Αχαΐα: Οι ανατιμήσεις των υλικών θα γκρεμίσουν εργολήπτες
Η εικόνα θα επιδεινωθεί με το κόστος κατασκευής μετά τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, να έχει αυξηθεί κατά 20% με 30%
Έντονη ανησυχία επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο της περιοχής από τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, καθώς τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ομαλή εκτέλεση έργων, όπως αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου της Αχαΐας περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών, εκτιμώντας ότι η εικόνα θα επιδεινωθεί με το κόστος κατασκευής να έχει αυξηθεί κατά 20% με 30%.
Σημαντικές είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους σε βασικά υλικά που σχετίζονται με την υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών έργων, καθώς σε ορισμένες κατηγορίες αγγίζουν μέχρι και το 60%.
ΟΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ
Οι εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας έχουν ζητήσει από τον περασμένο Απρίλιο από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναθεώρηση στην τιμολόγηση των δημοσίων έργων, για την κάλυψη των σημαντικών αυξήσεων που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών.
Το θέμα εξετάστηκε χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση το διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αχαΐας, όπου ο πρόεδρος του φορέα Πέτρος Μαντάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο που συγκροτείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δυσκολεύονται να χειριστούν αυτή την νέα πραγματικότητα.
Όπως τόνισε στην «Π» ο Πέτρος Μαντάς, το πρόβλημα των ανατιμήσεων δεν αγγίζει τις ελάχιστες μεγάλες τεχνικές εταιρείες -τις λεγόμενες «Big 5»- οι οποίες λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων, έχουν την ευελιξία να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις.
Όμως, το 99% των επιχειρήσεων του κλάδου που κινούνται στο όριο της κερδοφορίας, βρίσκεται μπροστά σε μια δυσχερή κατάσταση όπου η πλειοψηφία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, ενώ για κάποιες θα υπάρξει και θέμα βιωσιμότητας.
Το πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολο για τις εταιρείες που έχουν σε υλοποίηση ενεργές συμβάσεις δημοσίων έργων, τις οποίες ανέλαβαν με συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού. Οι εταιρείες αυτές, τόνισε ο κ. Μαντάς, θα γίνουν ζημιογόνες και ως εκ τούτου θα απειληθεί η βιωσιμότητά τους.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υποδομών μπορεί και πρέπει να ασκήσει παρεμβατικές πολιτικές, μειώνοντας την πίεση που ασκείται από τις ανατιμήσεις των υλικών και της ενέργειας. Το βασικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είπε ο Πέτρος Μαντάς, είναι η αναθεώρηση της νομοθεσίας των έργων, με αναπροσαρμογή των συντελεστών τιμολόγησής τους.
Με αυτό τον τρόπο, το κράτος θα αναλάβει ένα μέρος του βάρους που προκύπτει από αυτές τις ανατιμήσεις, θα αποσυμπιέσει τις επιχειρήσεις του κλάδου και θα μειώσει τον κίνδυνο ολοκλήρωσης των συμβάσεων σε πολλά δημόσια έργα.
Αυξήσεις σε περίοδο αναθέρμανσης
Εξίσου σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο κλάδος της οικοδομής., τόνισε ότι οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά το τελευταίο εξάμηνο φτάνουν μέχρι και 60% και προκαλούν μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος κατασκευής των ιδιωτικών έργων, το οποίο μετακυλύεται στους ιδιώτες που έχουν μπει σε μια διαδικασία κατασκευής οικοδομής ή αγοράς κατοικίας.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, γιατί εμφανίζεται σε μια χρονική περίοδο όπου ο κλάδος των ιδιωτικών οικοδομικών έργων είχε μπει ξανά σε μια φάση αναθέρμανσης μετά από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης.
Τον Ιούνιο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίαζε μια αύξηση της τάξης του 8,6% σε όλη την Δυτική Ελλάδα, με 138 νέες οικοδομικές άδειες, ενώ μέσα σε έναν χρόνο εκδόθηκαν 1.568 νέες οικοδομικές άδειες με μια εντυπωσιακή αύξηση 36,8% η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας.
Ο Παναγιώτης Χελάς τόνισε ότι αφορμή γι΄αυτές τις ανατιμήσεις ήταν οι αυξήσεις στο πετρέλαιο, αλλά κατά την άποψή του υπάρχει και ένα συγκυριακό φαινόμενο αισχροκέρδειας, που τροφοδοτείται από την ανάκαμψη της ζήτησης πρώτων υλών στην Κίνα.
«Αυτό που ζητάμε εμείς σε κάθε κατεύθυνση είναι το κράτος να παρέμβει και να ελέγξει τυχόν κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στην αγορά και να βοηθήσει τον οικοδομικό κλάδο που βρισκόταν σε μια φάση αναθέρμανσης» τόνισε ο Παναγιώτης Χελάς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News