Αχαΐα: Κρούσματα στρεπτόκοκκου σε Νηπιαγωγεία – «Δεν συντρέχουν λόγοι, για να κλείσουνε σχολεία»

Στα 11 ανέρχονται τα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε νηπιαγωγεία στην Αχαΐα. Στην «Πελοπόννησο» Μαστοράκου – Ηλιοπούλου.

Αχαΐα: Κρούσματα στρεπτόκοκκου σε Νηπιαγωγεία - «Δεν συντρέχουν λόγοι, για να κλείσουνε σχολεία»

Σε 11 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, κυρίως νηπιαγωγεία, είχαν δηλωθεί μέχρι χθες το μεσημέρι Δευτέρα 26/05/2025, μεμονωμένα κρούσματα στρεπτόκοκκου. Οι υγειονομικές αρχές της περιοχής, οι οποίες χθες πραγματοποίησαν σύσκεψη, συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Πρόκειται για κρούσματα που είναι αναμενόμενα την εποχή που διανύουμε.

Πάτρα: Κρούσματα στρεπτόκοκκου σε 10 νηπιαγωγεία, ΒΙΝΤΕΟ

η Αννα Μαστοράκου

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Και πέρυσι είχαμε ανάλογα περιστατικά. Φέτος, έχει προκληθεί ανησυχία λόγω του θανατηφόρου περιστατικού που είχαμε από σηψαιμία. Είναι κάτι αναμενόμενο αυτήν την περίοδο»

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, τα οποία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις διευθύνσεις των σχολείων, όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα. «Δεν συντρέχουν λόγοι, για να κλείσουνε σχολεία. Η οδηγία που δίνεται είναι το παιδί που έχει ασθενήσει να απομακρύνεται από το σχολείο, λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία και να επανέρχεται όταν περάσουν δύο με τρία 24ωρα μετά τη χορήγηση της αντιβίωσης και εφόσον, φυσικά, δεν έχει συμπτώματα. Το βακτήριο δεν ζει στην επιφάνεια κι έτσι αρκεί ένας πολύ καλός καθαρισμός, αερισμός των τάξεων και, φυσικά, όχι κοινή χρήση αντικειμένων (μολύβια, βιβλία, παιχνίδια, κ.ά.), ατομική υγιεινή και κυρίως πολύ καλό πλύσιμο των χεριών. Στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων στην ίδια σχολική μονάδα, τότε θα λάβουμε άλλα μέτρα» σημειώνει η κ. Μαστοράκου.

Η Μαρία Ηλιοπούλου

Η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Μαρία Ηλιοπούλου υπογραμμίζει στην «Π»: «ο στρεπτόκοκκος υπήρχε και θα υπάρχει. Από’ κει και πέρα οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν την καλή υγεία των παιδιών τους. «Να φροντίζουν την καλή διατροφή, τον καλό τους ύπνο, την ξεκούρασή τους και την ατομική τους υγιεινή. Εάν ο οργανισμός τους είναι σε καλή κατάσταση θα αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα και τον κάθε ιό από τον πιο απλό μέχρι τον πιο βαρύ».

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν ένα γονιό, η κ. Ηλιοπούλου περιγράφει: «Εάν το παιδί έχει πυρετό με ρίγη, πόνο στον λαιμό και πιθανόν και κάποιο εξάνθημα θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια». Επίσης, επισημαίνει ότι επειδή πάρα πολλοί γονείς φοβούνται, τρέχουν για εξετάσεις και πως «δεν υπάρχει λόγος, καθώς δεν χορηγείται καμία θεραπεία σε όποιον δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα. Σχεδόν όλοι μας φέρουμε το βακτήριο στον φάρυγγα ή το δέρμα χωρίς να νοσούμε. Εάν δεν έχουμε συμπτώματα, δεν προβλέπεται η χορήγηση θεραπείας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη μηνιγγίτιδα».

Ο ΕΟΔΥ, δίνει ανάλογες οδηγίες, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε και εξηγεί: «Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα». Και υπογραμμίζει: «Δεν πρέπει να γίνει: Απολύμανση των χώρων και επιφανειών με ειδικά συνεργεία. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να κλείνουν οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα, όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Σε ανακοινώσεις ορισμένων Δήμων αναφέρεται ότι το κλείσιμο των σχολικών μονάδων έγινε σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι ουδέποτε συνέστησε τη λήψη του μέτρου αυτού».