Γλυπτά του Παρθενώνα: «Παιδαριώδης, αγενής και ντροπιαστική» η συμπεριφορά Σούνακ, λέει ιστορικό στέλεχος των Εργατικών

Eκτίμησε μάλιστα πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ο δανεισμός των Γλυπτών να πραγματοποιηθεί αλλά αυτό να μην σημαίνει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στη Βρετανία.

Γλυπτά του Παρθενώνα

«Παιδαριώδη, αγενή και ντροπιαστική» χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τη συνάντησή τους το ιστορικό στέλεχος των Εργατικών και μέλος της Βουλής των Λόρδων στη Βρετανία, Άλφρεντ Νταμπς.

Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN και στην Χριστίνα Ορφανίδου εκτίμησε μάλιστα πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ο δανεισμός των Γλυπτών να πραγματοποιηθεί αλλά αυτό να μην σημαίνει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στη Βρετανία.

«Νομίζω ότι συμπεριφέρεται σαν 5χρονο παιδί. Είναι παιδαριώδες, νομίζω ότι είναι σοκαριστικό και εντελώς αγενές προς τον πρωθυπουργό μιας φίλης χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μιας χώρας με την οποία έχουμε στενούς δεσμούς. Οπότε εγώ το βρίσκω απολύτως σοκαριστικό και νομίζω ότι είναι και ντροπιαστικό και για τη Βρετανία.

Δε συμπεριφέρεται έτσι ένας ενήλικας πολιτικός», είπε σχετικά με τη συμπεριφορά Σούνακ και συμπλήρωσε πως, και ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, «ήταν πολύ επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο πρωθυπουργός μας».

 

«Ο ευκολότερος τρόπος να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ακρόπολη είναι μέσω δανεισμού»

Ο κ. Νταμπς μίλησε και για το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο. «Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα για κάθε έργο τέχνης να επιστρέψει στη χώρα από την οποία προέρχεται. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ένα ειδικό επιχείρημα υπέρ των μαρμάρων λόγω του συνόλου του έργου. Και το να έχεις ένα μέρος του στην Αθήνα και ένα μέρος του στο Λονδίνο δεν είναι ένας o ενδεδειγμένος τρόπος να δείξεις ολόκληρο το έργο τέχνης.

Τώρα υπάρχει πρόβλημα με την νομοθεσία και ο ευκολότερος τρόπος για να επιστρέψουν τα μάρμαρα στην Ακρόπολη είναι μέσω δανεισμού», τόνισε, ωστόσο συμπλήρωσε πως, «τo ρήμα “δανείζω” θα σήμαινε ότι ανήκουν στη Βρετανία και η Ελλάδα δε θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο».

«Ο Στάρμερ δε δεσμεύτηκε για επιστροφή των Μαρμάρων στην κατοχή της Ελλάδα»

Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, «καταλαβαίνω και σέβομαι το επιχείρημα που προβάλλετε και που προβάλλει η Ελλάδα, προσωπικά θα ήθελα να δω τα μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ανήκουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο αρχηγός του εργατικού κόμματος δε δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο. Δεν είπε δηλαδή ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν, αλλά νομίζω ότι σε μια (μελλοντική) κυβέρνηση Εργατικών, θα βρεθεί να ασκούν μεγάλη πίεση πολλοί από εμάς.

Κοιτάξτε, ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε τη φιλία μας με την Ελλάδα σωστά και η επιστροφή των μαρμάρων είναι ο τρόπος για να το κάνουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τη σωστή φόρμουλα, έτσι ώστε το δάνειο να μη σημαίνει απλώς ότι τα μάρμαρα είναι ακόμα βρετανικά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα μάρμαρα θα έπρεπε να ήταν ποτέ Βρετανικά, υπάρχουν εδώ γιατί τα έφεραν εδώ. Καταλαβαίνω την ευαισθησία της Ελλάδας και νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε αυτήν την ευαισθησία».