Θα μπορούσαμε να ηγούμαστε αντί να επόμαστε

ΕΞΥΠΝΑ συστήματα προστίθενται στον εξοπλισμό της πόλης, προσφέροντας όλο και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη, όπως γράφει το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

ΕΙΜΑΣΤΕ ακόμα στην αρχή. Η τεχνολογία εξελίσσεται κατά κοσμογονικό τρόπο. Ψηφιακός κόσμος, τεχνητή νοημοσύνη, η μαγεία των αλγορίθμων. Σύντομα, ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά βέβαια και πιο απαιτητικών λειτουργιών και διαδικασιών, θα διευθετούνται «στον αυτόματο», και πάντως με τη μεσολάβηση της νέας τεχνολογίας. Η οποία θα χρειαστεί αναβάθμιση των ίδιων των δεξιοτήτων των πολιτών, αλλά και προσαρμογή των διοικητικών φορέων.

Η ΠΑΤΡΑ ακολουθεί τις εξελίξεις όχι τρέχοντας. Θα μπορούσε ωστόσο να έχει ηγετική θέση, μιλώντας έστω για τα εθνικά δεδομένα, αξιοποιώντας το Πανεπιστήμιό της και τον κόσμο του.

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ στροφή απαιτεί μεγαλύτερη ανησυχία αλλά και προσανατολισμό προς τη νέα πραγματικότητα, η οποία τρέχει ιλιγγιωδώς. Χρειάζεται βέβαια και καλύτερη σχέση με το Πανεπιστήμιο, αλλά ούτε αυτός ο τομέας είναι ο δυνατός μας, για λόγους δυσεξιχνίαστους.

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ μετά το δυστύχημα των Τεμπών ακούμε αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι θα λάμψει η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

ΠΟΣΟ χρήσιμο είναι να διατυπώνεται πομπωδώς αλλά και μονότονα το αυτονόητο; Αλλά και πάλι, η απόδοση δικαιοσύνης πρωτίστως εξαρτάται από την ίδια τη δικαιοσύνη και δευτερευόντως από τον πολιτικό κόσμο. ‘Η τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνεται.

ΟΣΟ για τους πολιτικούς εταίρους, ίσως θα πρέπει να ασχολούνται λιγότερο με τη δικαιοσύνη -δημοσίως ή υπογείως, κατά τις γνωστές εγχώριες παραδόσεις που νοθεύουν τη διάκριση των εξουσιών- και περισσότερο με την παραγωγή αποτελεσμάτων που, αν υπήρχαν, δεν θα είχαμε τέτοια δυστυχήματα.