Η παρέλαση και ο μανάβης

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Πάει κάμποσος καιρός. Μια παρέα μεσόκοπων κυρίων πίνει καφέ συνοδεύοντας τέκνα στη μετεφηβεία, τα οποία ψάχνονται πολιτικά. Τελειώνει η παρέλαση, και προσέρχονται για το δικό τους καφεδάκι μια άλλη παρέα, κύριοι και κυρίες, που αποτελούν στελέχη της ΝΔ. Μπλε σακάκι, γραβάτα, μπλε σακάκι, χωρίς γραβάτα, γκρι σακάκι γραβάτα, μπλε σακάκι γραβάτα και οι κυρίες ανάλογα. Ευγενείς, φιλικοί, χαλαροί. Ερώτηση: Πιθανολογείτε ότι αυτό το μοντέλο, σημειολογικά, μπορεί να συγκινήσει τη νεολαία του 2023, που ζει βουτηγμένη σε ένα πνεύμα αντισυστημικό, που δεν βρίσκει αυθεντίες σχεδόν ούτε στη μουσική πια, και αναζητά ιδεολογικά και ακτιβιστικά σχήματα για να της εμπνεύσουν αγωνιστική διάθεση σε ένα κλίμα ερωτικό;

Ας διαβαστεί σαν μια εξήγηση γιατί η ΝΔ στη Αχαϊα αδυνατούσε πάντα να καλύψει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και τώρα που το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε βρέθηκε να αδυνατεί να καλύψει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ερωτικός, αλλά δεν πρέπει να οφείλει στους νέους την πρωτιά του. Οι νέοι έχουν αρχίσει να ρωτάνε τους μεγαλύτερους τι περίπτωση είναι ο Βαρουφάκης- μια ζωή οι νέοι έψαχναν για εναλλακτικό καταφύγιο για τον διπολισμό, από τον οποίο θέλουν να ξεφεύγουν, επειδή θέλουν να ξεφεύγουν από τους γονείς και το «σύστημα»- διότι όταν έκλειναν οι τράπεζες και πουλούσαμε ύφος καρδιναλίων στους δανειστές, λες και ήταν κυρίως προς το δικό τους συμφέρον να μας δανείσουν- οι σημερινοί 20ρηδες ήταν 10χρονοι και δεν ήταν δυνατόν να είχαν κατανοήσει ή να θυμούνται τι είχε συμβεί. Εδώ δεν το θυμούνται οι 50ρηδες και υπερασπίζονται ακόμα τα Όχι στους εταίρους.

Σκηνή δεύτερη. Στον μανάβη. Ενας άνδρας βγάζει να πληρώσει τα κηπευτικά του, και η πωλήτρια του ζητάει 15 ευρώ. Ο πελάτης μένει σιωπηλός για λίγο και ύστερα λέει ότι την περασμένη εβδομάδα πλήρωσε 13. Ακρίβηναν, του λέει η κοπέλα και ο πελάτης μένει ακόμα πιο σιωπηλός. Πληρώνει αξιοπρεπώς και φεύγει, και άντε τώρα να τον ρωτήσεις τι θα ψήφιζε εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή. Ευτυχώς δεν είσαι εσύ ο δημοσκόπος, εσύ απλά αναλύεις τις δημοσκοπήσεις, τάχα μου, και αποφαίνεσαι ότι το κέρατό του θα ψηφίσει την Κυριακή. Κυριάκος θα βγει, αλλά ο κόσμος σου λέει ότι κάποιο γρατσούνισμα πρέπει να πέσει, όμως άντε να συνεννοηθούμε δέκα εκατομμύρια Ελληνες για να συμφωνήσουμε τη δόση. Συνεπώς, θα ψηφίσουμε την πρώτη Κυριακή, και αν τρομάξουμε από το αποτέλεσμα θα το διορθώσουμε τη δεύτερη. Αμα μας αρέσει, όμως, θα το επιβεβαιώσουμε.