Μελίνα Δημητροπούλου: Κάθε αποτυχία μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για μάθηση, ανάπτυξη και εξέλιξη
Η Μελίνα Δημητροπούλου, από τον Πύργο της Ηλείας, που άγγιξε» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023 το απόλυτο άριστα, και είναι φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, πιστεύει ότι η επίτευξη στόχων συνδέεται με τη συνήθεια, στο να εστιάζουμε στο καλύτερο
Πρόγραμμα, μεθοδικότητα, συστηματικό διάβασμα, καλή προετοιμασία, αλλά και εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση και χαλάρωση ήταν τα μυστικά της επιτυχίας της. Πρόκειται για την πρωτοετή -σήμερα- φοιτήτρια της Ιατρικής με καταγωγή από τον Πύργο, Μελίνας Δημητροπούλου, που «άγγιξε» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023 το απόλυτο άριστα. Από τις κορυφαίες σε βαθμολογία, συγκέντρωσε συνολικά 19.355 μόρια και πέρασε πρώτη -με πραγματική προσπάθεια και θέληση- στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι υψηλές επιδόσεις της δικαίωσαν τους κόπους που κατέβαλε τόσο την περυσινή δύσκολη χρονιά όσο και τα προηγούμενα έτη που «έχτιζε» για να πετύχει το όνειρό της. Με εξαιρετικές διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς των θετικών επιστημών και με πρώτες θέσεις σε Ολυμπιάδες Φυσικής και Χημείας, μιλάει 3 ξένες γλώσσες και έχει πτυχίο αρμονίας στο πιάνο και το βιολί. Η ίδια αποδεικνύει πως οι άνθρωποι που έχουν όραμα και δουλεύουν σκληρά, αλλά και παραγωγικά, σίγουρα θα κατακτήσουν τα όνειρά τους, αποδεικνύοντας ότι κανένας στόχος δεν είναι αδύνατο να εκπληρωθεί.
-Θα ήθελα αρχικά, ανατρέχοντας στην παιδική σας ηλικία, να θυμηθείτε εάν υπήρξε κάποια στιγμή που γοητευτήκατε από την επιστήμη της ιατρικής.
Από μικρή είχα την περιέργεια να κατανοήσω τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, τη βιοχημεία του, τους μηχανισμούς των βιολογικών διαδικασιών, να καταλάβω πώς ένας γιατρός έχει τη δυνατότητα με τόση άνεση να βοηθάει τον άνθρωπο, να συνεισφέρει σημαντικά στο να βελτιώνει την ποιότητα ζωής, να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του. Σε ηλικία 12 ετών, κατόπιν εξετάσεων, στο Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά CTY Greece, πήρα μέρος σε καλοκαιρινό σχολείο της Θεσσαλονίκης με θέμα Βiomedical Sciences, το οποίο με ενθουσίασε. Αυτή η εμπειρία ήταν καθοριστική στο να θέσω ως στόχο την επιστήμη της ιατρικής.
-Ετσι προέκυψε η ιατρική στη ζωή σας…
Η προοπτική της ιατρικής αναδύθηκε από το γεγονός ότι για μένα αποτελεί σύνθεση όλων των θετικών επιστημών με ενσωματωμένα τα στοιχεία της ενσυναίσθησης και της διάστασης του κοινωνικού οφέλους. Αποτελεί μια πολυσύνθετη ανθρωποκεντρική επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται με απώτερο στόχο τη βοήθεια στον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.
-Ποια ήταν τα μυστικά της προετοιμασίας σας για να αντέξει η ψυχή σας, αλλά και το μυαλό σας, στην πρόκληση των πανελλαδικών εξετάσεων;
Η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν ισορροπημένη, καθώς είχα μια αρμονική κατανομή του χρόνου μεταξύ της μελέτης για τα μαθήματα και της σωματικής και ψυχικής ξεκούρασης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αφιέρωνα χρόνο, πέρα από τη μελέτη για τις εξετάσεις, σε μουσική, βιολί και πιάνο, χορό, βιβλία. Σίγουρα, η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι το αποτέλεσμα μιας υπερπροσπάθειας της τελευταίας χρόνιας, αλλά προκύπτει από μια συνολική και διαρκή διαδρομή σε όλα τα μαθητικά μου χρόνια.
-Υπήρξαν στιγμές που απογοητευτήκατε, που νιώσατε ότι δεν θα τα καταφέρετε; Και αν ναι, πώς διαχειριστήκατε αυτά τα συναισθήματα και τι σας έδινε δύναμη να συνεχίσετε;
Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Υπάρχουν και στιγμές που σίγουρα βιώνεις απογοήτευση και ματαιότητα. Ωστόσο, σε εκείνες τις στιγμές προσπάθησα να παρατηρώ, ώστε να μαθαίνω από τα λάθη μου, να βλέπω τη θετική πλευρά της αποτυχίας, έχοντας στον νου μου ότι «Αύριο είναι μια καινούργια μέρα» με τη δυνατότητα επανεκκίνησης.
-Περιγράψτε μου μια τυπική σας μέρα ως μαθήτρια της Γ’ Λυκείου. Ελεύθερο χρόνο είχατε;
Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, η Γ΄ Λυκείου είναι κυρίαρχα, όπως όλοι γνωρίζουμε, η χρονιά των εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. Τον όποιο ελεύθερο χρόνο, τον επένδυα στην προετοιμασία για τους διαγωνισμούς και στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
-Τι συναισθήματα νιώσατε όταν σας ανακοινώθηκε ότι μπήκατε πρώτη στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών; Αυτή η επιτυχία σας δημιούργησε άγχος για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια;
Ενιωσα πάρα πολύ μεγάλη χαρά για αυτήν μου την επιτυχία. Εχω συνειδητοποιήσει ότι στη σχολή μου συνυπάρχω με συμφοιτητές ανάλογων επιδόσεων και αισθάνομαι πολύ τυχερή και ευγνώμων για αυτό. Με την αλληλεπίδραση που υφίσταται μεταξύ μας βοηθάμε ο ένας τον άλλο στον κοινό στόχο, πάντα με τη συμβολή των καθηγητών μας, σε ένα από τα πιο δυναμικά περιβάλλοντα, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, του οποίου το επίπεδο, σύμφωνα με το σύστημα διεθνούς κατάταξης, είναι πολύ υψηλό.
-Ποιοι ήταν εκείνοι που σας στήριξαν από την αρχή της πορείας σας;
Σίγουρα, από τα πρώτα μαθητικά μου χρόνια, η οικογένειά μου με βοήθησε να κατανοήσω πως ο σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι η βαθμοθηρία και το «φαίνεσθαι», αλλά η ουσιαστική ανάπτυξη πέρα από την πρόσληψη γνώσεων, και η διαμόρφωση του «είναι». Υπήρχαν βέβαια και άνθρωποι που στήριξαν με αγάπη εμένα και τους συμμαθητές μου στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, στο οποίο φοίτησα. Αυτούς τους ανθρώπους τους θυμάμαι πάντα για όσα έκαναν για εμένα και κατέχουν διαχρονικά μια θέση στην καρδιά μου!!!
-Είσαστε μόλις 19 ετών. Υπάρχουν στιγμές που ακόμη κι εσείς που ξέρετε πόσο έχετε δουλέψει για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, νιώθετε ότι ζείτε ένα όνειρο;
Οταν σκέφτομαι πόσο έχω εργαστεί αδιάκοπα για να φτάσω σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ παρά να νιώσω υπερήφανη που τα κατάφερα, αλλά και ευγνώμων, γιατί βρέθηκαν δίπλα μου άνθρωποι που με στήριξαν.
-Εκτός από επιστήμονας, είσαστε μια νέα γυναίκα. Χρόνο να απολαμβάνετε τη ζωή έχετε; Τι σας δίνει χαρά;
Η χαρά για μένα έρχεται από πολλές πηγές, όπως την παρέα των φίλων μου, την οικογένειά μου, τις δραστηριότητες που έχω επιλέξει… τη μουσική και τον χορό, την παρακολούθηση μιας ταινίας, την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, την επαφή με τη φύση, τον εθελοντισμό.
-Τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους της ηλικίας σας που λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε σκέφτονται να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, είτε έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά σε σημείο να σταματήσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους;
Σε όσους έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά και νιώθουν απογοητευμένοι, θα έλεγα να αναλογιστούν ότι οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής και ότι κάθε αποτυχία μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για μάθηση, ανάπτυξη και εξέλιξη. Είναι σημαντικό να μη χάνουμε την ελπίδα, να δείχνουμε ισχυρή πρόθεση και αποφασιστικότητα, προκειμένου να πετύχουμε.
-Ποια εφόδια πρέπει να κατέχουν σήμερα οι νέοι για να αγγίξουν τα όνειρά τους;
Τα βασικά εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι σήμερα είναι εργατικότητα, εντιμότητα, ευελιξία, κριτική σκέψη και προσαρμοστικότητα. Η καλλιέργεια των ταλέντων και των δεξιοτήτων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για προσωπικό όφελος, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Και όπως είχε πει και ο Νίκος Καζαντζάκης «Φτάσε όπου δεν μπορείς, παιδί μου»!
-Τι μαθαίνει κανείς πετυχαίνοντας τους στόχους του;
Η επίτευξη στόχων συνδέεται με τη συνήθεια, στο να εστιάζουμε στο καλύτερο, να πετυχαίνουμε όλο και πιο συχνά και με μεγαλύτερη ευκολία . Η επιτυχία τότε γίνεται στάση ζωής που αλλάζει ριζικά την οπτική μας για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News