Καλάβρυτα: Έρημος από επισκέπτες φέτος ο Χελμός – Οκτώ πρόεδροι περιγράφουν
Οι παράγοντες των Καλαβρύτων βλέπουν την τουριστική βιομηχανία να μην παίρνει μπροστά. Οκτώ πρόεδροι κοινοτήτων μιλούν για το φετινό καλοκαίρι και τους επισκέπτες.
Με απαισιοδοξία βλέπουν τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν οκτώ πρόεδροι κοινοτήτων από την επαρχία του Δήμου Καλαβρύτων. Χωριά που διαχρονικά διπλασίαζαν, τριπλασίαζαν ή και πενταπλασίαζαν τους κατοίκους τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, αφού τουρίστες και άτομα που κατάγονται από την περιοχή, τα επέλεγαν για μερικές ημέρες ηρεμίας και αναψυχής.
Φέτος, λόγω κορονοϊού, το καλοκαίρι στο χωριό είναι διαφορετικό. Για την ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Είτε επειδή δεν γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, είτε επειδή υπάρχει ο φόβος της πανδημίας, μέχρι ώρας η επισκεψιμότητα είναι μικρή.
Χωρίς πολλά λόγια, ακολουθεί η κατάσταση που μας περιέγραψαν οι οκτώ πρόεδροι.
20 ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
>Από την Ανω Βλασία, ο πρόεδρος του χωριού Βασίλης Γκούμας κάνει σύγκριση σε σχέση με άλλα χρόνια: «Αλλες χρονιές, αυτόν τον καιρό, ερχόντουσαν τουλάχιστον όσοι έχουν καταγωγή από εδώ. Ακόμα δυστυχώς δεν υπάρχει κόσμος, αλλά τουλάχιστον τα σαββατοκύριακα ανεβαίνει η επισκεψιμότητα από ξένους. Η περιοχή μας έχει τους καταρράκτες και τον Αγιο Ταξιάρχη, που είναι αξιοθέατα που επιλέγουν οι τουρίστες. Τον Αύγουστο περιμένουμε να αυξηθεί η κίνηση, ιδιαίτερα κοντά στις 15 του μήνα. Αλλά μόνο για περίπου 20 ημέρες περιμένουμε κόσμο».
ΜΑΖΕΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
>Ο πρόεδρος της Κερπινής Κώστας Σπυρόπουλος, τονίζει σήμερα στην «Π»: «Καμία σχέση δεν έχει ο αριθμός των επισκεπτών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ισως τον Αύγουστο να έρθουν ορισμένοι Αθηναίοι με καταγωγή από εδώ, αλλά λίγο. Τα σαββατοκύριακα υπάρχουν κάποιοι τουρίστες, αλλά είναι μαζεμένοι. Δεν κυκλοφορούν πολύ».
ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΤΕΖΗ
>Και στην Κέρτεζη όμως, τα πράγματα δεν δείχνουν αισιόδοξα. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παναγιώτης Κούρτης, λέει στην «Π»: «Θες για καλό, θες για κακό, φέτος δεν υπάρχει κίνηση. Μέχρι ώρας τίποτα. Περιμένουμε τον Αύγουστο να έρθουν μερικοί επισκέπτες, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι».
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
>Ο πρόεδρος του ιδιαίτερα γραφικού Λιβαρτζίου Παναγιώτης Καλογεράκης, ξέρει πως τον επόμενο μήνα θα αυξηθούν οι επισκέπτες: «Ακόμα λιγοστά άτομα έχουν έρθει. Κάτι πάει να γίνει, αλλά με τις γνωστές δυσκολίες της εποχής. Περιμένουμε κόσμο τον 15αύγουστο. Γνωρίζω πως τα καταλύματα της περιοχή έχουν κρατήσεις, ενώ σε επικοινωνία με άτομα που έχουν καταγωγή από εδώ, μου έχουν μεταφέρει τη διάθεσή τους να μας επισκεφτούν τον επόμενο μήνα».
ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
>Ο Θανάσης Φραντζής, πρόεδρος του Μικρού Ποντιά, αναφέρει για το θέμα: «Ερχεται ο Αύγουστος και περιμένουμε να γεμίσουμε με κόσμο, μέχρι τότε κινούμαστε υποτονικά. Τα 35 σπίτια του χωριού θα είναι γεμάτα, ενώ περιμένουμε και άλλους επισκέπτες, ιδιαίτερα στις 23 Αυγούστου που έχουμε την θρησκευτική μας πανήγυρη».
ΛΙΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
>Ο Απόστολος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Πλανητέρου, μεταφέρει την εικόνα που υπάρχει στην περιοχή μέχρι στιγμής: «Ακόμα η κίνηση είναι λίγη. Ωστόσο η περιοχή μας επειδή είναι όμορφη και λαμβάνει προβολή, επιλέγεται από ξένους και υπάρχει επισκεψιμότητα. Οι ντόπιοι όμως που ζουν σε άλλες περιοχές, ακόμα δεν έχουν έρθει. Περιμένουμε τον Αύγουστο να αυξηθούν οι επισκέπτες».
ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
>Ο Πέτρος Ρηγόπουλος, πρόεδρος της Σκοτάνης, δεν έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος και εξήγησε τους λόγους: «Μηδέν η κίνηση φέτος. Για όσα χωριά έχω άποψη, ξέρω πως είναι άδεια. Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και τα συναπαντήματα που πάντα προσέλκυαν επισκέπτες ή άτομα με καταγωγή από εδώ και ζουν σε άλλα μέρη. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι μεγάλο, αφού πάντα υπολογίζαμε οικονομικά σε αυτές τις εκδηλώσεις. Επιπλέον, οι Αθηναίοι επισκέπτες με όσα βλέπουν να γίνονται με τα μέτρα, το σκέφτονται διπλά για να μας επισκεφτούν».
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ
>Χειρότερο καλοκαίρι από πέρυσι βλέπουν στο Σοποτό. Ο πρόεδρος της κοινότητας Αροανίας Κώστας Λουρίδας, αναφέρει: «Φέτος δεν βλέπω να πηγαίνουμε καλά. Κανονικά στο χωριό ζουν 25 άτομα. Λόγω κορονοϊού αυξηθήκαμε και γίναμε 50, αφού πολλοί επέλεξαν να περάσουν εδώ την καραντίνα. Ωστόσο, φέτος ζούμε χειρότερο καλοκαίρι από πέρυσι. Δεν ξέρω αν ο κόσμος έχει φοβηθεί, αλλά αυτή είναι η αλήθεια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News