Στον αέρα οι επενδύσεις
Της Χριστίνας Σταρακά, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας-τομέαρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής
Σοβαρή αναστάτωση και απογοήτευση επικρατεί μεταξύ γεωργών, κτηνοτρόφων, ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών και ιδιωτών, που στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα, μετά την πανδημία, θέλησαν να επενδύσουν αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις για απλοποιημένη και με γρήγορες διαδικασίες έγκριση και υλοποίηση επενδύσεων, μέχρι το τέλος του 2025, έχουν βρεθεί μπροστά σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές. Συνέπεια της κατάστασης είναι να έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για εμπρόθεσμη ολοκλήρωση έργων και απορρόφηση σχετικών ενισχύσεων. Σε κάθε στάδιο παρουσιάζονται προβλήματα.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ, σχετικά με την αξιολόγηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, η κυβέρνηση εξήγησε ότι 17 μέτρα τροποποιούνται ή αποσύρονται, διότι απρόβλεπτα προβλήματα κατέστησαν απαραίτητη μια εναλλακτική προσέγγιση για επίτευξη του στόχου, αποτελεσματικότερα». Μεταξύ αυτών, οι επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω ΣΔΙΤ, που αφορούν έργα ευθύνης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
i. Αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου
ii. Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Παλαικάστρου, Ιτάνου, Λασιθίου, Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και αξιοποίηση νερού,
iii. Μεταφορά-διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης
iv. Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Λάρισας–Ορφανών Καρδίτσας
v. Εκσυγχρονισμός ΤΟΕΒ Ταυρωπού,
vi. Φράγμα Μιναγιώτικο και δίκτυο.
Σε αυτήν τη βάση η Ελλάδα ζήτησε παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς τι της ζητήθηκε.
Επιπλέον υπάρχουν έργα-δράσεις που αν και δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, ωστόσο παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις και αναβολές. Πρόκειται για τα εξής:
1. Μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα με καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εκσυγχρονισμό πρωτογενούς τομέα, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και γενετική βελτίωση ζώων, πράσινος αγροτουρισμός.
2. Ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών
3. Ψηφιακός μετασχηματισμός αγροδιατροφικού τομέα, του γεωργικού Τομέα και εξωστρεφής Γεωργία.
Οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες αγωνιούν να μάθουν τι θα γίνει τελικά με την έγκαιρη εκτέλεση αυτών, που έχουν ήδη προγραμματίσει. Πολλές από τις επενδύσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες αύξησης του κόστους υλοποίησης και την απροθυμία κατασκευαστών να αναλάβουν στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν. Επίσης, προγράμματα όπως η αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν μπορούν να υλοποιηθούν μετά τις καθυστερήσεις, γιατί ήδη χάθηκε και η δεύτερη χρονιά φύτευσης δενδρυλλίων κ.λπ.
Τι ακριβώς ζήτησε η κυβέρνηση για τις επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω ΣΔΙΤ και για κάθε ένα από τα 6 έργα που αναφέρονται παραπάνω; Γιατί ζήτησε να αναθεωρηθούν; Ποιος ευθύνεται για τη μη υλοποίηση όσων προέβλεπε το αρχικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Τι ακριβώς σχεδιάζει για την υλοποίηση των έργων, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές να τα υλοποιήσουν;
Ποια η εξέλιξη για κάθε δράση και κάθε έργο για τον αγροδιατροφικό Τομέα όσον αφορά το ποσό χρηματοδότησης, τις αιτήσεις, τις οριστικές εγκρίσεις, ενστάσεις που εκκρεμούν, νομικές δεσμεύσεις, προκαταβολές που έχουν καταβληθεί, καθώς και τις μερικές πληρωμές ή εξοφλήσεις;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News