Σε άτυπο λοκντάουν η εστίαση για τους ανεμβολίαστους
Ο κλάδος διακατέχεται από ένα αίσθημα ανασφάλειας βλέποντας τα κρούσματα στην Αχαΐα να παραμένουν ψηλά.
Ο Αύγουστος βαίνει προς το τέλος του και η προσοχή των υγειονομικών αρχών στρέφεται στις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, αναταράξεις και αντιδράσεις προκαλούν στον κλάδο της εστίασης τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 13 Σεπτεμβρίου.
Από την συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα, στα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορoνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.
Πολλοί επαγγελματίες παρομοιάζουν τα νέα μέτρα με ένα μίνι lockdown, καθώς το 50% των πολιτών είναι ανεμβολίαστοι, άρα, οι δυνητικοί πελάτες του κλάδου μειώνονται στο μισό, όπως λένε. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στην εστίαση.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως για μια ακόμα φορά, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας για μέτρα που η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει, ενώ η εστίαση ανέμενε από την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ρευστότητα, ενίσχυση στο θέμα των ενοικίων αλλά και τη μέριμνα για τις αναστολές εργασίας.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος, τόνισε στην «ΠτΚ» ότι ο κλάδος βλέπει πως άλλος τρόπος για να δουλέψει, δεν υπάρχει εκτός από τον εμβολιασμό πελατών και προσωπικού. Ηδη οι εργαζόμενοι νιώθουν την πίεση του κόστους των δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα που θα επωμιστούν μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ κανένας εργοδότης δεν προτίθεται να το αναλάβει, ειδικά αν το προσωπικό που απασχολεί είναι πολυάριθμο.
«Φανταστείτε μια επιχείρηση εστίασης που απασχολεί 20 εργαζόμενους. Θα πρέπει να καταβάλλει το μήνα 1600 ευρώ για τα ράπιντ τεστ του προσωπικού. Κανείς δεν πρόκειται να το κάνει» τόνισε ο Γιάννης Σπυρόπουλος. Κατά συνέπεια, πολλοί εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να κάνουν το εμβόλιο.
Από την άλλη, ο κλάδος διακατέχεται από ένα αίσθημα ανασφάλειας βλέποντας τα κρούσματα στην Αχαΐα να παραμένουν ψηλά. Πολλοί φοβούνται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα λοκντάουν, τοπικού χαρακτήρα, γεγονός που θα επιφέρει νέο πλήγμα στην οικονομία. Προς το παρόν, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, ο καιρός είναι ευνοϊκός και βοηθά στο να παραμένουν ανοικτά τα καλοκαιρινά καταστήματα και οι πελάτες σε εξωτερικούς χώρους
Στα πρόθυρα νέων μέτρων
Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τον περιορισμό της πανδημίας (απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης) φαίνεται να αποδίδουν στις περιοχές που μπήκαν στο κόκκινο, μειώνοντας σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό την εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν επιδέχεται εφησυχασμού, δεδομένου ότι τα προγνωστικά μοντέλα του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται ήδη από την σημαντικά επιβαρυμένη εικόνα αρκετών ακόμα περιοχών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».
Συγκεκριμένα, με εφαρμογή αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα, η Ηλεία, η Εύβοια και η Κοζάνη, ο Έβρος, η Καβάλα, η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία.
Από την Δευτέρα 23/8 έως την Παρασκευή, στην Αχαΐα επιβεβαιώθηκαν 718 κρούσματα. Αναλυτικά: Δευτέρα 118, Τρίτη 184, Τετάρτη 122, Πέμπτη 154, Παρασκευη 140.
Μετά τα παραπάνω στοιχεία η Αχαΐα βρίσκεται στις περιοχές που «απειλούνται» με εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ενώ τα προγνωστικά μοντέλα του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News