Νοέμβριος 1974: Οι πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία
*Ο Βασίλης Μπεκίρης είναι τ. υφυπουργός.
Οι εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 διεξήχθησαν με απόλυτη τάξη και ευρεία συμμετοχή του ελληνικού λαού. Ηταν οι καλύτερες και οι ωραιότερες εκλογές που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Χωρίς φανατισμούς, χωρίς τις ακρότητες του παρελθόντος οι Ελληνες προσήλθαν στις κάλπες και ψήφισαν ελεύθερα.
Το ίδιο κλίμα παρατηρήθηκε και κατά την προεκλογική περίοδο. Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο ομοίαζε με χώρες της βορείου Ευρώπης και όλοι διαπίστωναν ότι κάτι είχε αλλάξει στη χώρα μας. Παράλληλα, όλοι εύχονταν το ήρεμο και ήπιο προεκλογικό κλίμα να διατηρηθεί και στο μέλλον.
Βέβαια, η ΝΔ. σαφώς είχε ένα μεγάλο προβάδισμα, διότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ήθελε να τιμήσει τον Κ. Καραμανλή, διότι οι τέσσερις μήνες μετά την 23η Ιουλίου κύλησαν ήρεμα και όλα έδειχναν ότι είχαμε οδηγηθεί ομαλά από τη δικτατορία στη Δημοκρατία. Η μετάβαση αυτή δεν ήταν εύκολη υπόθεση, διότι οι κίνδυνοι ενέδρευαν παντού. Ο Κ. Καραμανλής κατάφερε να παγιοποιήσει μια κατάσταση ομαλή, ώστε να ηρεμήσει ο τόπος από τις παλινωδίες και τις ανώμαλες καταστάσεις που είχε ζήσει μετά την αποχώρηση του Σερραίου πολιτικού το 1963.
Η εκλογική νίκη όμως δεν οφείλετο μόνο στην προσωπικότητα του Κ. Καραμανλή και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οφείλετο και στο γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εμφανίστηκε στον ελληνικό λαό τελείως διαφοροποιημένος από αυτό που έδειχνε την προδικτατορική περίοδο. Ηταν ένας πραγματικά ευρωπαίος ηγέτης, με νέες αρχές και νέες ιδέες. Εδειξε στον ελληνικό λαό το πραγματικό του πρόσωπο, γι’ αυτό και οι Ελληνες πολίτες πλησίασαν πολύ τη ΝΔ. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, τον οποίο προανήγγειλε, η νομιμοποίηση του κομμουνιστικού κόμματος, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η πρόθεση για εκκαθάριση του πολιτειακού προβλήματος, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και πολλές άλλες εξαγγελίες, έπεισαν τον Ελληνικό λαό ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν ένας νέος ηγέτης, ανανεωμένος και έτοιμος να εφαρμόσει στην Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπήρχε εκείνη την περίοδο στις ευρωπαϊκές χώρες.
Το ποσοστό που έλαβε το κόμμα της ΝΔ. ήταν κάτι το φανταστικό. Κανένας ηγέτης και κανένα κόμμα δεν είχε λάβει τόσο μεγάλο ποσοστό. Το 54,37% θεωρείται από τα μεγαλύτερα ποσοστά, όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για τις ευρωπαϊκές χώρες. Με το ποσοστό αυτό, το οποίο αντιστοιχεί σε 2.669.133 ψήφους, η ΝΔ. εξέλεξε 220 βουλευτές.
Τα άλλα κόμματα πήραν μικρά ποσοστά, λόγω του ότι η ΝΔ. δεν τους άφησε περιθώριο. Πιο συγκεκριμένα, η Ενωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, με Αρχηγό τον Γ. Μαύρο, πήρε 1.002.559 ψήφους, ήτοι ποσοστό 20,42% και 60 βουλευτικές έδρες. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε 666.413 ψήφους, ήτοι ποσοστό 13,58% και εξέλεξε 12 βουλευτές. Τέλος, η Ενωμένη Αριστερά πήρε 464.787 ψήφους, ήτοι ποσοστό 9,47% και 8 βουλευτικές έδρες.
Ο Κ. Καραμανλής έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα σε όλη την κοινωνία. Ετσι, οι συνδυασμοί του πλαισιώθηκαν από προσωπικότητες οι οποίες διακρίνονταν για το ήθος τους και ήταν οπωσδήποτε επιτυχημένες στον επαγγελματικό τους χώρο. Στους κόλπους της ΝΔ. συμπεριλήφθησαν πολλοί νέοι πολιτικοί κεντρώας προελεύσεως, οι οποίοι εκόσμησαν τα ψηφοδέλτια πολλών εκλογικών περιφερειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νομός Αχαΐας, όπου το ψηφοδέλτιο συμπεριελάμβανε ό,τι καλύτερο υπήρχε τότε στην κοινωνία του Νομού. Επικεφαλής, βέβαια, του ψηφοδελτίου ήταν ο Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός προχουντικός Βουλευτής. Οι άλλοι υποψήφιοι, κατά σειρά εκλογής, ήταν ο συγγραφέας, τότε νεαρός δικηγόρος και ο Βενιαμίν του ψηφοδελτίου, Βασίλης Μπεκίρης, ο Ν. Πατρώνης, δικηγόρος, ο Διομήδης Ψηλός, καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Ανδρέας Ζαΐμης, δικηγόρος, ο Τάκης Νικολόπουλος, δικηγόρος Αθηνών, ο Κώστας Οικονομίδης, διπλωμάτης με καλές σπουδές στο εξωτερικό και ο κορυφαίος ποινικολόγος των Πατρών Διονύσιος Αργυρόπουλος. Στις εκλογές εκείνες η ΝΔ. εξέλεξε στον Νομό Αχαΐας 6 βουλευτές, κατά τη σειρά που αναφέρονται πιο πάνω. Δεν εξελέγησαν ο Δ. Αργυρόπουλος και ο Κ. Οικονομίδης, οι οποίοι από πλευράς προσόντων υπερείχαν όλων μας.
Για την ιστορία, τα άλλα κόμματα εξέλεξαν από ένα μόνο βουλευτή. Ετσι, από την Ενωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις εξελέγη ο Γ. Παπαγιαβής, προχουντικός βουλευτής και Υφυπουργός Γεωργίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο αείμνηστος ιατρός Νικόλαος Βγενόπουλος. Βέβαια, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Αχαΐας αυξήθηκε, διότι με ένσταση στο Εκλογοδικείο κέρδισε την έδρα του Τάκη Νικολόπουλου ο Μένιος Κουτσόγιωργας από το ΠΑΣΟΚ.
*Ο Βασίλης Μπεκίρης είναι τ. υφυπουργός.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News