Πάτρα: «Γέφυρα» στην αγορά εργασίας μέσω του Πανεπιστημίου – 200 και πλέον φοιτητές σε επαφή με 25 μεγάλες επιχειρήσεις

Πάνω από 200 φοιτητές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ήρθαν σε επαφή με 25 μεγάλες βιομηχανίες, στην Ημέρα Καριέρας που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πάτρα Ηταν η δεύτερη προσπάθεια του τμήματος να φέρει τους αποφοίτους του πιο κοντά στη βιομηχανία.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αφήνει πίσω του ταμπού του παρελθόντος, κάνοντας μεγάλα βήματα προσέγγισης των φοιτητών με την εγχώρια βιομηχανία. Χθες, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, πάνω από 200 φοιτητές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ήρθαν σε επαφή με 25 μεγάλες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο αναζήτησης των αυριανών ταλέντων του βιομηχανικού κλάδου της χώρας. Την Ημέρα Καριέρας διοργάνωσε το Τμήμα Χημικών Μηχανικών που μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες διαμορφώνει συνθήκες συγκράτησης του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα.

Η λίστα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην Ημέρα Καριέρας, είναι αντιπροσωπευτική του μεγέθους των επιχειρήσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, για να έρθουν σε άμεση επαφή με τους αυριανούς χημικούς μηχανικούς: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΒΑΝΟΣ ΑΕ, Γιώτης ΑΕ, Coca Cola 3E, Coffee Island, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ecotec ΕΠΕ, El Pack AE, Ελληνικά Καλώδια, ETEM GESTAMP, ΙΤΕ ΙΕΧΜΗ, Isomat, KNAUF, Linde Hellas SP Ltd, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, Motor Οil Group, Μύλοι Κεπενού, Μυτιληναίος ΑΕ, Nestle, Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Πλαστικά Κ Κοτρώνης ΑΒΕΕ, Πλαστικά Κρήτης ΑΕ, PwC, RAVAGO, Rolco.

ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΠΟΥ

«Αυτή είναι και η πιο σοβαρή προσπάθεια, από την άποψη ότι έγινε πολύ πιο οργανωμένα και αυτό το δείχνει η παρουσία 25 μεγάλων επιχειρήσεων, όπου κατά κύριο λόγο απασχολούνται χημικοί μηχανικοί και έχουν έρθει με τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού για να πάρουν συνεντεύξεις και να δώσουν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς», δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης.

Ο επικεφαλής του τμήματος, τόνισε ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα τελευταία χρόνια γίνεται μια ώσμωση και φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση και από την ιδιωτική πρωτοβουλία να έρθει πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο.

Παλαιότερα τέτοιες προσπάθειες, θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς και ως ταμπού. «Εμείς ως τμήμα έχουμε ξεπεράσει αυτά τα ταμπού εδώ και χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Κατσανούνης. «Το παλεύαμε πάρα πολύ να έρθουμε πιο κοντά στη βιομηχανία, όχι με την έννοια να παράγουμε αποφοίτους έτσι όπως τους θέλει η βιομηχανία. Η λογική μας είναι να δίνουμε εφόδια στους αποφοίτους μας, για να μπορούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε βιομηχανία στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μότο μας».

Ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής Δημήτριος Βαγενάς, δήλωσε στην «Π» ότι τα τελευταία χρόνια το τμήμα επιδεικνύει πολύ μεγάλη εξωστρέφεια, η οποία βρίσκει ανταπόκριση και από τη βιομηχανία. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να φέρει φοιτητές και βιομηχανία στο ίδιο τραπέζι, ώστε να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση ή διπλωματικές εργασίες και μετά την αποφοίτησή τους, να βρουν θέσεις εργασίας. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι χθες, όλες οι βιομηχανίες είχαν έρθει στην Ημέρα Καριέρας με ανοικτές θέσεις εργασίας, είπε ο κ. Βαγενάς.

 

Πάτρα

Δημήτριος Βαγενάς και Αλέξανδρος Κατσαούνης

Πολύ σημαντική προσπάθεια λένε οι φοιτητές

Η 4ετης φοιτήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Μαριανίνα Ιωάννου, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι πρώτη φορά συμμετείχε σε μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία όπως είπε, δίνει δυνατότητες στους νέους να μιλήσουν άμεσα με εταιρείες που υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να τις κυνηγήσει.

Ο Γιάννης Κουρτόπουλος, και αυτός 4ετής στο ίδιο τμήμα, τόνισε ότι η Ημέρα Καριέρας ήταν μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία, αφενός γιατί είχε τη δυνατότητα να μιλήσει απευθείας με τις εταιρείες που τον ενδιέφεραν, χωρίς να μπει στη διαδικασία να «χτυπήσει πόρτες» για να κάνει κάποια διπλωματική άσκηση ή εργασία.

Πάτρα

Μαριανίνα Ιωάννου και Γιάννης Κουρτόπουλος

Και οι δύο φοιτητές τόνισαν ότι αυτή η ώσμωση μεταξύ φοιτητών και επιχειρήσεων μέσα στον χώρου του Πανεπιστημίου, φάνταζε κάτι εξωπραγματικό, ωστόσο τα πράγματα έχουν προχωρήσει μπροστά, χωρίς να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η προσπάθεια που κάνει το τμήμα τους, είναι πάρα πολύ σημαντική για να συνδέσει τους φοιτητές με τη βιομηχανία όχι μόνο μέσα από την Ημέρα Καριέρας αλλά και από άλλες δράσεις.

Το Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει άμεση επαφή με την αγορά εργασίας

Ο Νίκος Μπουρανόπουλος, είναι στέλεχος του ελληνικού τμήματος της πολυεθνικής χημικής βιομηχανίας Linde Hellas SP Ltd. Η εταιρεία παράγει βιομηχανικά και ιατρικά αέρια και ο ίδιος έχει υπό την ευθύνη του το τμήμα του market development.Οπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» είναι και ο ίδιος απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πάτρας, και ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι θα επέστρεφε κάποια ημέρα στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτούσε, σε αναζήτηση ταλέντων για τη βιομηχανία στην οποία εργάζεται σήμερα.

Πάτρα

Το στέλεχος του ελληνικού τμήματος της πολυεθνικής χημικής βιομηχανίας Linde Hellas SP Ltd.

«Και εγώ ήμουν φοιτητής σε αυτό το τμήμα, όταν δεν υπήρχε αυτή η εξωστρέφεια και είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι αυτό αλλάζει, γιατί το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει άμεση επαφή με την αγορά εργασίας για να αντιλαμβάνονται οι μεν και οι δε, τη ζήτηση και την προσφορά και ποιό είναι το κενό που πρέπει να καλύπτεται. Στα χρόνια μου δεν υπήρχαν αυτές οι πρωτοβουλίες και γι΄αυτό είχαμε λίγο…«μεσάνυχτα» για το πως μεταφράζεται αυτό που σπουδάζαμε στην αγορά εργασίας. Το διαπιστώσαμε δουλεύοντας. Γι΄αυτό θεωρώ ότι είναι καλύτερο ο κάθε φοιτητής πριν βγει στην αγορά εργασίας να καταλάβει περίπου πως συνδέεται αυτό που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο, με αυτό που θα συναντήσει έξω» είπε ο κ. Μπουρανόπουλος.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Στην Ημέρα Καριέρας βρισκόταν και ο όμιλος της Motor Oil με τα στελέχη του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού Ελένη Νικολακοπούλου και Γιάννη Σκρέκη που ασχολούνται με την προσέλκυση προσωπικού.

Τα δύο στελέχη του ομίλου τόνισαν στην «Π» ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία βιομηχανιών σε αυτές τις εξωστρεφείς εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου, καθώς συνδέουν την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία, προετοιμάζοντας τους φοιτητές για το πρώτο τους επαγγελματικό βήμα και μειώνοντας το χάσμα που δυστυχώς υπάρχει μεταξύ των δύο χώρων.

Πάτρα

Τα στελέχη του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου της Motor Oil.

«Είμαστε χαρούμενοι που ερχόμαστε και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, να έρθουμε κοντά σε όσους ετοιμάζονται για την αποφοίτηση και να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Προφανώς αναζητούμε ταλέντα, αλλά κύριος στόχος μας είναι μία πρώτη επικοινωνία για να εξηγήσουμε στους νέους, τι ευκαιρίες καριέρας έχουν μέσα στον όμιλό μας και πως μπορούν να κυνηγήσουν το όνειρό τους».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πάτρα

Παρούσα στην Ημέρα Καριέρας ήταν και η εταιρεία παραγωγής πλαστικών συσκευασιών Κοτρώνης από την Αιτωλοακαρνανία.

Η Νάντια Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι η παρουσία της εταιρείας σε αυτή την πρωτοβουλία, ήταν στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

«Εμείς σήμερα ήρθαμε να κάνουμε μια γνωριμία με τους υποψηφίους, σίγουρα για κάποια κομμάτια πρακτικής άσκησης που υποστηρίζουμε, αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συνεργασίας».