Αχαΐα: Ανατιμήσεις «φωτιά» στα πρατήρια – «Ηλεκτροσόκ» για το ρεύμα σε Ηλεία – Αιτωλοακαρνανία

Χωρίς φρένο οι τιμές στα καύσιμα. Πανάκριβες οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Κραυγή αγωνίας από εμπόρους στη Δυτική Ελλάδα, για τη ρήτρα προσαρμογής στο ρεύμα.

πρατήρια Πρατήριο στο κέντρο της Πάτρας, όπου η τιμή της «απλής» αμόλυβδης βρισκόταν χθες μια ανάσα από τα 2,30 ευρώ το λίτρο

Χωρίς φρένο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις των καυσίμων στα πρατήρια της Πάτρας, όπου η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, για τους περισσότερους οδηγούς.

Των Σωτήρη Παπανδρέου, Χρήστου Θεοδωρόπουλου, Πέτρου Γκίστη

Οσοι πήραν την επιδότηση του Απριλίου, δεν πρόλαβαν να τη χαρούν και καλούνται εκ νέου να γεμίζουν το ρεζερβουάρ με φειδώ ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κάτι που ήδη καταγράφεται στους οδικούς άξονες.

Είναι ενδεικτικό ότι στον Δήμο Πατρέων, η ακριβότερη βενζίνη 95 οκτανίων καταγράφηκε χθες στην περιοχή των Αραχωβιτίκων με 2,348 ευρώ ανά λίτρο, ενώ μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας το καύσιμο πωλείται κατά μέσο όρο προς 2,22 έως 2,25 ευρώ το λίτρο.
Οσον αφορά στη βενζίνη 100 οκτανίων, στην Πάτρα έσπασε ήδη το φράγμα των 2,50 ευρώ το λίτρο, ενώ σε επίπεδο νομού, η ακριβότερη πωλείται προς 2,60 στην περιοχή του Θεριανού στην Δυτική Αχαΐα.

ΜΕ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ ΑΝΑΜΜΕΝΟ
Πρατηριούχοι καυσίμων αναφέρουν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι «οκτώ στους 10 οδηγούς έρχονται με το λαμπάκι αναμμένο στα όρια, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναφέρει στο site της ότι «με κάθε επιφύλαξη την Τετάρτη 18 Μαΐου αναμένονται νέες πολύ σημαντικές αυξήσεις στην χονδρική τιμή διυλιστηρίου για νέες παραγγελίες βενζίνης».

Σε έρευνα της Focus Bari η ακρίβεια στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι τα κορυφαία προβλήματα για τους καταναλωτές.
Το 88% των συμμετεχόντων θεωρεί πως τα καύσιμα του αυτοκινήτου έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχεται στο 86%, για το πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% και για το φυσικό αέριο στο 70%.

Στην ερώτηση σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι καταναλωτές για να περικόψουν τα έξοδά τους, το 75% του δείγματος απάντησε ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, το 73% το σούπερ μάρκετ, το 70% την κατανάλωση καυσίμων για τις μετακινήσεις του.

ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ
Αυτή η εικόνα δεν θα πρέπει να θεωρείται υπερβολική και όπως δείχνει η κατάσταση, θα παγιωθεί και στις μετακινήσεις των οχημάτων στους οδικούς άξονες. Για παράδειγμα, η Ολυμπία Οδός, εκεί που κατέγραφε αυξητικές τάσεις από τις αρχές του έτους στις διελεύσεις οχημάτων, ξαφνικά το κλίμα αντιστράφηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εικόνα αντιστράφηκε λόγω της μαζικής εξόδου του Πάσχα, ωστόσο από εδώ και στο εξής θα αποτυπωθούν οι πραγματικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα καύσιμα, στις μετακινήσεις των οδηγών.

Κοιτάζοντας τα στοιχεία της Ολυμπίας Οδού, διακρίνει κανείς, μια πορεία με σκαμπανεβάσματα. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 3,5% σε σύγκριση με το 2019 και τον Φεβρουάριο ακόμα πιο ψηλά, στο 10%.

Τον Μάρτιο όμως, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που επιδείνωσε την κατάσταση στην αγορά καυσίμων, η εταιρεία κατέγραψε μια πτώση 9% από τις διελεύσεις των διοδίων.

Το Πάσχα με τις μαζικές εξόδους εκδρομέων, ήρθε για να συγκρατήσει αυτή την τάση σε θετικό πρόσημο με +10%, σε σύγκριση με την κίνηση του 2019 και πλέον, από εδώ και στο εξής, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία του Μαΐου, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Νομικά κατά της ρήτρας στο ρεύμα η Εστίαση

Η Ενωση Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου θα προβεί σε νομικές ενέργειες ενάντια στην «καταχρηστική» ρήτρα αναπροσαρμογής και προς αποτροπή μελλοντικών διακοπών ηλεκτροδότησης και γι΄αυτό έχει ενημερώσει τα μέλη της, σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν.

πρατήρια

Ο πρόεδρος της Εστίασης Αγρινίου Κώστας Ναστούλης, μίλησε στην «Π» και τόνισε ότι «τα προβλήματα δεν έχουν τέλος στον κλάδο, αφού το υψηλό ενεργειακό κόστος- λόγω και της ρήτρας αναπροσαρμογής- συνεχίζεται και είναι πολύ άσχημο επιχειρήσεις που έχουν αντέξει δεκαετίες με οικονομική κρίση, πανδημία κ.ά, να υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς ρεύμα και να μην μπορούν να λειτουργήσουν».

Για τον λόγο αυτό, η Εστίαση Αγρινίου σε συνεργασία με τις αντίστοιχες σε Πάτρα και Πύργο, ξεκίνησαν διαδικασίες και παράλληλα για να δημιουργήσουν ένα προσωρινό «δίχτυ προστασίας» κατά των διακοπών ηλεκτροδόπτησης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς λέμε στους συναδέλφους μας να μην πληρώσουν», εξηγεί ο πρόεδρος και καταλήγει: «Εμείς θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις και θα κάνουμε την προσπάθειά μας».

Η Εστίαση Αγρινίου ξεκαθαρίζει πως όλες οι ενέργειες δεν έχουν κανένα εξασφαλισμένο αποτέλεσμα, είναι δε πιθανό να συσσωρευτούν μεγαλύτερα ποσά οφειλής στο μέλλον, όπως ακόμη ότι το κόστος των νομικών ενεργειών αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από την Ενωση δίχως να επιβαρύνεται κάποιος επιχειρηματίας.

ΠΥΡΓΟΣ: Τέσσερις έβαλαν λουκέτο

Στην πλήρη αποδιοργάνωση της, ούτως ή άλλως, εύθραυστης τοπικής οικονομίας του Πύργου οδηγούν οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, με τους επιχειρηματίες μάταια ν’ αναζητούν σανίδα σωτηρίας. Η ανεξέλεγκτη κούρσα ανατιμήσεων στην ενέργεια οδήγησε, μόνον τον τελευταίο μήνα, τέσσερις επιχειρήσεις στο να βάλουν οριστικό λουκέτο.

πρατήρια

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, μιλώντας στην «Π» εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον, καθώς πολλές επιχειρήσεις- υπό το βάρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα- «καρκινοβατούν».  «Τα μέλη μας είναι αναστατωμένα κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις τους βουλιάζουν», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η αναπροσαρμογή των χρεώσεων χωρίς να υπάρχει από πριν ενημέρωση για το ύψος της νέας τιμής χρέωσης αποτελεί ενέργεια αντισυνταγματική.

Για τον λόγο αυτό, οι έμποροι θα συγκαλέσουν γενική συνέλευση μελών, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου συμμετείχε και σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, όπου οι εκπρόσωποι των δικηγόρών Ηλείας και Αμαλιάδας ενημέρωσαν για τα πορίσματα της νομικής έρευνας- σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής- η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι παράνομη τόσο αυτή-καθαυτή όσο και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη στις συμβάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς εμπόρους, επιχειρηματίες κα ιδιώτες καταναλωτές, εκ μέρους των προμηθευτών.