Τ. Καρράς για πρωτόκολλο: «Πολλοί οι αθλητές, δεν μπορούν τα σωματεία»
Πλέον το θέμα γίνεται σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς κάποια σωματεία έχουν ξεκινήσει προπονήσεις και πολλά ξεκινούν σήμερα
Σε σοβαρό θέμα εξελίσσεται η εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Το οικονομικό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, καθώς τα σωματεία αδυνατούν να καλύψουν το κόστος, τόσο στις προπονήσεις, όσο και στους αγώνες.
Πλέον το θέμα γίνεται σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς κάποια σωματεία έχουν ξεκινήσει προπονήσεις και πολλά ξεκινούν σήμερα. Ακόμα και τώρα, οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε rapid test μία φορά την εβδομάδα για να συμμετέχουν στις προπονήσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας, Τάκης Καρράς είναι πρόεδρος της ιατρικής επιτροπή της ΕΠΟ και του ζητήσαμε να μας βάλει στο πνεύμα και για το τι σκέφτεται η Ομοσπονδία, αλλά και το τι θα ισχύσει τελικά:
«Κοιτάξτε, υπάρχουν δύο σκέλη σ’ αυτό το θέμα. Υπάρχει βασικά αυτό που ισχύει από τον Απρίλιο και έχουν προστεθεί κάποιες οδηγίες που αφορούν τους εμβολιασμένους, οι οποίοι μπορούν να εισέρχονται χωρίς τεστ στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Υποθέτουμε ότι η αναφορά που γίνεται για τους αθλητές κάτω των 17 ετών ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν self test, αφορά τα τμήματα υποδομής. Από τη στιγμή που δεν έχουμε μπει ακόμα σε αγωνιστικούς ρυθμούς, θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται σε rapid ή μοριακό τεστ. Η ΚΥΑ μάς καλύπτει μέχρι στιγμής και θα ακολουθήσουμε ό,τι ακριβώς λέει».
Εδώ όμως μπαίνουν δύο ακόμα βασικά θέματα. Το πρώτο είναι ποιος θα καλύψει το κόστος των rapid tests και το δεύτερο είναι τι γίνεται με την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα. «Στα επαγγελματικά πρωταθλήματα έχουν δοθεί οδηγίες για το πώς θα εισέρχεται ο κόσμος στο γήπεδο σε ποσοστό 80% της συνολικής χωρητικότητας. Στα ερασιτεχνικά ακόμα δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι». Και στα γήπεδα που δεν έχουν κερκίδα: «Οι οδηγίες αφορούν μόνο γήπεδο με κερκίδες και καθήμενους. Στα άλλα γήπεδα που είναι τελείως ανοιχτά, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Οι Ενώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις και θα πρέπει να συνδράμει και η αστυνομία. Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο είναι εφικτό. Θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά που συζητάμε ισχύουν σήμερα. Αύριο μπορεί να εκτοξευτούν τα κρούσματα και να μην ισχύει τίποτα».
Αυτό που δεν μπορεί κανείς να απαντήσει προς το παρόν, είναι το ποιος θα πληρώνει τα rapid tests των παικτών και γενικά των μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος. «Είναι ένα ζήτημα που δεν λύθηκε ούτε πέρυσι. Στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής βρέθηκε μία λύση με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά για το τοπικές Κατηγορίες είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Ο όγκος των αθλητών είναι πολύ μεγάλος. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς τα σωματεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», δηλώνει ο Τάκης Καρράς.
Στο υγειονομικό πρωτόκολλο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι ανεμβολίαστοι αθλητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test ή μοριακό τεστ. Θα στήνονται μία φορά την εβδομάδα στα σημεία που γίνεται δωρεάν; Ή θα πληρώνουν 20 ευρώ από την τσέπη τους; Πιο βολικό το πρωτό, αλλά είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό να κάνουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Και το σωματείο πλέον έχει σοβαρή ευθύνη για τους αθλητές του. Ο υπεύθυνος Covid που θα ορίζεται θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να ελέγχει τα πάντα, ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Πρόβλημα αποτελεί η συνέπεια των αθλητών που δεν φημίζονται για το ύψηλο αίσθημα ευθύνης.
Από το υγειονομικό πρωτόκολλο των ερασιτεχνικών Κατηγοριών που είχε συνταχθεί τον περασμένο Απρίλιο, ισχύουν:
– Υποχρεωτικός εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος με test αντιγόνου
για COVID 19 από διαπιστευμένα εργαστήρια πριν ξεκινήσουν οι
προπονήσεις.
– Ο έλεγχος πριν από τους αγώνες να είναι μοριακός (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα.
– Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.
– Ορισμός από τον σύλλογο ενός υπεύθυνου COVID-19 που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και λεπτομερείς ενημέρωση – εκπαίδευση από το άτομο αυτό όλων των αναμειγνυομένων
(ποδοσφαιριστών, προπονητών, βοηθητικού προσωπικού, παραγόντων) για
την τήρηση των κανόνων του πρωτοκόλλου.
– Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.
– Ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκόμενων ανά πάσα στιγμή σε ποδοσφαιρικό γήπεδο ( προπόνηση, επίσημος ή και φιλικός αγώνας) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα ογδόντα (80) άτομα. Επίσης, για την καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις γίνεται υποχρεωτικά χρήση του εντύπου «Κατάλογος εισερχομένων-εξερχομένων στην αθλητική εγκατάσταση (από 06/04/2021)».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News