ΑΑΔΕ: Μία μέρα προθεσμία για διορθώσεις για να μην έρθει «φουσκωμένος» ο ΕΝΦΙΑ
Με σχετική ανακοίνωση της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενημέρωσε ότι η σχετική εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) θα κλείσει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Η συγκεκριμένη απόφαση σημαίνει ότι πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η αποπληρωμή του φόρου θα πρέπει να γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης της πρώτης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το συγκεκριμένο σενάριο, καθώς ο Σεπτέμβριος για αρκετούς φορολογούμενους θα είναι ιδιαίτερα βαρύς αφού θα κληθούν να εξοφλήσουν έως και 3 δόσεις για το φόρο εισοδήματος. Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, καθώς πρώτα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί από το πότε τελικά θα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Και εδώ υπάρχουν σκέψεις για ολιγοήμερης παράτασης από δύο έως και 5 ημέρες ανάλογα με την πορεία υποβολής δηλώσεων έως και την τελευταία στιγμή.
Διόρθωση Ε9
Η ορθή αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων στο Ε9 παίζει σημαντικό ρόλο στον τελικό λογαριασμό και του ΕΝΦΙΑ. Καθώς ο φόρος φέτος θα υπολογιστεί με την ίδια μέθοδο όπως και το 2020, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέχουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Επίσης σημαντική μείωση θα δουν και οι ιδιοκτήτες των οποίων τα εισοδήματα επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία.
Τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται και φουσκώνουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι:
Λανθασμένη δήλωση στο Ε9 αγροτεμαχίων στο οποίο μέσα υπάρχει κτίσμα. Αν το κτίσμα χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου είναι πολλαπλάσιος. Αντίθετα εάν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος είναι πολύ χαμηλότερος.
Σε αρκετές περιπτώσεις αποτυπώνεται λάθος η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία επί ακινήτων, αποτέλεσμα να αυξάνεται ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
Η μη αναγραφή ή η αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ως ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.
Λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, να χάνουν την έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
Οι εκπτώσεις
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:
α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,
β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,
γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,
δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%
ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.
πηγή dnews.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News