Αγρότες-Κτηνοτρόφοι: Ξέμειναν από εργάτες – Αν μειωθεί η παραγωγή, θα ανέβουν οι τιμές

Στην Αχαΐα έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για παραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες να βρουν προσωπικό, ακόμη και μεταξύ αλλοδαπών.

αγρότες

«Χωρίς εργάτες, θα ανέβουν οι τιμές στα προϊόντα. Και θέλω να είμαι σαφής».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού – Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, και της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Πάυλος Σατολιάς, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα του, γι’ αυτό που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ως σημαντικό πρόβλημα, για τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, την έλλειψη δηλαδή εργατικών χεριών.

Η διαπίστωση αφορά και στην Αχαΐα όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, καθότι τοπικά έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα με πολλές παραγωγικές Μονάδες ν’ αδυνατούν να βρουν προσωπικό, πλέον ακόμη και μεταξύ αλλοδαπών, οι οποίοι για δεκαετίες στήριζαν τον κλάδο.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟ ΡΑΦΙ

Ποιος είναι, όμως, ο κίνδυνος; Να μειωθούν τα παραγόμενα αγαθά και κατ’ επέκταση να αυξηθούν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Το πρόβλημα ισχύει για όλους. Οχι μόνο για κτηνοτρόφους ή αγρότες. Γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης εργατικών χεριών από τρίτες χώρες, όπως Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αίγυπτο αλλά πρέπει να ενταθεί καθώς χρειαζόμαστε νέες διακρατικές συμφωνίες» λέει στην «Π» ο κ. Σατολιάς. «Το πρόβλημα είναι ότι η έλλειψη εργατικών χεριών μας μειώνει την παραγωγή. Επιπλέον, όσο λιγότερο προϊόν προσφέρουμε στην αγορά, τόσο θα ανεβαίνουν οι τιμές στο ράφι. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι αυτό αφορά στον κόσμο, γιατί τον απασχολεί το τελικό αποτέλεσμα».

ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ενας ακόμα κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους είναι ότι, αν δεν βρίσκουν εργάτες, θα αναγκαστούν -εκ των πραγμάτων- να μειώσουν τον αριθμό των ζώων τους, αφού δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο δουλειάς. Οι αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες είναι ιδιαίτερα «σκληρές» και απαιτείται απασχόληση από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τη δύση του ηλίου.

Στο διαδίκτυο, καθημερινά, δημοσιεύονται αγγελίες αναζήτησης ενδιαφερόμενων, που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και σε πολλές περιπτώσεις παρέχεται, πέραν του μισθού, διατροφή και στέγη. Ωστόσο, όπως περιγράφουν με απογοήτευση οι κτηνοτρόφοι στις συζητήσεις τους, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί, όχι μόνο κάποιος που να γνωρίζει τη δουλειά, αλλά έστω κάποιος που ενδιαφέρεται για να μάθει δουλεύοντας.

«ΜΙΣΘΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 1.200 ΕΥΡΩ»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού – Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, και της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σατολιάς, επιμένει πως για να έρχονται εργάτες από τρίτες χώρες, το περιβάλλον θα πρέπει να γίνει πιο προσφιλές γι’ αυτές τις δουλειές. Η «Πελοπόννησος» τον ρώτησε που περίπου «παίζουν» τα μηνιάτικα, για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί ως εργάτης σε κάποια Κτηνοτροφική Μονάδα και απάντησε: «Πέρα από τους ξένους εργάτες γης, πρέπει να δώσουμε κίνητρα και στους Ελληνες να ασχοληθούν με τη δουλειά. Μιλάμε για μια εργασία που μπορεί να προσφέρει μισθούς 1.200 ευρώ τον μήνα και εργόσημο. Γιατί κάποιος να εργάζεται αλλού για 400 ευρώ; Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα γιατί θα το βρει μπροστά της η ίδια η κοινωνία. Αυτή η δουλειά είναι μια καλή διέξοδος για έναν άνεργο».