Πυρκαγιές 2023: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στον Έβρο- Η μαρτυρία του Πατρινού καθηγητή Αλέξη Αγιαννιτόπουλου – ΦΩΤΟ

Ο Αλέξης Αγιαννιτόπουλος που αναγκάστηκε και αυτός να εγκαταλείψει τον οικισμό όπου διαμένει, περιγράφει στην «Π» τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και την μεγάλη περιπέτεια των κατοίκων που εγκατέλειψαν τους οικισμούς περιμετρικά της πόλης.

Αποκοσμη εικόνα στην Αλεξανδρούπολη
Τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο που καίγεται από τη Δευτέρα και εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί, πιθανόν μεταναστών. Οι νεκροί εντοπίστηκαν σε δύο ομάδες ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέβαζαν χθες αργά το απόγευμα τον αριθμό των νεκρών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, σε επιτόπιο έλεγχο πυροσβεστών στην ευρύτερη περιοχή του Αβαντα εντοπίστηκαν 18 άτομα πλησίον παραπήγματος. Με δεδομένο πως δεν είχε υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης, ερευνάται το ενδεχόμενο να είναι παράτυποι μετανάστες.  Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα  που βρίσκονται στην περιοχή. Ηδη από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών.

Κάτοικοι απομακρύνονται από το χωριό Άβαντας μετά την εντολή εκκένωσης, στην Αλεξανδρούπολη. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η φωτιά εντός του δάσους της Δαδιάς ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχείρησαν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα.

«’Εχουμε πόλεμο»

Ο πατρινός καθηγητής γυμναστικής Αλέξης Αγιαννιτόπουλος

«Στον Εβρο έχουμε πόλεμο… ». Με αυτή τη φράση περιέγραψε στην  «Πελοπόννησο» την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Αλεξανδρούπολη λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, ο πατρινός καθηγητής γυμναστικής Αλέξης Αγιαννιτόπουλος που εργάζεται και ζει στην περιοχή.

Οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή του Εβρου με ένταση 7-8 μποφόρ και ριπές ανέμου 9 μποφόρ σε περιβάλλον πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται από το Σάββατο, κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Οι σκηνές εκκένωσης του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης ήταν συγκλονιστικές, όμως και οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά.

Ο Αλέξης Αγιαννιτόπουλος που αναγκάστηκε και αυτός να εγκαταλείψει τον οικισμό όπου διαμένει, περιέγραψε στην «Π» τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και την μεγάλη περιπέτεια των κατοίκων που εγκατέλειψαν τους οικισμούς περιμετρικά της πόλης.

«Η φωτιά ξεκίνησε από Μελία με κατεύθυνση νότιο-δυτικά. Εφτασε στις παρυφές της Αλεξανδρούπολης στους οικισμούς Λουτρά, Πεύκα, Νίψα, Παλαγία, Απαλός.

Με 6 μποφόρ και ακανόνιστο άνεμο, η φορά της φωτιάς άλλαζε κατεύθυνση συνεχώς και οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές. Σε Πεύκα, Παλαγία κάηκαν σπίτια. Το χθεσινό βράδυ (Δευτέρα) ήταν εφιαλτικό. Τα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο. Το 112 λειτουργούσε συνέχεια και εκκενώθηκαν οι παραπάνω οικισμοί».

Ο Αλέξης Αγιαννιτόπουλος τόνισε, ακόμα, πως είναι τραγικό μια πόλη 80.000 κατοίκων να περικυκλώνεται περιμετρικά από φωτιά, κατακλίζοντας τις αργές ευθύνες για απουσία συντονισμού.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εκκενώθηκε χθες τα ξημερώματα για προληπτικούς λόγους. Χθες η φωτιά είχε φτάσει στο 6ο, 7ο χλμ. στο ύψος του πεδίου βολής, ενώ ακούγονταν συνεχώς εκρήξεις από άσκαστα πυρομαχικά και η επικινδυνότητα βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο.

Ο Αλέξης Αγιαννιτόπουλος μάς έστειλε και μια φωτογραφία, ενός καμμένου σχολείου στον οικισμό Παλαγία. «Είναι κρίμα, είμαι καθηγητής και σπαραζει η ψυχή μου… » μάς είπε.

Το καμμένο σχολείο Παλαγίας.

Στο μεταξύ, μας μετέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν φήμες αγνώστου προελεύσεων, για μετανάστες που συνελήφθησαν κοντά σε εστίες φωτιάς. Από χθες άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες για 900 μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν παρανόμως στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι πυρκαγιές απειλούν την Αλεξανδρούπολη.

Πύρινο μέτωπο

Το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη βρισκόταν χθες σε εξέλιξη για 4η ημέρα, ενώ η φωτιά κινείτο ανεξέλεγκτη σε πολλές περιοχές. Ο Δήμος καλούσε σε άμεση απομάκρυνση τους κατοίκους των οικισμών Δίκελλα, Κόμαρος, Μέστη, Πλάκα, Ατάρνη, Μάκρη, Αύρα, Μεσημβρία, Συκκοράχη και Πέραμος.

Το Λιμενικό προχώρησε στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δίκελλων με δύο πλωτά και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

Η διαδικασία εκκένωσης των περιοχών είχε δημιουργήσει χάος στους δρόμους και τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές.

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, το οποίο ήταν χθες σε εξέλιξη και κινείτο είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχιζόταν η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούσαν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν επίσης δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των δήμων.

Η εκκένωση του νοσοκομείου

Η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Συνολικά εκκενώθηκαν 159 ασθενείς. Εκτός από τα νεογνά, 42 ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα νοσοκομεία της Καβάλας και της Ξάνθης και 94 ασθενείς με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ – οι 25 στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και οι 69 στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που μετατράπηκε σε νοσοκομείο Εκστρατείας.

Επίσης, 10 ασθενείς μεταφέρθηκαν από ΜΕΘ με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή και στην Καβάλα. Επισημαίνεται πως σε κάθε ασθενοφόρο υπήρχε γιατρός ή και νοσηλευτής που φρόντισαν για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών. Στην όλη επιχείρηση εκτός από το ΕΚΑΒ συμμετείχαν και δυνάμεις του υγειονομικού σώματος του στρατού.