Επί τάπητος η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας – Αγαπηδάκη με Αντωνάκη για τον «Προσωπικό Γιατρό» –
Η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη συζήτησε μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών
Η αν. υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τους τομείς ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους οποίους στοχεύει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του μοντέλου του «Προσωπικού Γιατρού» προχθές στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των Ιατρικών Τμημάτων της χώρας ανάμεσα στους οποίους και του Πανεπιστημίου Πατρών, τον καθηγητή Γιώργο Αντωνάκη.
Ειδικότερα η κ. Αγαπηδάκη παρουσίασε τους εξής τομείς:
α) στην αναβάθμιση του μοντέλου της θητείας των νέων ιατρών από «ιατροί υπαίθρου» ως «προσωπικοί ιατροί», στην εκπαίδευση όλων των Προσωπικών Ιατρών και την περαιτέρω υποστήριξη τους ώστε να διευκολύνονται στον ρόλο τους καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών,
β) στη δημιουργία οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των Γενικών Ιατρών και Παθολόγων στη χώρα μας, καθώς και
γ) στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αποστολή τόσο την εκπαίδευση όσο και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, όπως συμβαίνει με τις πανεπιστημιακές κλινικές που υπάρχουν ήδη στη χώρα, επισημαίνοντας ότι στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πολιτών και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία.
«Ο πλουραλισμός της ΠΦΥ, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρικού δυναμικού της είχαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της πανδημίας COVID-19. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία μονοθεματική προσέγγιση της ΠΦΥ, ενώ τα μαθήματα της πανδημίας δεν έγιναν αντιληπτά με σαφήνεια στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας. Με τις νέες εξαγγελίες προστίθεται και η ανειδίκευτη προσέγγιση στην ΠΦΥ. Προφανώς η στοχοθεσία έχει να κάνει με την ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού, με την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας να μένει ως ύστατη σκέψη» δήλωσε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου και εξήγησε:
«Εντεκα χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, έχουν ξεθωριάσει στον χρόνο οι συμβάσεις των ειδικών ιατρών (πλην προσωπικού ιατρού), με αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και θανάτους συναδέλφων που έχουν αποδυναμώσει το δίκτυο, γεγονός ιδιαίτερα φανερό σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές».
Ειδικότερα σημειώνει: «Εφτασε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσω της επενδυτικής βαθμίδας και ακόμη εφαρμόζονται μνημονιακοί προϋπολογισμοί στην υγεία και ιδίως στην ΠΦΥ, όπου η μοναδική μισθολογική αναβάθμιση αφορά αποκλειστικά τους προσωπικούς παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες της ΠΦΥ εξακολουθούν να αμείβονται με το απαξιωτικό 10€ ανά επίσκεψη. Αυτό επιφυλάσσει η Πολιτεία για τους έμπειρους ιατρούς της γειτονιάς που ήταν από τους μοναδικούς πυλώνες δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των λοκαντάουν. Με την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν ανεβάσει όλα τα κόστη λειτουργίας των ιατρείων (αυξήσεις βασικών τιμολογίων ενέργειας, ανάγκες για αναβάθμιση εξοπλισμού, ενοίκια, αυξήσεις βασικού μισθού προσωπικού ιατρείων κ.λπ.)».
Επίσης η κ. Μαστοράκου υπενθυμίζει ότι «παγωμένος στον χρόνο είναι και ο οικογενειακός παιδίατρος, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγράψει τα άλλα παιδιά της ίδιας οικογένειας ή να κάνει νέες εγγραφές, καθώς το σύστημα δεν του το επιτρέπει».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News