιάζει στην Πάτρα την συγκλονιστική παράσταση «Τα τετράδια της Αντζέλ Κουρτιάν»
«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» με τη Χριστίνα Αλεξανιάν, μια παράσταση-μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), φιλοξενεί το θέατρο «Γραμμές Τέχνης», το Σάββατο 18 (ώρα 21:00) και την Κυριακή 19 Μαρτίου (ώρα 20:00).
Το έργο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν, όπου η ίδια η ηρωίδα, επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και πρόσφυγας κατόπιν στην Ελλάδα, καταγράφει τις αναμνήσεις της από την Καταστροφή της Σμύρνης όπως την έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας. Στο πρόσωπο της Ανζέλ Κουρτιάν ταυτίζονται Ελληνες, Αρμένιοι και Πόντιοι, αλλά κι ο κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει τον πόνο της προσφυγιάς και τον θάνατο.
Η αγαπημένη πρωταγωνίστρια Χριστίνα Αλεξανιάν, μίλησε στην «ΠτΔ» για την ιδιαίτερη αυτή παράσταση και τον απαιτητικό ρόλο που ενσαρκώνει.
«ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ»
«Είναι πραγματικά ανατριχιαστικές οι περιγραφές που κάνει η ηρωίδα. Είναι μια παράσταση καρδιάς για μένα. Είμαι πάρα πολλά χρόνια στον χώρο, έχω κάνει πολλές παραστάσεις και ρεπερτόριο. Αλλά αυτό ξεπερνάει, αυτό που λέμε “μια καλή παράσταση”. Οι θεατές ταυτίζονται με την ηρωίδα και τα γεγονότα του έργο. Πολλοί είναι αυτοί που κλαίνε! Και όχι μόνο ο Μικρασιάτης, ή ο Αρμένιος, που έχουν ένα λόγο παραπάνω και μια αυτονόητη ευαισθησία πάνω σε αυτό το θέμα. Ο απλός κόσμος συγκινείται σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι το αξιοσημείωτο με αυτό το έργο.
Εμένα αυτό μου έδωσε τη δύναμη να πάρω αυτή την παράσταση και εδώ και μερικά χρόνια να την παρουσιάζω σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Στέλνει το μήνυμα ότι τα λάθη του παρελθόντος πρέπει πάντα να επισημαίνονται και να μην ξαναγίνονται. Και ακόμα και αν γίνονται, να έχουμε μάθει τουλάχιστον».
«ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»
«Αυτή η παράσταση είναι μια βουτιά στο συναίσθημα. Μια βουτιά στον δικό μου ψυχισμό, αλλά και όλων των Ελλήνων. Κάθε παράσταση για μένα είναι μια πρεμιέρα, δίνω όλη τη ψυχή μου, γιατί είναι αυτές οι απαιτήσεις που έχω θέσει στον εαυτό μου.
Για μένα το θέατρο είναι μια πραγματική μυσταγωγία και εκεί καταθέτω το είναι μου. Θέλω να ταξιδέψω αυτή την παράσταση παντού.
Και θέλω να πω, ότι η Πάτρα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, αφού στην πόλη αυτή έκανα την πρώτη μου θεατρική παρουσία και συγκεκριμένα στο ΔΗΠΕΘΕ και στον «Απόλλωνα». Είχα ζήσει ένα χρόνο εδώ, και επιπλέον έπαιξα και στο τηλεοπτικό σίριαλ «Λόγω Τιμής» που γυρίστηκε στην Πάτρα. Οπότε καταλαβαίνει κανείς τη συγκίνησή μου, όταν με κάθε καλλιτεχνική αφορμή βρίσκομαι ενώπιον του πατρινού κοινού».
«Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ»
«Οταν διάβασα το βιβλίο συγκινήθηκα τόσο πολύ. Ο πόλεμος παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια της μικρής Ανζέλ. Ξεκινάμε από το 1915, από την γενοκτονία των Αρμενίων, όπου μία μάνα, η Σοφία, με τις τρεις κόρες της βρίσκεται χωρίς τον άνδρα της, ο οποίος βρίσκεται στα τάγματα εργασίας, ξεκινάει το οδοιπορικό του διωγμού. Πάει Αφιόν Καραχισάρ, πάει Μαγνησία, Σμύρνη και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εγώ ξεκινάω ως μάνα για να γίνω η κόρη Ανζέλ, με ένα ταχυδακτυλουργικό πέρασμα κάτω από ένα τραπέζι, οπότε παίρνει τα ηνία της ιστορίας η μικρή Ανζέλ.
Είναι ένα έργο που εξελίσσεται παράλληλα με την ιστορία, της Ελλάδας, της Ιωνίας . Μέσα από την προσωπική ιστορία της Ανζέλ, ταυτίζεται ο κάθε Μικρασιάτης, ο κάθε Αρμένιος, ο κάθε Ελληνας. Πατάει στα αληθινά γεγονότα.
«ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΜΕΝΙΣΣΑ»
Εχω την τιμή και την τύχη να είμαι μισή Αρμένισα, από την πλευρά του πατέρα μου και από την Καππαδοκία, από την πλευρά της μητέρας μου. Ηταν θέμα τιμής να ασχοληθώ με αυτό το θέμα και μες την Ελλάδα. Γιατί η Ιωνία ήταν η μεγάλη Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι όταν έφθασαν κατατρεγμένοι στην Ελλάδα, μπορεί να έφθασαν ρακένδυτοι πρόσφυγες, αλλά κουβάλησαν τη μόρφωσή τους, την ποιότητά τους, την ιστορία, την αισθητική τους και βοήθησαν πάρα πολύ την τότε Ελλάδα. Στελέχωσαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό.
Η Ελλάδα βέβαια στην αρχή δεν τους υποδέχθηκε όπως θα τους άξιζε. Τους αποκαλούσαν «τουρκόσπορους». Δεν ήταν πολύ εύκολη η προσαρμογή. Αλλά απέδειξαν με το ήθος και την ποιότητά τους, ότι έχουν χώρο στην Ελλάδα, γιατί ήσαν πραγματικοί Ελληνες, πολύ μορφωμένοι και προκομμένοι».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Θεατρική διασκευή ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Αλεξανιάν.
Μετά την παράσταση ακολουθεί ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, στο φουαγιέ του θεάτρου.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό και 13 ευρώ μειωμένο (ΑΜΕΑ, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητικό και ομαδικό άνω των 10 ατόμων).
Προπώληση: viva.gr
Κρατήσεις: 6937 341717 και 2611 811281.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News