Αχαΐα: Φόβοι εξάπλωσης πανώλης στις τιμές κρέατος και τυριού, ξεμένει η αγορά από ελληνικά αιγοπρόβατα, ακριβότερα τα εισαγωγής

«Τρέμουν» αρμόδιοι και κτηνοτρόφοι για τις συνέπειες της πανώλης στην αγορά. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε ζώνες επιτήρησης ζώων για κρούσματα.

 

πανώλη

Ανησυχία για καταστροφικές επιπτώσεις στην Κτηνοτροφία και στην Αγορά Παραγώγων Κρέατος και Γαλακτοκομικών προϊόντων έχει πυροδοτήσει η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την επιβίωση των κτηνοτρόφων όσο και της εθνικής οικονομίας. Οι πρώτες επιπτώσεις αρχίζουν να καταγράφονται στην Δυτική Ελλάδα, λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων πανώλης σε Μονάδες εκτροφής αμνοεριφίων.

Των ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ  και ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αμεσα προχωρούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα πανώλης στη Δυτική Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει εξάπλωση, που είναι πλέον και το μεγάλο στοίχημα.

Χθες, θανατώθηκαν 280 ζώα σε μονάδες της Βόνιτσας και της Ηλείας, με τηντήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Σχεδίου Εκτακτης Ανάγκης, που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Παράλληλα, σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση.

Τις περιοχές θα επισκεφθεί -πιθανότατα- σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος, την ώρα που ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έχει ήδη υποβάλει αίτημα προς τον γγ Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη της Περιφέρειας σε κατάσταση «Ειδικής Κινητοποίησης».

Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι φοβούνται πως αν τα κρούσματα εξαπλωθούν σε άλλες Μονάδες, τότε θα υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του κρέατος, αλλά και της φέτας, όπως ανέφεραν, μιλώντας στην «Πελοπόννησο».

O Παναγιώτης Λαλιώτης

Ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στη Χαλανδρίτσα Παναγιώτης Λαλιώτης ανέλυσε το σενάριο εκτόξευσης των τιμών, λέγοντας: «Μέχρι στιγμής η ζημιά είναι σχεδόν μηδαμινή, γιατί έχει γίνει ιχνηλάτηση. Εχουν βρεθεί τα κοπάδια που είχαν πρόβλημα και τα ζώα έχουν θανατωθεί. Αν ο ιός δεν έχει ξεφύγει και η ζημιά είναι η θανάτωση των κοπαδιών, τότε η ζημιά δεν είναι μεγάλη, αλλά αν ξεφύγει ο ιός, τότε θα μιλάμε για ξεκλήρισμα της Κτηνοτροφίας. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες 10-15 ημέρες. Αν όντως έχουμε το κακό σενάριο, τότε και η τιμή της φέτας θα ξεφύγει και λογικά θα υπάρξουν αυξήσεις και σε άλλα είδη κρεάτων».

O Θόδωρος Σούκας

Ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στους Λουσούς Καλαβρύτων Θόδωρος Σούκας υπογράμμισε: «Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η Αχαΐα δεν θα έχει πρόβλημα, καθώς τα -μέχρι στιγμής- αποτελέσματα είναι αρνητικά. Αν εξαπλωθεί ο ιός, τότε θα έχουμε άνοδο τιμών και στα τυροκομικά είδη και στο κρέας. Πρώτα από όλα, λόγω του φόβου ο κόσμος δεν θα αγοράζει κρέας και δεύτερον θα εισαγάγουμε πρόβατα από το εξωτερικό και η τιμή τους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη».

 

 

 

Η αγορά χωρίς εγχώρια αμνοερίφια….αλλά ακριβότερα εισαγωγής

O Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αχαΐας Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ότι πολλά αμνοερίφια από Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο θα έπρεπε να έχουν οδηγηθεί μέχρι σήμερα στο σφαγείο για να είναι έτοιμα προς διάθεση στην τοπική αγορά ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, αλλά οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν βάλει απαγορευτικό σε οποιαδήποτε σφαγή από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια η αγορά κρέατος να ξεμένει από εγχώρια αμνοερίφια και οι μόνες ποσότητες, που είναι διαθέσιμες αυτή την περίοδο προς πώληση προέρχονται από την Ισπανία κατά βάση, με εισαγόμενα αμνοερίφια που έρχονται στην Ελλάδα σφαγμένα.

Αυτή η εξέλιξη, όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «θα σημάνει μια επιπλέον επιβάρυνση του καταναλωτή κατά 20%, λόγω του αυξημένου κόστους εισαγωγής». Επιπλέον, διατύπωσε το ερώτημα, γιατί επιτρέπεται η εισαγωγή σφάγιων από  Ρουμανία, χώρα όπου εκτιμάται πως αποτέλεσε την πηγή εξάπλωσης της νόσου της πανώλης σε αμνοερίφια της Ελλάδας.

O Παύλος Σατολιάς

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, κατέθεσε στην «Π», παρόμοιους προβληματισμούς. «Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να καθαρίσουμε ως χώρα από την πανώλη. Να εντοπιστούν, μέσω ιχνηλάτησης όλα τα κρούσματα και να τα απομονώσουμε. Στην κατεύθυνση αυτή, όλες οι γραμμές Παραγωγής, Συνεταιρισμοί, Κτηνοτρόφοι και Μεταποιητικές Μονάδες, ακολουθούν τα απαραίτητα μέτρα». Πάντως, εκφράζει την εκτίμηση ότι «δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην Κτηνοτροφία, εφόσον περιοριστεί η κατάσταση σύντομα».

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ο κ. Σατολιάς, επισημαίνει την ανάγκη να διερευνηθεί η κατάσταση, να ελεγχθούν ποιες διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν, με αποτέλεσμα να εισαχθούν στη χώρα ζώα με πανώλη. Για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι η ΕΘΕΑΣ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατ΄αγνώστων για να ξεκινήσει έρευνα. «Είναι ξεκάθαρο ότι Εμποροι έχουν παρατυπήσει και παρανομήσει. Οπως φαίνεται δεν ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να έρθει και να εξαπλωθεί στη χώρα μας η ζωονόσος. Απαιτούνται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να γίνει πιο αυστηρό».

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Και κάτι, πολύ σημαντικό, για την επόμενη μέρα, όπως αυτό επισημαίνει ο Π. Σατολιάς κι ως πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών: «Οταν ελεγχθεί η κατάσταση θα κινηθούμε κατά παντός υπευθύνου για να την πληρώσουν οι υπεύθυνοι, ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου αυτού».