Δυτική Ελλάδα: Ζητούνται ξένοι εργάτες για 11.720 κενές θέσεις – Που υπάρχουν ελλείψεις

Οι 10.000 θέσεις αφορούν εποχικούς ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας. Η πλειοψηφία των «εισαγόμενων» εργαζομένων θα καλύψει κενές θέσεις κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στις κατασκευές.

Δυτική Ελλάδα Στην πλειοψηφία τους «εισαγόμενοι» εργαζομένοι στον Πρωτογενή τομέα της Αχαΐας και των άλλων νομών
Εργατικά χέρια στο εξωτερικό αναζητά η Δυτική Ελλάδα, για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες, κυρίως ανειδίκευτου προσωπικού, παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην χώρα παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Προτεραιότητα έχει ο Πρωτογενής Τομέας, και ακολουθούν ο Τουρισμός και τα καταλύματα, οι Κατασκευές, η Βιομηχανία και οι Υπηρεσίες, που αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες γης και οικοδομής, έως σφαγείς, εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, κ.ά.

Η Κυβέρνηση, αρχές Απριλίου, προχώρησε στην υπογραφή υπουργικής απόφασης, με την οποία ενέκρινε την εισαγωγή 168.000 εργαζόμενων από τρίτες χώρες για τις κενές θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας όμως, μόνο το 40% των αιτημάτων, δηλαδή 379.165.  Η απόφαση προβλέπει την εισαγωγή 147.925 ξένων και επιπλέον 20.000 θέσεις σε διμερείς συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές. Πόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι είναι Ιούνιος  και η διαδικασία δεν έχει ακόμη προχωρήσει, ενώ απαιτείται και νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται ειδικά θέματα, οι χώρες προέλευσης.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκε, τελικά, η μετάκληση 11.720 αλλοδαπών εργατών, με την πλειοψηφία των «εισαγόμενων» εργαζομένων να καλύπτει κενές θέσεις στον Πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, 10.000 θέσεις αφορούν εποχικούς ανειδίκευτους εργάτες Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Δασοκομίας και Αλιείας, (εργάτης γης, φυτωρίων και θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, δασεργάτες, υλοτόμους, εργάτες υδατοκαλλιέργειας και ιχθυοπαραγωγής, κ.ά.).

Από τις 11.720 προσφερόμενες θέσεις εργασίας στην περιχή μας, που θα καλυφθούν με προσωπικό από τρίτες χώρες, οι 1.320 αφορούν θέσεις εξαρτημένης εργασίας, εκ των οποίων οι 440 στον κλάδο ανειδίκευτων εργατών γης, κτηνοτροφίας και ιχθυοπαραγωγής, 120 θέσεις στον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής, 30 τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητών, 30 οικιακούς  βοηθούς, γηροκόμους και φροντιστές ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ αναζητούνται μέχρι  γαζωτές και κεντητές.

Σημειώνεταιί, τέλος, ότι 50 προσφερόμενες θέσεις αφορούν εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

Δυτική Ελλάδα: Ρεκόρ μείωσης ανεργίας

Δυτική Ελλάδα

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Στη Δυτική Ελλάδα, όπου παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα – κατά το χρονικό διάστημα από το 2019 μέχρι το 2022 –  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού  παρατηρεί πτώση της τάξεως του 11,5%, αναλυτικά υπογραμμίζει:

«Ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε επίπεδο ΕΕ27. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να πάμε ακόμα πιο ψηλά τον τόπο μας!».

Oπως παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, μέσα από τους πόρους του αυτούς, δημιουργήθηκε ένα ισχυρό ανάχωμα στην απώλεια θέσεων εργασίας στη φάση της πανδημίας και επιπλέον, μέσω άλλων δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας, δόθηκε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 1.000.

Στις προσκλήσεις για τη σύγχρονη μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα, έχουν ενταχθεί 325 επιχειρήσεις. Και στην επιχειρηματική εκκίνηση νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, υποβλήθηκαν 262 επενδυτικές προτάσεις.

 

Αχαΐα: Ψάχνουν για οικοδόμους και δεν βρίσκουν οι Κατασκευαστές

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού όλων των ειδικοτήτων στον κλάδο της Οικοδομής, επισημαίνουν στην «Πελοπόννησο » γνωστοί επιχειρηματίες.

Ο κλάδος των ιδιωτικών κατασκευών μπήκε σε φάση ανάκαμψης, αλλά είναι αντιμέτωπος με σοβαρές ελλείψεις τεχνικού προσωπικού. Εργολάβοι και τεχνικές εταιρείες στην Αχαΐα έχουν φτάσει στο σημείο να ψάχνουν… με τα κιάλια εργαζόμενους, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες και εκπρόσωποι των κλάδων.

Δυτική Ελλάδα

Ο Παναγιώτης Χελάς

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Εργων Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Χελάς, δήλωσε στην «Π» ότι το πρόβλημα της έλλειψης τεχνιτών και εργατικού δυναμικού είναι πολύ σοβαρό, γιατί τα συνεργεία αποδυναμώνονται διαρκώς, η εμπειρία εκλείπει και απειλείται η ποιότητα των έργων, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο κλάδος έχει ζητήσει από πέρυσι από τα αρμόδια υπουργεία να δρομολογήσουν διαδικασίες, ακόμα και εισαγωγής εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, τόνισε ο κ. Χελάς.

Μάλιστα, αυτή η έλλειψη προκαλεί τεράστιο πρόβλημα και στο κοστολόγιο των έργων.

Στον κατασκευαστικό χώρο κυριαρχούν, τις τελευταίες δεκαετίες, οι Αλβανοί εργάτες, οι οποίοι μετοίκισαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ νέοι άνθρωποι δεν ακολουθούν το επάγγελμα γιατί είναι σκληρό και δεν έχει σταθερότητα.

Με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οικοδομή άρχισε να ξαναβλέπει κινητικότητα και, τότε, ήταν που άρχισε να γίνεται αισθητό το κενό που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση.