Σπυράκια στο πρόσωπο: Γιατί εμφανίζονται και πώς θα τα εξαφανίσεις

Σπυράκια

Τα σπυράκια στο πρόσωπο, αυτά τα ενοχλητικά μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται τις πιο ακατάλληλες στιγμές, είναι μια κοινή ανησυχία του δέρματος. Τι τα προκαλεί όμως και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά;

Γιατί εμφανίζονται τα σπυράκια στο πρόσωπο;

Υπερβολική λιπαρότητα

Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν πάρα πολύ σμήγμα, οι πόροι μπορεί να φράξουν, οδηγώντας σε σπυράκια.

Συσσώρευση νεκρών κυττάρων 

Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορεί να συσσωρευτούν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και να φράξουν τους πόρους, παρέχοντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Βακτήρια:

Τα βακτήρια Propionibacterium acnes ευδοκιμούν στους φραγμένους πόρους, οδηγώντας σε φλεγμονή και σχηματισμό σπυριών.

Ορμονικές μεταβολές

Οι διακυμάνσεις των ορμονών, ειδικά κατά την εφηβεία, την έμμηνο ρύση ή την εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν ξεσπάσματα ακμής.

Δίαιτα

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένα τρόφιμα, ιδίως τα γαλακτοκομικά και τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορεί να συνδέονται με την ακμή.

Φάρμακα:

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στεροειδών, αντισπασμωδικών ή ακόμα και κατά την παύση χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί να προκαλέσουν ακμή ως παρενέργεια.

Καθημερινές δραστηριότητες που προκαλούν σπυράκια στο πρόσωπο.

Γέμισες ξαφνικά σπυράκια στο πρόσωπο; Εσωτερικά ή εξωτερικά, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα;

Ενώ η γενετική και οι ορμονικές διακυμάνσεις παίζουν σημαντικό ρόλο, οι καθημερινές σου δραστηριότητες μπορούν επίσης να ευθύνονται σε αυτή την έξαρση.

Αγγίζεις το πρόσωπό σου

Το συχνό άγγιγμα του προσώπου μπορεί να μεταφέρει βρωμιά, σκόνη και βακτήρια από τα χέρια σου οδηγώντας σε φραγμένους πόρους και εν τέλει σε σπυράκια.

Έχεις κακή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας

Δεν καθαρίζεις τακτικά ή επαρκώς το πρόσωπό σου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση ελαίου και νεκρών κυττάρων του δέρματος. Και μάντεψε: εμφανίζονται σπυράκια στο πρόσωπο

Δεν δίνεις βάση στο μακιγιάζ

Χρησιμοποιείς ληγμένα προϊόντα μακιγιάζ, δεν καθαρίζεις τα πινέλα σωστά ή χρησιμοποιείς λάθος καλλυντικά. Φρόντισε να έχεις μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ και να καθαρίζεις τακτικά τα εργαλεία μακιγιάζ.

Έχεις στρες

Παντού κολλάει το άγχος! Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να εμφανιστούν ως σπυράκια στο πρόσωπο.

Δεν κοιμάσαι καλά

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και την ικανότητα του δέρματος να επουλώνεται, οδηγώντας σε σπυράκια στο πρόσωπο.

Δεν βάζεις προσεκτικά τα προϊόντα για τα μαλλιά

Ορισμένα προϊόντα για τα μαλλιά, ειδικά εκείνα που περιέχουν έλαια, μπορεί να στάξουν στο πρόσωπο και να φράξουν τους πόρους.

Ιδρώνεις υπερβολικά

Ο ιδρώτας μπορεί να αναμιχθεί με ρύπους και έλαια στο δέρμα, οδηγώντας σε φραγμένους πόρους. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό μετά από προπονήσεις, εάν ο ιδρώτας δεν ξεπλένεται αμέσως.

Ακουμπάς στο πρόσωπο το κινητό τηλέφωνο

Τα κινητά τηλέφωνα είναι συχνά καλυμμένα με βακτήρια. Το να τα κρατάς στο πρόσωπό σου μπορεί να μεταφέρει αυτά τα βακτήρια, οδηγώντας σε ακμή.

Δεν αλλάζεις συχνά μαξιλαροθήκη

Οι βρώμικες μαξιλαροθήκες μπορεί να φιλοξενούν ακάρεα, σκόνη, έλαια και βακτήρια, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στο δέρμα σου καθώς κοιμάσαι. Πλύνε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα για να ελαχιστοποιήσεις αυτόν τον κίνδυνο.

Αν και είναι αδύνατο να ελέγξεις όλους τους παράγοντες που προκαλούν σπυράκια, η επίγνωση αυτών των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να σε βοηθήσει να υιοθετήσεις μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης και οι μικρές αλλαγές να σε βοηθήσουν να διώξεις τα σπυράκια από το πρόσωπο.

Πώς να κάνεις τα σπυράκια στο πρόσωπο να φύγουν:

Σωστή ρουτίνα περιποίησης 

Η περιποίηση της επιδερμίδας του δέρματος γίνεται με τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας: Καθάρισε σχολαστικά το πρόσωπό σου, κάνε απολέπιση και χρησιμοποίησε προϊόντα κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σου.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Για σοβαρή ακμή, οι δερματολόγοι μπορεί να συνταγογραφήσουν τοπικά ρετινοειδή, αντιβιοτικά ή φάρμακα από το στόμα, όπως η ισοτρετινοΐνη.

Χημικό πίλινγκ

Διαδικασίες όπως τα χημικά πίλινγκ, η θεραπεία με λέιζερ ή η μικροδερμοαπόξεση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σπυράκια στο πρόσωπο αλλά και τις ουλές που αφήνουνι.

Μην τα πειράζεις

Το σκάσιμο των σπυριών (popping) μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και περαιτέρω μολύνσεις. Είναι καλύτερο να τα αφήσεις να επουλωθούν με φυσικό τρόπο ή να αναζητήσετε επαγγελματικές θεραπείες.

Σπιτικές θεραπείες για τα να κάνεις τα σπυράκια στο πρόσωπο να φύγουν

Πολλά φυσικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, να “σκοτώσουν” τα βακτήρια και να απολαύσεις ένα πιο καθαρό δέρμα χωρίς σπυράκια στο πρόσωπο.

Έλαιο τεϊόδεντρου 

Γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και να “μαράνει” τα σπυράκια στο πρόσωπο.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις;

Αραίωσε μερικές σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου σε λίγες σταγόνες έλαιο φουντούκι και εφάρμοσέ το στα σπυράκια με μια μπατονέτα.

Μέλι

Το μέλι έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και την καταπράυνση του δέρματος.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις;

Βάλε μια μικρή ποσότητα ακατέργαστου μελιού απευθείας πάνω στο σπυράκι, άφησέ το να δράσει για 30 λεπτά και ξέπλυνε.

Αλόη βέρα

Το τζελ αλόης βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ερεθισμού από τα σπυράκια.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις;

Πάρε λίγο εκχύλισμα, τζελ, από ένα φύλλο αλόης βέρα και τοποθέτησέ το απευθείας στο σπυράκι. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και ξέπλυνε το πρόσωπό σου.

Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν σπυράκια στο πρόσωπο.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις;

Ζέστανε το πράσινο τσάι, άφησέ το να κρυώσει και εφάρμοσε το στο δέρμα χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι. Ξέπλυνε μετά από 10 λεπτά.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πώς να τον χρησιμοποιήσεις;

Φτιάξτε μια πάστα αναμειγνύοντας σκόνη κουρκουμά με λίγο νερό. Τοποθέτησέ τη στο σπυράκι και ξέπλυνε μετά από 10-15 λεπτά.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια που προκαλούν τα σπυράκια στο πρόσωπο.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις;

Κόψε σε φέτες μια σκελίδα σκόρδο και τρίψε την στο σπυράκι για λίγα λεπτά. Ξέπλυνε με χλιαρό νερό.

Χυμός λεμονιού

Το κιτρικό οξύ στο λεμόνι δρα ως στυπτικό και μπορεί να “στεγνώσει” τα σπυράκια.

Πώς να τον χρησιμοποιήσεις;

Βάλε φρέσκο χυμό λεμονιού στο σπυράκι πριν από τον ύπνο και ξέπλυνε το πρωί.

Αν και τα σπυράκια στο πρόσωπο είναι μια κοινή ανησυχία, το να καταλάβεις γιατί τα εμφανίζεις και να υιοθετήσεις μία υγιή καθημερινότητα θα βοηθήσει  στη διαχείριση και τη μείωση της εμφάνισής τους. Εάν βέβαια αντιμετωπίζεις επίμονη ακμή, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο για μια εξατομικευμένη προσέγγιση.