Εσωκομματικές ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για δύο – Δημοσκόπηση του pelop.gr

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η εσωκομματική αναμέτρηση στη Δυτική Ελλάδα, όπου το κόμμα της αντιπολίτευσης διατηρεί υψηλά εκλογικά ποσοστά. Το γκάλοπ: για τις προοπτικές της παράταξης, τη δημοτικότητα και καταλληλότητα όλων των υποψηφίων αρχηγών, την επιρροή τους και την πρόθεση ψήφου σε α’ και β’ γύρο

ΠΑΣΟΚ

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο στις Εθνικές εκλογές του 2023 όσο και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έλαβε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου. Είναι εύλογη λοιπόν η προσοχή που ήδη έχουν δώσει στην περιοχή, οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος. Την θεωρούν «βαρόμετρο» και «σημαντική δεξαμενή». Τα ευρήματα της σχετικής δημοσκόπησης που ανέθεσε η «Π»  επιβεβαιώνουν ότι, στην Π.Δ.Ε. το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους δείκτες (προοπτικές του κόμματος, δημοτικότητα των στελεχών του, ποσοστά πρόθεσης ψήφου κ.α) καταγράφεται με ισχυρότερα ποσοστά σε σύγκριση με την Επικράτεια.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και οι προοπτικές του, το 55,4% του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι «μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» και το 43% διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται συσπειρωμένοι και αισιοδοξούν για το μέλλον του κόμματος σε ποσοστά από 80% έως 85%.

Ως προς τις δημοτικότητες, στον γενικό πληθυσμό την υψηλότερη έχει ο Ν. Ανδρουλάκης (48,4%), παράλληλα όμως και την υψηλότερη αρνητική. Δεύτερος ο Π. Γερουλάνος (47,2%), η δημοτικότητα του οποίου αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την βελτίωση του σε δείκτες που εξαρτώνται από αυτή.  Τέταρτος εμφανίζεται ο Χ. Δούκας (41,5%).

«Καταλληλόλητα» υποψηφίων για την ηγεσία ΠΑΣΟΚ: Στα «ευρύτερα» εκλογικά σώματα ο Χ. Δούκας προηγείται ελαφρά του Ν. Ανδρουλάκη. Στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ συμβαίνει -σε έκταση- το αντίστροφο. Επισημαίνουμε επίσης ότι η σειρά κατάταξης τους είναι άλλη στην «δημοτικότητά» και άλλη στην «καταλληλόλητα», με άλλα λόγια υπάρχει τμήμα εκλογέων που δεν έχει θετική γνώμη για τον Χ. Δούκα αλλά τον θεωρεί καταλληλότερο από τον Ν. Ανδρουλάκη και το αντίστροφο. Κατά συνέπεια,  ο Ν. Ανδρουλάκης πρέπει να βελτιώσει την «καταλληλόλητα» του και ο Χ. Δούκας την «δημοτικότητα» του.

Όριο εκλογικής επιρροής: Η πιθανότητα να λάβουν την ψήφο όσων δηλώνουν πρόθεση να μετέχουν στις εκλογές, είναι υψηλή σε αρκετούς υποψήφιους. Πιθανό είναι να ψηφίσουν τον Ν. Ανδρουλάκη το 61,7%, τον Χ. Δούκα το 56,3%, τον Π. Γερουλάνο το 50,4% και τον Μ. Κατρίνη το 44,2%. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από το εκλογικό σώμα δεν έχουν αποφασίσει οριστικά και ότι οι υποψήφιοι έχουν έντονο «ανταγωνισμό». Ότι κατά την προεκλογική περίοδο μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Πρόθεση ψήφου Α γύρου: Εάν είχαμε εκλογές σήμερα και εάν ψήφιζαν όσοι σήμερα δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται, στην ΠΔΕ, θα είχαμε αποτελέσματα που φέρνουν πολύ κοντά (στα όρια του στατιστικού λάθους) τον Ν. Ανδρουλάκη με 24,6% και τον Χ. Δούκα με 23,4%. Οι άλλοι υποψήφιοι θα ελάμβαναν: Α. Διαμαντοπούλου 14,5%, Μ. Κατρίνης 13,3% και Π. Γερουλάνος 10,5%. Στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ», οι 2 πρώτοι όπως και η σειρά κατάταξης παραμένουν ίδια, μεταβάλλεται όμως το εύρος της διαφοράς, υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη.

Πρόθεση ψήφου Β γύρου – (Χ. Δούκας- Ν. Ανδρουλάκης): Στην ΠΔΕ οι δύο υποψήφιοι λαμβάνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Τον Ν. Ανδρουλάκη, στον 2ο γύρο,  επιλέγει σε μεγαλύτερο ποσοστό το εκλογικό σώμα του Π. Γερουλάνου και της Α. Διαμαντοπούλου. Τον Χ. Δούκα επιλέγει αναλογικά περισσότερο το εκλογικό σώμα των Μ. Κατρίνη, Μ. Αποστολάκη και Γ. Κανελλάκη.

Δυο λόγια για την κάθε υποψηφιότητα:

Νίκος Ανδρουλάκης: Στην ΠΔΕ καταγράφεται με πολύ υψηλότερα ποσοστά από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε όλους τους δείκτες υπερτερεί των συνυποψηφίων του. Στον βαθμό όμως που το εκλογικό σώμα διευρύνεται και σε αυτό εντάσσονται και εκλογείς που το 2024 και το 2023 είχαν κάνει άλλη επιλογή από ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, τότε στην «καταλληλόλητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» και στην πρόθεση ψήφου οι επιδόσεις του είναι πολύ κοντά στις επιδόσεις του Χ. Δούκα. Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Χάρης Δούκας: Στην ΠΔΕ, καταγράφεται με ποσοστά υψηλότερα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε όλους τους δείκτες είναι πολύ κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη. Η δημοτικότητα του δεν καταγράφεται σε επίπεδα ανάλογα των «σκληρών δεικτών ψήφου» και αυτό περιορίζει το «όριο εκλογικής επιρροής» του. Ως προς την ψήφο, στην ΠΔΕ ανταγωνίζεται τον Ν. Ανδρουλάκη στα όρια του στατιστικού λάθους. Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Π. Γερουλάνος: Καταγράφει ψηλό βαθμό γνώσης και δημοτικότητα ανάλογη αυτής του πρώτου Νίκου Ανδρουλάκη. Η υποψηφιότητα του «λειτουργεί» στον βαθμό που το εκλογικό διευρύνεται και με εκλογείς που το 2024 ή το 2023 δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.  Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ή το 2023 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στην παρούσα φάση, στην ΠΔΕ απέχει πολύ από το να διεκδικήσει την μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

Διαμαντοπούλου: Καταγράφει ψηλό βαθμό γνώσης και δημοτικότητα. Είναι 3η στην καταλληλόλητα. Η υποψηφιότητα της, στην ΠΔΕ, «λειτουργεί» περισσότερο στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο έξω από αυτό. Επιλέγεται από ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Κατρίνης Μιχάλης: Καταγράφει ψηλό βαθμό γνώσης αλλά με περιθώρια βελτίωσης. Ομοίως η δημοτικότητά του. Στους εκλογικούς δείκτες («καταλληλόλητα για πρόεδρος», «εκλογική επιρροή», «πρόθεση ψήφου») καταγράφεται σε απόσταση 10 μονάδων από τους δύο πρώτους και πλήρως ανταγωνιστικά με την Α. Διαμαντοπούλου.

 

 

  1. Το ΠΑΣΟΚ και οι προοπτικές του

Από την ερώτηση: «Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα;»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 1

Σχόλια:

  • Στην ερώτησή μας εάν οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα το 55,4% συμφωνεί ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» και το 43% διαφωνεί.
  • Αναλύοντας τις απόψεις ανάλογα με την «σχέση» των ερωτώμενων με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οι ψηφοφόροι του (Ευρωεκλογές 2024, ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ (διαχρονικά: έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλ.αναμετρήσεις), θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές), αισιοδοξούν για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά από 80% έως 85%.
  • Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αντίστοιχες έρευνες σε Πανελλήνιο επίπεδο, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, οι αισιόδοξοι για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι στην Π.Δ.Ε. κατά 20% περίπου περισσότεροι από όσους στην υπόλοιπη Ελλάδα και αποτελούν πλειοψηφία, σε αντίθεση με την υπόλοιπο Ελλάδα που αποτελούν μειοψηφία. Στην πανελλήνια έρευνα της GPO (1-3/7/2024) θετικά απαντούν (Ναι και μάλλον ναι) το 36,3% και στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ» 84,3%. Στην ΠΔΕ τα % για το ΠΑΣΟΚ είναι υψηλότερα.

 

  1. Δημοτικότητα υποψηφίων

Από την ερώτηση: «Τι γνώμη έχετε για το κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα που θα σας αναφέρω; Θετική, μάλλον θετική, ούτε θετική ούτε αρνητική μάλλον αρνητική, αρνητική;»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 2

 

Σχόλια:

  • Στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024) την υψηλότερη δημοτικότητα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης (66,1%) ενώ το ποσοστό των αρνητικών γνωμών καταγράφεται στο 31,1%. Σε πανελλαδικό επίπεδο (Έρευνα Prorata) η δημοτικότητά του καταγράφεται στο 60%.
  • Δεύτερος σε δημοτικότητα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024) είναι ο Χ. Δούκας με θετικές γνώμες 60,5% και με τις αρνητικές γνώμες να φθάνουν στο 29,4%. Πανελλαδικά (Έρευνα Prorata) η δημοτικότητά του καταγράφεται στο 47%.
  • Τρίτος σε δημοτικότητα είναι ο Π. Γερουλάνος (59,3%) (πανελλαδικά Prorata: 48%) και τέταρτος ο Μ.Κατρίνης (57,1%) (πανελλαδικά Prorata: 23%). Ακολουθεί σε δημοτικότητα η Α. Διαμαντοπούλου με θετικές γνώμες στο 54,2% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024). Για όλους υπάρχει θετική αναλογία θετικών / αρνητικών γνωμών.

 

  1. Καταλληλότητα υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Από την ερώτηση: «Ποιο πρόσωπο θεωρείτε καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο;  1 απάντηση»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 3

 

Σχόλια:

  • Στο σύνολο του εκλογικού σώματος με πρόθεση να μετέχει στις εκλογές, ως «καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ» αναφέρουν τον Χ. Δούκα με 25,8%. Ακολουθεί πολύ κοντά ο Ν. Ανδρουλάκης (24,6%). Τρίτη καταγράφεται η Α. Διαμαντοπούλου (14,5%) και ακολουθεί ο Μ. Κατρίνης (12,9%).
  • Στην πανελλήνια έρευνα της Prorata (στο γενικό πληθυσμό) ο Χ. Δούκας λαμβάνει 23%, ο Ν. Ανδρουλάκης 19%, o Π. Γερουλάνος 18% και ο Μ. Κατρίνης 3% (Επισήμανση: Η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει συμπεριλάβει τους υποψηφίους Ν.Γιαννακοπούλου και Γ. Κανελλάκη καθώς και την πιθανή υποψήφια Α.Διαμαντοπούλου). Στην ΠΔΕ η σειρά κατάταξης παραμένει η ίδια, αλλά τα % είναι ελαφρά υψηλότερα για όλους (παρά το γεγονός ότι συμμετέχει και η Α. Διαμαντοπούλου).

 

  1. Όριο εκλογικής επιρροής

 

Από την ερώτηση: «Πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε το κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα που θα σας αναφέρω;»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 4

ΠΑΣΟΚ

Πίνακας 1

Σχόλια:

  • Το υψηλότερο όριο εκλογικής επιρροής, εξ όσων δηλώνουν πρόθεση να μετέχουν στις εκλογές, το καταγράφει ο Ν. Ανδρουλάκης (61,7%: Σίγουρα ή θα σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να τον ψηφίσω). Δεύτερος, πολύ κοντά στον πρώτο, ο Χ. Δούκας (56,3%). Οι δύο πρώτοι έχουν και τα μικρότερα ποσοστά όσων «θα απέκλειαν το ενδεχόμενο να τους ψηφίσουν». Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος (50,4%) και ο Μ. Κατρίνης (44,2%).
  • Σε πανελλαδικό επίπεδο την ίδια περίοδο στην έρευνα της MRB (11/7/2014) η σειρά ίδια. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει όριο εκλογικής επιρροής 61%, ο Χ. Δούκας 38,8%, ο Π. Γερουλάνος 28% και ο Μ. Κατρίνης 11,2%. Τα % στην ΠΔΕ είναι για όλους, εκτός Ν. Ανδρουλάκη, πολύ μεγαλύτερα, αλλά η σειρά είναι ίδια.
  • Στην έρευνα Prorata η σειρά: Ν. Ανδρουλάκης «σίγουρα» 29% και «θα σκεφτόμουν» 27%, Χ. Δούκας «σίγουρα» 18% και «θα σκεφτόμουν» 32%, Π. Γερουλάνος «σίγουρα» 18% και «θα σκεφτόμουν» 29%, Μ. Κατρίνης «σίγουρα» 7% και «θα σκεφτόμουν» 11%.

 

  1. Πρόθεση ψήφου Α γύρου

Από την ερώτηση: «Θα θέλαμε να μας πείτε εάν είχαμε αύριο εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και οι υποψήφιοι ήταν [ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ]….., ποιον θα ψηφίζατε;»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 5

ΠΑΣΟΚ

Πίνακας 2

Σχόλια:

  • Μέχρι την ημέρα έναρξης της έρευνας 7 υποψήφιοι είχαν δηλώσει επισήμως ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ενώ το όνομα της κ. Άννας Διαμαντοπούλου ακουγόταν έντονα ως πιθανή υποψηφιότητα. Επειδή εκτιμούμε ότι πιθανή υποψηφιότητα της επηρεάζει τις στάσεις και τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος και τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στον πρώτο γύρο την συμπεριλάβαμε στις ερωτήσεις.
  • Το υψηλότερο ποσοστό πρόθεσης ψήφου, εξ όσων δηλώνουν πρόθεση να μετέχουν στις εκλογές, το καταγράφει ο Ν. Ανδρουλάκης (24,6%). Δεύτερος, πολύ κοντά στον πρώτο, ο Χ. Δούκας (23,4%). Με αρκετή απόσταση από τους δύο πρώτους, ακολουθούν οι Α. Διαμαντοπούλου (14,5%), Μ. Κατρίνης (13,3%) και Π. Γερουλάνος (10,5%). «Αναποφάσιστοι» δηλώνουν το 8,6%.
  • Στους ψηφοφόρους «ΠΑΣΟΚ 2024» και στους «διαχρονικούς ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ», οι δύο πρώτοι και η σειρά τους παραμένει η ίδια. Μεταβάλλεται ελαφρά το εύρος της διαφοράς. Ανάλογα είναι τα ευρήματα και για τους τρείς υποψήφιους που ακολουθούν.

 

  1. Πρόθεση ψήφου Β γύρου – (Χ. Δούκας- Ν. Ανδρουλάκης)

 

Από την ερώτηση: «Σε ενδεχόμενο Β’ γύρο εσείς ποιον θα ψηφίζατε μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα;»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 6

 

Σε ενδεχόμενο β γύρο μεταξύ του Ν. Ανδρουλάκη και του Χ.Δούκα η πρόθεση ψήφου όσων δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου διαμορφώνεται σε ποσοστό 43,8% για τον Ν. Ανδρουλάκη και 43,4% για τον Χ. Δούκα. Αναποφάσιστοι για τον β γύρο δηλώνουν το 5,1% ενώ δεν θα πάνε να ψηφίσουν το 6,3%.

Στην πανελλήνια έρευνα της GPO (1-3/7/2024) ο Ν. Ανδρουλάκης λαμβάνει 49,9% και ο Χ. Δούκας 36,5%. Στην ΠΔΕ τα % για τον Ν. Ανδρουλάκη είναι χαμηλότερα, για τον Χ. Δούκα σημαντικά υψηλότερα.

 

 

Η ταυτότητα της έρευνας

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817].
ΑΝΑΘΕΣΗ: Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και του portal www.pelop.gr.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως προς τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ  – Κινήματος Αλλαγής.
ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ/ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Έρευνα κοινής γνώμης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημι- δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς χρήση κάλπης.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 466 ψηφοφόρων της Π.Δ.Ε., ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Περιφερειακές Ενότητες  χρήση quota στο φύλο, την ηλικία. Στο πλαίσιο του σκοπού της έρευνας -και χωρίς να επιδιώκεται από την δειγματοληψία-,  συμμετείχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (ευρωεκλογών) οι οποίοι είναι 177 ερωτώμενοι. Επίσης, οι ερωτώμενοι οι οποίοι δήλωσαν πως «σίγουρο ναι» ή «μάλλον ναι» θα συμμετέχουν στις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι αναποφάσιστοι στο δείγμα μας είναι 256 άτομα.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 9-12/07/2024 Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας μέσω συστήματος CATI.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Για τις ερωτήσεις που παρουσιάζονται στο σύνολο του πληθυσμού χρησιμοποιήθηκε η στάθμιση με βάση τις ευρωεκλογές 2024, το φύλο και την ηλικία.
ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

·   Μέχρι την ημέρα έναρξης της έρευνας 7 υποψήφιοι είχαν δηλώσει επισήμως ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κ. Άννας Διαμαντοπούλου φερόταν έντονα ως πιθανή υποψηφιότητα. Επειδή εκτιμούμε ότι πιθανή υποψηφιότητα της επηρεάζει τις στάσεις και τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος και τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στον πρώτο γύρο, την συμπεριλάβαμε στις ερωτήσεις.

·   Για λόγους συγκρίσεων παρουσιάζονται ευρήματα από τις πανελλαδικές έρευνες των εταιρειών: GPO (01-03/07/2024 δείγμα: 1.100 άτομα, ηλικίας 17+ ετών, με έμφαση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές (Ν=512) και  PRORATA (30/6-3/7, δείγμα : 1010 ατόμων (Ν = 810 για άτομα γενικού πληθυσμού άνω των 17 ετών και Ν = 200 για άτομα που δηλώνουν πως είναι βέβαιο ή αρκετά πιθανό να προσέλθουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής), MRB (27/6-4/7, δείγμα :2000 άτομα).

 

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Πάτρα ο Χάρης Δούκας – «Δυναμώνουμε για να κερδίσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές» ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Αχαΐα: Εργάτης γης πήγε να δροσιστεί και πνίγηκε!

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Συναγερμός» για την εκτίναξη των τιμών χονδρικής, έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Καιρός: Ποιες περιοχές θα δώσουν 42αρια, έκτακτα μέτρα, τι ισχύει για τηλεργασία, delivery

Αχαΐα: Δεν βγάζουν καλοκαίρι οι Πυροσβέστες, αποκαλυπτική μαρτυρία στην «Π» για τη φωτιά στο Γηροκομειό

Aχαϊκή Τράπεζα: Πώς δόθηκαν τόσο εύκολα 8 εκατ. ευρώ;

Αγρίνιο: ΙΧ «καρφώθηκε» σε μπαλκόνι και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού – Ένας τραυματίας ΦΩΤΟ