Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είμαι γόνος ούτε με έχει χαϊδέψει η εγχώρια ολιγαρχία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

androulakis

Με ιδιαίτερο σθένος αναφέρθηκε στα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε τις χθεσινές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου καταρχάς είναι ο πιο γνωστός Έλληνας πολιτικός μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι γνωστός, αλλά στις δυτικές χώρες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όμως, είχε μία παγκόσμια εμβέλεια».

Σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε σχετικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι: «Μπορεί να βρεις ανθρώπους που τον έχουν τιμήσει και τον γνωρίζουν από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική ως την Ασία. Ναι, ανήκει στη δημοκρατική, προοδευτική ιστορία του ελληνικού λαού. Αλλά, από αυτό το να πηγαίνουμε στην πλαστογράφηση της σύγχρονης ιστορίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, πραγματικά καταντάει γραφικό.

Ηγούμαι του κόμματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος, που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή είναι η νεότερη Ιστορία. Να μιλήσουμε και πολιτικά, γιατί είπε ότι έχει οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στο κόμμα του. Ανδρέας Παπανδρέου και “Πρέσπες του Αιγαίου” δεν πάνε μαζί. Ο θυμόσοφος λαός λέει για περιπτώσεις όπως του κ. Τσίπρα το γνωστό: “Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω”. Τον Γιώργο Παπανδρέου τον χαρακτήριζε δικτάτορα Πινοσέτ και πριν από κάποιους μήνες έλεγε τα καλύτερα. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο πήγε να τον βάλει φυλακή και το καλοκαίρι με τις υποκλοπές σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του, έλεγε τα καλύτερα και για εκείνον.

Όλα αυτά είναι για να διασκεδάζουμε, αλλά υπάρχει και μία πολιτική ουσία που δείχνει το ήθος και τη συνέπεια των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων. Δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας: «Έχω καταθέσει μία πρόταση για τα “κόκκινα δάνεια”, αλλά δεν είναι και σεισάχθεια».

Τι υπονοεί με αυτό; Έρχεται πέντε χρόνια μετά και λέει προς τον ελληνικό λαό ότι ενέπαιζε εκατομμύρια δανειολήπτες από το 2012 μέχρι το 2015. Δεν υπάρχει όριο στην ασυνέπεια και στο λαϊκισμό του κ. Τσίπρα. Πήρε κάποιους από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πήρε όμως και το μισό κόμμα του κ. Καμμένου. Πήρε και τον Εκπρόσωπο της διακυβέρνησης της χρεοκοπίας του κ. Καραμανλή. Θέλετε να τα βάλουμε όλα αυτά στη συζήτηση; Δεν καταλήγουμε πουθενά. Το μόνο συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας, χωρίς αρχές και χωρίς αξίες, προσπαθεί να κατακτήσει την εξουσία εμπαίζοντας για άλλη μία φορά τον ελληνικό λαό».

Απευθύνθηκε στους προοδευτικούς πολίτες. «Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ διότι έχουμε μία γενιά αξιόπιστη και προοδευτική, ένα σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχουμε στελέχη της ΝΔ και της Ακροδεξιάς στο κόμμα μας, έχουμε συνεπή και αξιακή στάση για τη Χρυσή Αυγή. Ελάτε να δημιουργήσουμε το νέο προοδευτικό σπίτι για να κάνουμε γενναίες αλλαγές» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για “Πρέσπες του Αιγαίου”, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε: «Με ποιον συνομιλητή κ. Τσίπρα; Με τον Ερντογάν ή με τον Κιλιντσντάρογλου; Που ο ένας “κοκκινίζει” τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στα σποτ του και ο άλλος μιλάει για νησιά που ανήκουν στην Τουρκία;»

Ερωτηθείς αν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είμαι εμμονικός. Δεν έβαλα τον ανιψιό μου να τον παρακολουθεί. Δεν έχω στο κόμμα μου Εκπρόσωπο Τύπου που τη Μεγάλη Παρασκευή χυδαιολογούσε κατά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχω διευθυντή Επικοινωνίας άνθρωπο που στοχοποίησε την οικογένειά μου και την προσωπική μου ζωή. Είμαι ένας πολιτικός ο οποίος κινείται στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο.

Δεν έχω κανένα προσωπικό θέμα. Έχω ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταγωνιστής ενός σκανδάλου που συγκάλυψε έναν παρακρατικό μηχανισμό, έχοντας το θράσος να παρακολουθεί εμένα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς της ίδιας του της κυβέρνησης και δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται.

Ο κ. Μητσοτάκης γυρίζει στα κανάλια και αρθρώνει ένα επιχείρημα: «Του είπα να με δει και δεν με είδε». Πραγματικά, μου κάνει τεράστια εντύπωση. Δεν έχω ξανασυναντήσει πρωθυπουργό σε ευρωπαϊκή χώρα να γυρνάει τα κανάλια και να λέει τέτοια παιδικά επιχειρήματα. Μου ζήτησε ποτέ να με συναντήσει για ένα εθνικό και σοβαρό, κοινωνικό ζήτημα βάσει πρωτοκόλλου και αρνήθηκα; Τι είμαστε; Γείτονες να πάμε να πιούμε καφέ να γνωριστούμε;»

«Θα ήθελα να αξιολογήσει ο ελληνικός λαός ότι δεν είναι μόνο οι υποκλοπές με το παρακράτος που έστησε, που απογυμνώνουν κάθε στοιχείο φιλελευθερισμού πάνω στον κ. Μητσοτάκη, αλλά είναι και το θέμα της Χρυσής Αυγής. Όσο η Χρυσή Αυγή ήταν κάτω από το 3% πονηρά σκεπτόμενοι στο Μαξίμου έλεγαν «μεγαλύτερο υπόλοιπο, ευκολότερη αυτοδυναμία». Μόλις, άρχισε να “φουσκώνει” η Χρυσή Αυγή, φοβήθηκαν ότι θα μπει στη Βουλή και θα αυξηθεί ο πήχης αυτοδυναμίας. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά μας» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ό,τι έχω πει θα ισχύσει στο έπακρο. Παίρνουμε ένα ισχυρό ποσοστό; Είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ισχύος για προοδευτική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις μας. Προγραμματική κατεύθυνση είναι οι προγραμματικές μας προτεραιότητες. Αν τις δείτε, όλες έχουν τον χαρακτήρα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που φτιάχνει μια βιώσιμη ανταγωνιστική οικονομία με καλές θέσεις εργασίας κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες. Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Εάν καταλήξουμε σε συγκλίσεις, θα πάμε στα πρόσωπα.

Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός, γιατί αυτό πάνε να μου χρεώσουν, ότι τάχα θέλει το 12-13-14% να πει ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Όχι, δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Θα είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής. Και ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής θα πρέπει να μπορεί και να έχει την κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας».

«Δεν μπορεί να είναι σε ομηρία η χώρα επειδή έχουμε δύο ηγετικές ομάδες που δεν σέβονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που καταδικάζει το Ειδικό Δικαστήριο 13-0 τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα και αυτός αντί να τον στείλει σπίτι του, τον έχει δίπλα του στα ψηφοδέλτιά του. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που ο ανιψιός του πρωθυπουργού, του φιλελεύθερου πρωθυπουργού που έβαλε όλη του την οικογένεια σε θέσεις, γίνεται Νο2 της χώρας. Βλέπουμε ότι έχει στήσει ένα παρακράτος και δεν μιλά κανείς; Έχουμε ξεχάσει το όνομα του Δημητριάδη; Έρχομαι εδώ όχι για να συμβιβαστώ και να πάρω καρέκλες. Ήρθα στα πολιτικά πράγμα για να αγωνιστώ, να συγκρουστώ για να αλλάξω το πολιτικό σύστημα, να βελτιώσω το κράτος, να βελτιώσω την οικονομία και να έχει δικαίωμα η νέα γενιά στην ευτυχία και την ευημερία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε: «Πάρτε όλους αυτούς που είναι σε κρίσιμες θέσεις. Όλοι κομματικά παιδιά της Νέας Δημοκρατίας, άσχετοι με τα τραίνα, με τον ΟΣΕ, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εγώ τι λέω; Με κάνετε ισχυρό; Μέσα σε δύο μήνες, με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, θα στελεχωθούν όλα τα διοικητικά συμβούλια, όλοι οι οργανισμοί, όλα τα νοσοκομεία».

Σχετικά με θέματα Παιδείας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ υπογράμμισε: «Πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις; Βέβαια πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν κάποιες εξετάσεις. Τι λέει όμως το ΠΑΣΟΚ; Δεν μπορεί να κρίνεται το μέλλον ενός μαθητή σε μια εξέταση, όπως κρίθηκε και το μέλλον των δικών μας γενεών. Η πρότασή μας είναι εθνικό απολυτήριο, με εξετάσεις τα δύο τελευταία χρόνια γιατί πρέπει να υπάρχουν κάποιες εξετάσεις.Θα είναι στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου και του γαλλικού μοντέλου. Θα επιλέξεις κάποιες σχολές βάσει του βαθμού σου. Και αυτό τι δίνει στο σχολείο, στο γυμνάσιο και στο λύκειο; Σταματάει να είναι πάρεργο. Σήμερα το σχολείο είναι πάρεργο γι’ αυτό έχει καταρρεύσει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

«Αν έρθουν κάποιοι επιχειρηματίες και φέρουν μια επιχειρηματική πρόταση για ένα μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει campus στα πρότυπα άλλων πανεπιστημίων και εργαστήρια, προφανώς είμαστε υπέρ. Λευκή επιταγή για να κάνει την παιδεία όπως θέλει ο επόμενος πρωθυπουργός, που φιλοδοξώ να μην είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος από τους σημερινούς πρωταγωνιστές, δεν θα δώσουμε, παρά μόνο αν υπάρχει συνολική συμφωνία και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για τον τρόπο ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης κληθείς να τοποθετηθεί για τη συζήτηση γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αναλύοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το φορολογικό, σημείωσε: «Προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση. Για την περίοδο της κρίσης μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Μείωση του φόρου για τη μισθωτή εργασία. Αλλά αύξηση των φόρων για θέματα που αφορούν τις γονικές παροχές. Δηλαδή δεν μπορώ εγώ να βγω πως είμαι Σοσιαλδημοκράτης και να έχω μέχρι 4,8 εκατ. αφορολόγητο, σε μια χώρα που χρεοκόπησε. Μέχρι 400.000 ευρώ το αφορολόγητο. Με ενδιαφέρει ο αδύναμος και η μεσαία τάξη. Ο αδύναμος Έλληνας που μας ακούει, έχει να δώσει πάνω από 400.000 – και αφορολόγητα – στα παιδιά του; Που ο Μητσοτάκης το έκανε 800.000 και φτάνει μέχρι τα 4,8 εκατ. ευρώ. Δεν είναι περιφρόνηση της λογικής;».

«Έχω μια πορεία συγκεκριμένη. Δεν είμαι γόνος ούτε ανέβηκα από κανένα ασανσέρ ούτε με έχει χαϊδέψει η εγχώρια ολιγαρχία στην πορεία μου. Αυτό που λέω, είναι συμβόλαιο με τον λαό. Και όταν λέω συμβόλαιο με τον λαό, το λέω με τους όρους της αξιοπιστίας μου. Και όχι σαν εκείνους που υπόσχονταν “συμβόλαιο με τον λαό” και ότι “θα σκίσουν το μνημόνιο” και έφεραν χειρότερο μνημόνιο, την ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Και σε δεύτερο χρόνο, όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε ό,τι κι εμείς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την στάση τους εις βάρος των θεσμών, αλλά μετά έκανε τα ίδια που έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος στις Ανεξάρτητες Αρχές» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.