Γιορτάζουμε την ανθεκτικότητα των γυναικών σε κρίσεις που άλλαξαν το ημερολόγιο

Της Αννας Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ – μέλος ΔΣ Καραμανδανείου.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα απλών γυναικών που με το θάρρος, το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν την ιστορία αλλιώς, σε ένα κόσμο των ανδρών που θα ήταν φτωχό, χωρίς «άρωμα» γυναίκας.

Στις 8 Μαρτίου πραγματοποιείται επετειακή αναφορά στην ομαδική διαδήλωση γυναικών το 1917, στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Πετρούπολη, όπου οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, απαιτώντας το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του «τσαρισμού». Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την αρχή της  ρωσικής επανάστασης.

Στις μέρες μας, αγωνιζόμαστε ώστε αυτή η ημέρα να μην χάσει το πραγματικό νόημα της ισότιμης συμβολής της γυναίκας στο ημερολόγιο της ανθρωπότητας.

Για τις διαχρονικές γυναίκες που αγωνίζονται στο τραπέζι της Ειρήνης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισοτιμία των δύο φύλων, για το δικαίωμα ψήφου, για τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών, για την κατάρτιση, την επιστήμη, την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία, για την υγιή δομή της οικογένειας, για την αγωγή των παιδιών και εντέλει για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Πρέπει να διδάσκουμε τα παιδιά μας, τους κανόνες της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς, ώστε όταν μεγαλώσουν η ισοτιμία των δύο φύλων να προκύπτει ως φυσιολογική συνέπεια της μακροχρόνιας διαδικασίας απόκτησης παιδείας και ορθής αγωγής. Κανένα κορίτσι και κανένα αγόρι να μην είναι όμηρο της εικόνας που πρέπει να εισπράττει η κοινωνία για αυτούς και κανένα όνειρο να μην κόβεται από νουθεσίες και ανούσιες προκαταλήψεις.

Τάσσομαι υπέρ των γυναικών που επιλέγουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και υπέρ των ανδρών που σέβονται την επιλογή τους.

Θα αφιερώσω τη φετινή ημέρα για όλες εκείνες τις επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες που έδωσαν το συλλογικό στίγμα της ενεργού δυναμικής παρουσίας τους σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ανθρωπότητας, όπου βροντοφώναξαν ότι η ροή της ιστορίας πρέπει να αλλάξει.

Για όλες εκείνες τις γυναίκες που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας του COVID-19, που έχουν υποστεί τη βία σε ενδοοικογενειακές καταστάσεις, τη σεξουαλική βία, τις χαροκαμένες γυναίκες στο «Μάτι», τις γυναίκες της Ουκρανίας που ζουν τον Γολγοθά ενός πολέμου, τις γυναίκες της Τουρκίας που έχασαν γονείς, παιδιά, συγγενείς στη λαίλαπα ενός τραγικού σεισμού, τις χαροκαμένες μάνες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Δύναμη και αγάπη, σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν έναν ανείπωτο θρήνο. Σε όλες αυτές τις γυναικείες ψυχές, που η ανθρωπότητα οφείλει ένα αιώνιο «ευχαριστώ».