Τι θέλαμε και μπλέξαμε

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διεθυντής Σύνταξης εφημερίδας «Πελοπόννησος»/

Πολύ σωστά το θέτουν οι ενιστάμενοι. Τι θέλαμε και μπλέξαμε με τους γάμους των ομοφύλων; Ηταν τόσο επείγον και αναγκαίο; Για τα ζευγάρια των μη ομοφύλων και σε ετεροφυλόφιλους, πράγματι, δεν υπήρχε καμία πίεση. Αλλοι είναι ήδη παντρεμένοι με άτομα του αντιθέτου φύλου και άλλοι όχι, αλλά έτσι και πουν το μεγάλο Ναι, θα παντρευτούν άτομα του αντιθέτου φύλου επίσης. Επομένως, προς τι αυτή η βιάση; Γιατί ο διχασμός. Οι πολλοί δεν έχουν θέμα. Γιατί αφήνουμε τους πολλούς και πιάνουμε τους λίγους. Τι θέλουν οι λίγοι και μας ανακατεύουν;

Όλα αυτά τα ερωτήματα πλανώνται στις συναναστροφές και στη δημόσια σφαίρα. Αν απαντήσεις ότι η έννοια του δικαιώματος δεν καθορίζεται από μειοψηφίες και πλειοψηφίες, πέφτεις πάνω σε συνοφρυωμένα βλέμματα. Καλά μας είχαν καταλάβει τι κουμάσια είμαστε. Αλλά έχουν έτοιμη τη ζυγισμένη απάντηση: Τι δικαίωμα έχεις και τι δεν έχεις, ρυθμίζεται με βάση τη γενική αντίληψη περί δικαίου και περί ορθού. Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε όχι μόνο τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς, αλλά ομοίως και τα όρια των ελευθεριών του άλλου.

Αλλά μπαίνουν και ιερά ζητήματα στη μέση. Η σεπτή υπόθεση της παραδοσιακής οικογένειας- πατέρας, μητέρα, παιδιά-, οι παρακαταθήκες των πατέρων της Εκκλησίας, η προσωπική και συλλογική δυσανεξία σε σχέση με τις ερωτικές επιλογές. Δεν έχω τίποτα με τους ομοφυλόφιλους, αρκεί να μη με ενοχλούν. Και όπως είναι γνωστό, είναι πολύ εύκολο να σε ενοχλήσει κάποιος άλλος, χωρίς καν να το έχει υπόψη του ότι σε ενοχλεί.

Δεν μπορείς να τα βάλεις με την Εκκλησία, η οποία έχει εξελιχθεί στο πιο συνοφρυωμένο και καταγγελτικό σώμα στη χώρα, με ιστορικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην κατακεραύνωση που ασφαλώς και παραμερίζει την υποχρέωση στην αυτοκριτική. Δεν μπορείς να τα βάλεις με συμπολίτες που έχουν σκληρή άποψη επί των ορίων του άλλου. Αν και αν ρωτήσεις τους ίδιους, σε ανύποπτες στιγμές, έχουν την άποψη ότι ούτε η παραδοσιακή οικογένεια πάει καλά. Πολλή ελευθεριότητα, πολύς νεωτερισμός, πολλή ακρότητα, πολύ Σόδομα, πολύ Γόμορα.

Αλλά τώρα, μπροστά στον μείζονα ηθικό, εθνικό κίνδυνο, καταπίνουμε την εισαγγελική μας διάθεση. Η οικογένεια είναι ιερή, είναι το κατάλληλο πλαίσιο για να γαλουχηθεί και να εξελιχθεί ένας άνθρωπος, με αγάπη, κατανόηση, αλληλεγγύη, ηρεμία, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τόσοι και τόσοι ισορροπημένοι άνθρωποι γύρω μας. Πού θα πάει; Δεν θα βρουν τους δολοφόνους του βενζινά-κακοποιού της Αθήνας; Θα διαπιστώσουμε ότι όλο και κάποια σεξουαλική απόκλιση βρίσκεται από πίσω. Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια στατιστική, την οποία και θα αποδεχθούμε εάν συμφωνεί με τις απόψεις μας. Διότι οι δημοσκόποι είναι μουλωχτά στοιχεία.

Δεν ξέραμε πού θα προτιμούσαμε να βρεθούμε αυτές τις μέρες. Στην κατήχηση βουλευτών της ΝΔ επί του επίμαχου νόμου ή στο τριήμερο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες; Ο πολιτικός κόσμος αρέσκεται να πρωτοτυπεί και να μας ψυχαγωγεί. Είμαστε σε καλά χέρια. Πέραν βεβαίως των ιεραρχών.