Διάγνωση με νέο χαράτσι υγείας: Η πρόταση Γεωργιάδη δυσαρεστεί γιατρούς και πολίτες
Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει 1 €για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 € για απεικονιστικές
Η μάχη της τιμής των διαγνωστικών εξετάσεων έχει ξεσπάσει. Από τη μία οι εργαστηριακοί γιατροί που ζητούν σωσίβιο διάσωσης από το υψηλότατο κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων τους, αλλά και το κλόου μπακ και από την άλλη ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης που επιχειρεί να μετακυλήσει το κόστος στο πορτοφόλι των πολιτών. Κάτι αντίστοιχο που έκανε τις προηγούμενες ημέρες και με τα φάρμακα.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών – των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και εργαστηριακός Αννα Μαστοράκου είπε στην «Πελοπόννησο»: «Εμείς ως διαγνωστικός κλάδος έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία να αυξήσει τον προϋπολογισμό των εξετάσεων, διότι έχουμε βγει θεωρητικά από το μνημόνιο, αλλά ο προϋπολογισμός παραμένει ίδιος. Η πρότασή μας ήταν να υπάρξει αύξηση 5-10 ευρώ ανάλογα με τον διαγνωστικό κλάδο» μας
Σημειώνουμε ότι όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη τότε οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα είναι υποχρεωμένα να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ με τη μορφή του κλόου μπακ.
Η ίδια εξηγεί ότι «ο εργαστηριακός κλάδος πλέον αργοσβήνει. Τους τελευταίους μήνες το κλόου μπακ αγγίζει το 50%. Παράλληλα είναι πολύ μεγάλες οι αυξήσεις στα αναλώσιμα, στα μηχανήματα, στη συντήρηση των μηχανημάτων και στη μισθοδοσία του προσωπικού. Πλέον είναι μη βιώσιμες οι ιδιωτικές μονάδες διάγνωσης. Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει έξτρα αμοιβή γνωμάτευσης για τους εργαστηριακούς γιατρούς. Η πρόταση του υπουργείου είναι να υπάρξει 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων που θα καταβάλει ο ασφαλισμένος. Αυτό μας έχει εξοργίσει, καθώς είναι προσβλητική για τον κλάδο και φυσικά καλείται να το πληρώσει ο ασφαλισμένος».
Η ίδια σημειώνει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί δεν μπορούν ούτε να συνταξιοδοτηθούν, καθώς το χρέος από το κλοου μπακ θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη του γιατρού. «Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση που επικρατεί στον εργαστηριακό χώρο, όπου επικρατεί αναβρασμός και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα ξεκινήσει κύκλος κινητοποιήσεων» σημειώνει η κ. Μαστοράκου.
Να σημειωθεί ότι η συνολική δημόσια δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια ώρα έχουν προστεθεί νέες εξετάσεις που διεξάγονται μέσω ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, λόγω της υπολειτουργίας των εργαστηρίων στις δημόσιες δομές, με κύρια αιτία την έλλειψη προσωπικού, αναγκαστικά οι πολίτες καταφεύγουν στον ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα.
Διαβάστε επίσης:
Απελευθερώνονται δρόμοι και πεζόδρομοι της Πάτρας: Μπαίνει τάξη στα τραπεζοκαθίσματα
Πάτρα: Κρίσιμα η φοιτήτρια με τη μηνιγγίτιδα – Μάχη των γιατρών στην Εντατική του Ρίου
Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου 1981 ο εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες και την Αθήνα – Δείτε τι άλλο συνέβη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News